Listor.se

Sveriges största listsajt

15 klassiska svenska maträtter

Mattrender kommer och går, men vissa rätter består. I den här listan hyllar vi husmanskosten med 15 klassiska svenska maträtter.

Visst är det spännande att testa nya recept i köket, men ibland vill man satsa på ett säkert kort. Då är den svenska husmanskosten något av det tryggaste (och godaste!) som finns att tillgå i kulinarisk väg. För nog vattnas det i munnen när man hör ord som isterband, raggmunk och stekt strömming?

Vilken är din husmanfavorit?

15. Bruna bönor med fläsk


Bruna bönor med fläsk är en riktig klassiker inom svensk husmanskost. Den karaktäristiska, sötsura smaken på maträtten får man genom att smaksätta de kokta bönorna med sirap och ättika. Traditionellt äts bruna bönor med stekta skivor rimmat sidfläsk.

14. Pannbiff med löksås


En saftig pannbiff som serveras med kokt potatis, stekt lök och skysås är både enkelt att laga och supergott!

13. Falukorv med stuvade makaroner


Husmantraditionens bästa comfort food måste vara stekt falukorv med stuvade makaroner. Dessutom en riktig matlådeklassiker!

12. Kålpudding


Kålpuddingen ser inte särskilt aptitlig ut på tallriken om man ska vara helt ärlig. I munnen däremot är retrorätten bestående av kål och köttfärsblandning en höjdare! Kålpudding serveras ofta med kokt potatis och brunsås eller skirat smör. Vissa anser även att rårörda lingon är ett måste.

11. Kalvdans


Listans enda renodlade dessert. Kalvdans tillreds av mjölken som en ko ger i från sig de första dagarna efter kalvningen. Denna feta och proteinrika råmjölk kokas sedan tillsammans med socker och salt i vattenbad i ugnen tills den stelnar till en krämig konsistens. Kalvdans serveras varm, ljummen eller kall med sylt.

10. Raggmunk med fläsk och rårörda lingon


Raggmunk består av riven potatis som blandas med en smet av mjöl och mjölk (samt ibland ägg) och steks som plättar. Östergötlands landskapsrätt avnjuts sedan tillsammans med stekt fläsk och rårörda lingon.

9. Kalops med kokt potatis och inlagda rödbetor


Kalops är en traditionell svensk/finsk nötköttsgryta med lök, kryddpeppar, lagerblad och andra kryddor som ofta serveras med kokt potatis och inlagda rödbetor. Finns även i en något mustigare och mörkare skånsk variant, där även morötter ingår i grytan.

8. Kroppkakor/palt

Klassiska svenska maträtter
Okej, vi vet att kroppkakor och palt inte är samma sak. Men för oss som inte kommer från de delar av Sverige där respektive maträtt har sitt ursprung, är de båda ändå ganska lika varandra.

Kroppkakor finns i flera olika varianter längs Smålandskusten, i Blekinge, på Öland samt på Gotland. De utgörs av bollar, ungefär lika stora som tennisbollar, bestående av en potatisbaserad deg med inbakat fläsk och lök eller annan fyllning.

Palten har sitt ursprung i Norrbotten, den så kallade pitepalten. En skillnad jämfört med kroppkakan är att palten alltid baseras på rå potatis och korn och/eller vetemjöl. I Jämtland och Ångermanland kallas maträtten kams.

7. Ugnsbakad falukorv


Falukorven är en av de svenskaste råvaror som finns. En riktig 70-tals- och skolmatsklassiker är den ugnsbakade varianten med senap, ketchup och gratinerad ost. Serveras med potatismos.

6. Stekt strömming med potatismos


Stekt strömming smaksatt med dill, persilja eller gräslök, som serveras med en krämig potatismos är en svåremotståndlig lockelse för svenska matnostalgiker.

5. Rotmos och fläsklägg


Vilken är Sveriges mest svenska maträtt? Väldigt många svarar nog rotmos och fläsklägg på den frågan. Skala, koka och pressa kålrot, potatis, morot och eventuellt palsternacka till ett mos. Spä ut med kokvattnet till önskad konsistens och krydda med vitpeppar och lite mald ingefära. Servera med rimmat fläsklägg – voilá!

4. Isterband med stuvad potatis


Isterband är en lättrökt, grovkornig korv bestående av bland annat fläskkött, korngryn och potatis. Den kanske mest klassiska varianten är den småländska som serveras stekt med dillstuvad potatis och inlagda rödbetor.

3. Stekt fläsk med löksås


En riktig klassiker när det kommer till svensk husmanskost är stekt fläsk med löksås. Det viktigaste elementet i den här rätten är såsen, som kokas på tre sorters smörfräst lök; gul lök, salladslök och purjolök. Serveras med kokt potatis såklart.

2. Ärtsoppa och pannkakor


Visst du att August Strindbergs favoriträtt var ärtsoppa och att han kallade den för gudamat? I Sverige har man ätit soppan sedan 1200-talet. Och att den blev en traditionell torsdagsrätt beror sannolikt på att fredag var fastedag under den katolska medeltiden, och att man därför laddade upp med en ordentlig festmåltid dagen innan. Grädden på moset är givetvis de efterföljande pannkakorna!

1. Köttbullar med potatismos och gräddsås


Köttbullen nämndes för första gången i tryck i Sverige i Kajsa Wargs kokbok från 1754, men började inte ätas bland vanligt folk förrän i mitten av 1800-talet. Sedan dess är dock köttbullen en svensk matinstitution. Den mest tillagade varianten är naturligtvis den med potatismos, gräddsås och rårörda lingon. Satan i gatan vad gott!

3.99/5 (180)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2021 Listor.seStock images by Depositphotos.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap