Hitta SMS-lån | Hitta det bästa lånet för just din situation

Listor.se

Sveriges största listsajt

8 heta fakta för chiliälskaren

Vår fascination vid chilifrukten tycks inte ha några gränser. Den potenta växten har varit populär världen över i åratal, men på senare tid har intresset ökat lavinartat. De heta såserna blir allt fler, hemmaodlingarna likaså – människor gör till och med karriär på internet med sin bevakning av chilifrukter.

För att du inte ska känna dig utanför under nästa middagsbjudning, när bordsgrannen börjar skryta om sina Ghost Peppers, Trinidad Moruga Scorpions och Naga Vipers som växer på balkongen, har vi här i samarbete med en av våra partners sammanfattat den hetaste chilifaktan!

8. Utbredd över världen

Chilifrukten är extremt populär världen över och används flitigt som både krydda och på samma sätt som andra grönsaker. För att få en uppfattning om hur stor chilifascinationen har blivit så kan man titta på hur till och med online casinon som Expekt har skapat ett slotspel med för chiliälskare, som heter Extra Chilli. Den som vill spela Extra Chilli kan läsa mer om det här.

Enligt vissa rapporter så är chilifrukten så pass populär att den används dagligen av hela två tredjedelar av jordens befolkning. 

7. Använts i över 7 000 år

Det råder lite delade meningar kring exakt hur länge människan har nyttjat chilifruktens egenskaper, men vad man vet är att den använts i Central- och Sydamerika i åtminstone 7 000 år. 

Christopher Columbus och Diego Álvarez Chanca benämns vanligen som de två som tog chilifrukten från Sydamerika till Europa i slutet på 1400-talet. I Europa började chilin först att odlas frekvent i Spanien och Portugal, och växte därefter snabbt i popularitet. 

6. Capsaicin ligger bakom hettan

Substansen i chilifrukter som ligger bakom den heta sensationen som kan uppstå heter capsaicin. Capsaicin finns bland annat i fröernas fästen, vilket är anledningen till att chilifrukter inte upplevs som lika heta om fröna har plockats bort. 

5. Hettan mäts i scoville

Enheten som man mäter en chilifrukts hetta i kallas för scoville. En vanlig paprika tenderar att ligga runt 0 scoville, medan ren capsaicin uppgår till omkring 15 miljoner scoville. 

Vilken som är scovilleskalans hetaste chilifrukt får du veta i slutet av listan. 

4. Färg och storlek har betydelse

I viss utsträckning kan du se på en chili hur stark den kommer att vara. Tumreglerna brukar vara att de röda frukterna är hetare än de gröna och att ju mindre chilifrukten är desto hetare är den.

3. Chilifrukten är nyttig som få

Chilifrukter är fyllda av näringsrika ämnen. I jämförelse med en apelsin så innehåller de vanligtvis hela tre gånger så mycket C-vitamin och de har dessutom en hel del magnesium, järn, A-vitamin och B-vitamin i sig. 

Tidigare nämnda capsaicin anses också ha en stor medicinsk potential och används i flertalet läkemedel. 

2. De heta såserna älskas på Youtube

Heta chilifrukter och -såser är omåttligt populära på internet. På Youtube kan vi exempelvis hitta program som Hot Ones där de kända gästerna äter kycklingvingar som kryddats med gradvis hetare och hetare såser. Avsnitten lockar vanligtvis flera miljoner tittare. 

1. Carolina Reaper – världens hetaste chilifrukt

Hur mycket du än älskar het mat och chilifrukter, låt inte kärleken och hybrisen ta över – du kommer inte att kunna äta en hel Carolina Reaper utan att explodera. Världens starkaste chilifrukt mäter upp till 2 200 000 på scovilleskalan. För att sätta det i perspektiv så kan du jämföra med de 5 000 Scoville som en jalapeño brukar ligga kring.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2020 | Listor.se

Share via
Copy link
Powered by Social Snap