Listor.se

Sveriges största listsajt

10 berömda svenska uppfinningar

Sverige är ett av världens mest innovativa länder som genom historien välsignats med mängder av innovativa individer som underlättat våra liv och samtidigt för utvecklingen framåt med sina snillrika uppfinningar – vissa mer nödvändiga än andra.

Vi svenskar verkar ha en naturlig fallenhet för det här med att hitta på nyskapande och användbara prylar – hur ska man annars förklara denna lista över 10 berömda svenska uppfinningar?

Här har vi blandat gammalt med ännu äldre och försökt hitta en balans mellan det viktiga och det praktiskta. Vilken av nedanstående svenska uppfinningar skulle du helst leva utan om du var tvungen att välja?

10. Primusköket

Svenska uppfinningar

År: 1888
Uppfinnare: Frans Wilhelm Lindqvist

Vem har inte suttit på en regnig festival eller på fjället och lagat något smaskigt på ett gammalt hederligt stormkök? Tacka Frans Lindqvist för det! Primuskök har kommit att bli ett generiskt ord i många språk runt om i världen, ungefär som Vespa, Jeep eller Jacuzzi.

9. Sfäriska kullagret

Svenska uppfinningar

År: 1907
Uppfinnare: Sven Wingqvist

Det sfäriska kullagret med svenskt patentnummer 25406, beviljat den 6 juni 1907, blev startskottet för Svenska Kullagerfabrikens (SKF) enorma framgångar på den globala företagsscenen. Uppfinningen blev snabbt en succé i lättare industrier med långa drivaxlar, där snedställning ofta förekom. Det sfäriska kullagret är också föregångare till det sfäriska rullagret, som är anpassat för högre belastningar.

8. Kylskåpet

År: 1921
Uppfinnare: Baltzar von Platen/Carl Munters

Baltzar von Platen och Carl Munters examensarbete på KTH var sannerligen vassare än de flesta andra uppsatser tillsammans. De uppfann ett nytt kylsystem som kom att ligga till grund för det moderna kylskåpet, och användes sedermera i Electrolux kylskåp vilket bidrog till en snabb expansion av företaget.

7. Skiftnyckeln

Svenska uppfinningar

År: 1892
Uppfinnare: Johan Petter Johansson

JP Johansson fick idén till sitt nya redskap efter att ha tröttnat på att släpa med sig hela uppsättningar verktyg i olika dimensioner varje gång han skulle ut på reparationsuppdrag. Resultatet är lika enkelt som briljant, och säg det nutida hem som inte har en skiftnyckel liggande någonstans.

6. Ångturbinen

År: 1883
Uppfinnare: Gustaf de Laval

Gustaf de Laval konstruerade i slutet av 1870-talet en enkel reaktionsångturbin för att driva de mjölkseparatorer han uppfunnit några år tidigare. Den förbrukade dessvärre stora mängder ånga och blev ingen större hit. Under 1880-talet träffade de Laval dock rätt med sin första aktionsångturbin, som än idag går under namnet de Laval-turbinen. 

5. Dynamiten

Svenska uppfinningar

År: 1865
Uppfinnare: Alfred Nobel

Alfred Nobel är utan tvekan en av världens mest berömda svenskar – och tacka för det! Uppfinnandet av dynamiten var epokgörande inte bara för bergsprängningen, utan kom även mycket väl till hands vid exempelvis stora tunnelarbeten och undervattenssprängningar.

4. Blixtlåset

Svenska uppfinningar

År: 1910
Uppfinnare: Gideon Sundbäck

Amerikasvensken Gideon Sundbäcks första patent för dragkedjan Hookless #1 eller Plako, godkändes 29 april 1913. Det är emellertid hans andra patent, Hookless #2, som kommit att bli modellen för dagens blixtlås. Idén var egentligen inte ny. Redan 1851 fick amerikanen Elias Howe patent på ett ”draglås”. Detta fungerade dock aldrig som det var tänkt – förrän Gideon Sundbäck anställdes i firman 1906….

3. Respiratorn

Svenska uppfinningar

År: 1950
Uppfinnare: Carl Gunnar Engström

De respiratorer som används i dagens moderna sjukvård har visserligen inte mycket gemensamt kvar med originalet, konstruerat av Carl Gunnar Engström på 50-talet. Men sår man fröet till en maskin som tillåter människan att leka Gud ska man banne mig finnas med på den här listan!

2. Tetra Pak

Svenska uppfinningar

År: 1944
Uppfinnare: Erik Wallenberg

Utvecklingen för att ta fram tetraförpackningen inleddes på 40-talet, och resulterade i den numera legendariska tetraederformade förpackningen ”Tetra Classic”. På 60-talet lanserade man en rektangulär och stapelbar förpackning under namnet ”Tetra Brick”, som blev en ännu större succé för familjen Rausing

1. Pacemakern

Svenska uppfinningar

År: 1958
Uppfinnare: Rune Elmqvist

Världens första inopererade pacemaker tillverkades 1958 av Rune Elmqvist, och opererades in samma år av hjärtkirurgen Åke Senning. Från början fungerade uppfinningen dock inte särskilt bra, och den första patienten Arne Larsson, fick inte mindre än 26 pacemakers inopererade innan han avled vid 86 års ålder 2001. Vi tackar alla både Rune, Åke och Arne (vilket gäng!) för deras tålamod och gärning!

3.63/5 (252)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

10 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
IsakLOL
IsakLOL
6 månader sedan

Epic

Colbert
6 månader sedan

Awesome article. Thanks for the list.

Emmell
Emmell
1 år sedan

Mycket bra lista, men ni har glömt säkerhetständstickan som länge var en av Sveriges främsta exportprodukter långt in på 1900-talet. Den uppfanns av Erik Gustaf Pasch 1844. [Wikipedia: Tändsticka]

Holger
1 år sedan

Världens bästa webbplats 🥓🐻⚾️🏈🐩🍞🍞🥖🥖🍪🍭

Maja Bohman
2 år sedan

den här sidan är bra//från en tjej som ska skriva en uppsats om olika uppfiningar

mahamed
3 år sedan

jag tycker det är jätte bra att ni är så kreativa

Stefan Litsberger
Stefan Litsberger
3 år sedan

Angående uppfinning 2 TETRA PAK

Tetra Brick är fel namn, Den heter och har alltid hetat Tetra Brik.

Hälsningar,
Stefan

José Henríquez
José Henríquez
4 år sedan

En mycket härlig hemsida.

Undrar om det finns vetskap/kunspap/kännedom om individer över 50 år som kommit på både innovationer och/eller uppfinningar.

Tacksamt för svaret.

José H.

Kontakta mig gärna på:
[email protected]

Zoni Blomquist
4 år sedan

Vi söker om blixtlås och det är väldigt intressant


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap