Listor.se

Sveriges största listsajt

20 av världens bästa tv-serier

Vilken är världens bästa tv-serie genom tiderna? Den diskussionen tar man inte direkt över en kopp kaffe. Urvalet är enormt och smaken är ju som bekant…delad. Här har vi tittat lite närmare på några av världens bästa tv-serier i kategorin drama de senaste åren.

Oavsett om man gillar svårmodiga poliser, blodig medeltids-fantasy eller hårdkokta gangsters har dessa tv-serier en sak gemensamt – när man väl är fast går det inte att sluta titta!

Vilka tv-serier är dina favoriter?

20. Billions

TV-bolag: Showtime
Antal säsonger: 5 (2016-)

Billions rör sig i New Yorks finansvärld och följer riksåklagaren Charles ”Chuck” Rhoades, spelad av Paul Giamatti, och fond-VD:n Bobby ”Axe” Axelrod, spelad av Damian Lewis.

Serien, som bjuder på kolsvart humor och skådespelarinsatser i världsklass från stora delar av ensemblen, är löst baserad på före detta federala åklagaren Preet Bharara och hans juridiska strid med hedgefondmäklaren Steve Cohen.

19. The Walking Dead

walkingdeadny

TV-bolag: AMC
Antal säsonger: 10 (2010-2020)

Zombies verkar aldrig gå ur mode. Genrens främsta flaggskepp är utan tvekan AMC’s postapokalyptiska skräckis The Walking Dead.

Handlingen tar sin början när småstadssheriffen Rick Grimes blir skjuten i tjänsten och hamnar i koma. Han vaknar senare upp på sjukhuset – helt ensam. Omtumlad och förvirrad beger han sig hemåt och upptäcker snart att både hans fru och son är försvunna. Rick blir fast besluten att ta reda på vad som hänt och ger sig iväg för att inleda sökandet efter sin familj – ovetande om att världen drabbats av en zombie-epidemi.

Serien pågick några säsonger för länge och har i ärlighetens namn sin beskärda del av transportsträckor vad gäller handlingen. Men för zombiefantaster är den ändå ett måste!

18. Six Feet Under

sixfeetny

TV-bolag: HBO
Antal säsonger: 5 (2001-2005)

Six Feet Under handlar om den minst sagt dysfunktionella familjen Fisher som driver en begravningsbyrå. Serien har blivit belönad med ett flertal Emmy- och Golden Globe-statyetter och sista avsnittet sändes i augusti 2005.

17. Sons of Anarchy

soany

TV-bolag: FX
Antal säsonger: 7 (2008-2014)

I våldsamma Sons of Anarchy får vi följa MC-klubben SAMCRO (Sons of Anarchy Motorcycle Club, Redwood Original) och deras ljusskygga verksamheter.

I centrum hittar vi Jackson ”Jax” Teller, en ung man som slits mellan den kriminella livsstil han för och ambitionerna att göra något mer hedervärt med sitt liv.

Utpressning, mord, illegal vapenhandel, och konflikter med rivaliserande gäng är bara några av de tveksamma aktiviteter som klubben befattar sig med och myndigheterna iakttar dem ständigt med ett vakande öga.

Som Sopranos med MC-västar…ungefär.

16. Line of Duty

TV-bolag: BBC
Antal säsonger: 5 (2012-)

I Line of Duty får vi lära känna de internutredande poliserna Steve Arnott och Kate Fleming. Utgångspunkten är densamma i varje säsong: poliser som måste jaga andra poliser.

Med utsökt manusskrivande och en rolluppsättning av guld har serien kallats en av de bästa inom polisgenren någonsin. Line of Duty ser kanske lite väl typiskt brittisk och grå ut – och det är den. Men vad gör det när den är så fruktansvärt bra?

15. Homeland

homelandny

TV-bolag: FOX 1/Showtime
Antal säsonger: 8 (2011-2014/2015-2020)

Homeland handlar inledningsvis om marinkårsoldaten Nicholas Brody (Damian Lewis), som efter åtta år i fångenskap i Irak återvänder till USA som hjälte. Men alla tror inte på honom, framförallt inte CIA-agenten Carrie Mathison (Claire Danes), som misstänker att han har omvänts och nu arbetar för Al-Qaida.

Totalt blev det åtta finfina säsonger av denna stundtals olidligt spännande spionthriller. Men de första tre sticker ändå ut. Satan i gatan vad bra de är!

14. Sex and the City

satcny

TV-bolag: HBO
Antal säsonger: 6 (1998-2004)

Stilbildande Sex and the City kretsar kring kolumnisten Carrie Bradshaw (Sarah Jessica Parker) och hennes tre väninnor Samantha Jones (Kim Cattrall), Charlotte York (Kristin Davis) och Miranda Hobbes (Cynthia Nixon), och deras liv som singlar i New York.

Serien blev snabbt en succé för HBO och en hit bland tv-tittarna, inte minst för att den tänjde på gränserna både bad gällde mode och sexuella tabun.

13. Stranger Things

TV-bolag: Netflix
Antal säsonger: 3 (2016-)

I samband med att en ung pojke försvinner uppdagar invånarna i en liten stad ett mysterium som rymmer hemliga experiment, oförklarliga mysterier och en liten flicka med övernaturliga krafter.

Underbara retrofavoriten Stranger Things fullkomligen dryper av 80-tal. Tänk dig den mysiga nostalgikänslan från E.T. blandat med spänningen och skräcken från Alien. Någonstans där landar Stranger Things och resultatet är nästan så nära perfektion det går att komma i genren.

12. The Handmaid’s Tale

Världens bästa tv-serier

TV-bolag: Hulu
Antal säsonger: 3 (2017-)

Tokbegåvade Elisabeth Moss spelar huvudrollen i sjukt välgjorda The Handmaid’s Tale, baserad på Margaret Atwoods roman med samma namn från 1985.

Handlingen utspelar sig i en dystopisk framtid efter det andra amerikanska inbördeskriget där kvinnor tvingas in i ett sexuellt slaveri och barnfödande i statens tjänst.

Ett mörkt och otroligt välspelat drama med en nästan hypnotisk förmåga att fånga tittaren.

11. Halt and Catch Fire

HACF

TV-bolag: AMC
Antal säsonger: 4 (2014-2017)

Dramaserien Halt and Catch Fire utspelas i början av 80-talet i samband med den stora IT-boomen.

Vi får följa visionären Joe Macmillan, underbarnet Cameron Howe, samt det äkta paret Gordon och Donna Clark när de både konfronterar de stora jättarna på marknaden och blir utmanade av girighet och egoism.

Har av kritiker kallats ”den bästa serien ingen tittade på”. Vi är beredda att hålla med!

10. Oz

ozny

TV-bolag: HBO
Antal säsonger: 6 (1997-2003)

Hands down världens bästa fängelseserie någonsin. Brutala Oz utspelar sig på det fiktiva högsäkerhetsfängelset Oswald State Correctional Facility, kallat ”Oz”.

Vi får i synnerhet följa fångarna på avdelningen ”Emerald City” – ett experiment där de intagna ges större friheter för ska skapa en humanare tillvaro och öka chanserna för rehabilitering.

Livet på Oz är dock långt ifrån humant, och utan att avslöja för mycket kan vi tipsa om att inte investera för mycket känslor i dina favoritkaraktärer…

9. Mad Men

madmenny

TV-bolag: AMC
Antal säsonger: 7 (2007-2015)

Handlingen i hyllade Mad Men kretsar runt reklambyrån Sterling Cooper (sedermera Sterling Cooper Draper Pryce) på Madison Avenue i New York. Vi får följa relationerna mellan medarbetare och chefer, deras yrkes- och privatliv och de uppdrag de har och strävar efter.

Den galet snygga serien återspeglar 1960-talets reklamvärld och har tagit inspiration från verkliga byråer och reklamare under perioden som kallats ”den kreativa revolutionen”.

8. Vita Huset (The West Wing)

vitahusetny

TV-bolag: NBC
Antal säsonger: 7 (1999-2006)

USA:s bästa president genom tiderna är Josiah ”Jed” Bartlet – problemet är bara att han aldrig funnits på riktigt.

Martin Sheen porträtterar President Bartlet i välskrivna Vita Huset, skapad av Aaron Sorkin, där vi får följa med bakom kulisserna och bevittna det politiska spelet på nära håll.

7. Falsk identitet (Le Bureau des Légendes)

TV-bolag: Canal+
Antal säsonger: 5 (2015-)

Baserat på sin svenska titel är det svårt att föreställa sig Falsk identitet som en av tidernas bästa tv-serier. Originaltiteln Le Bureau des Légendes däremot ligger desto bättre i munnen.

I denna utsökta nagelbitare till spionthriller får vi följa agenterna på den hemligaste avdelningen inom den franska underrättelsetjänsten. Manuset är så välskrivet att det känns som att allt är baserat på verkliga händelser. Krydda det med bländande skådespelarinsatser och du får tv-seriemagi av finaste sort!

6. The Crown

TV-bolag: Netflix
Antal säsonger: 4 (2016-)

The Crown skildrar Elizabeth II och hennes tid Storbritanniens regent från trontillträdet 1952 och framåt i tiden. I säsong 1-2 porträtteras drottningen av Claire Foy och i säsong 3-4 av Oscarsbelönade Olivia Colman. I de avslutande säsongerna kommer hon att spelas av Imelda Staunton.

The Crown stressar inte fram handlingen utan fortgår genom säsongerna i ett ganska makligt tempo – något serien verkligen tjänar på. Allt är dessutom makalöst snyggt gjort och det känns verkligen som att man får vara en fluga på väggen under flera av Storbritanniens mest avgörande händelser i modern tid.

5. True Detective (Säsong 1)

truedetectiveny

TV-bolag: HBO
Antal säsonger: 3 (2014-)

Första säsongen av True Detective är ren och skär tv-magi. Handlingen kretsar kring poliserna Rust och Marty (utsökt gestaltade av Matthew McConaughey och Woody Harrelson) och deras långa jakt på en seriemördare i den amerikanska södern.

Marty brottas med alkoholproblem och en familj han inte synkar med, medan Rust är det deprimerade geniet som ser på sin omgivning med likgiltighet och cynism. Handlingen utspelar sig under flera olika tidsramar, och utgår från nutid då Rust och Marty förhörs av två andra poliser som utreder ett ritualmord, inte olikt det mord de båda utredde tillsammans 17 år tidigare.

4. Game of Thrones

gotny

TV-bolag: HBO
Antal säsonger: 8 (2011-2019)

Storslagna fantasy-serien Game of Thrones är baserad på författaren George R.R. Martins romansvit A Song of Ice and Fire och utspelar sig i medeltida miljöer på den fiktiva kontinenten Westeros.

Handlingen kretsar kring ett antal högättade familjers skoningslösa kamp om den åtråvärda järntronen. Det är blodigt, naket, våldsamt och med fler vändningar än i en såpopera – och man älskar det! Ögonblicken då den oinvigde tittaren får agera fågelholk är dock så många att det är på gränsen till skadligt. Trots det går det inte att sluta titta och man vill bara ha mer ju mer man ser.

Fram till säsong 7 var Game of Thrones utan tvekan en utmanare till att få kallas tidernas bästa tv-serie. Men den svaga sista säsongen drar ner helhetsbetyget något.

3. The Wire

thewireny

TV-bolag: HBO
Antal säsonger: 5 (2002-2008)

Tunga kriminaldramat The Wire utspelar sig i en av USA:s farligaste städer, Baltimore, och de fem säsongerna skildrar i kronologisk ordning kampen mellan polisen och knarklangande gäng, tillvaron i stadens hamn, det politiska spelet inför borgmästarvalet, skolväsendet samt livet på en av stadens dagstidningar.

Världens bästa polisserie genom tiderna är i ärlighetens namn lite trögstartad och de första avsnitten kan avskräcka vissa från att fortsätta titta. Men för den som har tålamod är det utan tvekan värt mödan!

2. Breaking Bad

breakingbadny

TV-bolag: AMC
Antal säsonger: 5 (2008-2013)

Breaking Bad har hyllats över hela världen som en av tidernas bästa tv-serier. Det är lätt att förstå varför. Detta kolsvarta och våldsamma drama har i stort sett allt man kan önska.

Handlingen kretsar runt kemiläraren Walter White som, när han drabbas av ett cancerbesked, börjar tillverka metamfetamin tillsammans med en tidigare elev, Jessie Pinkman – dels för att betala för sin behandling, men också för att efterlämna ett kapital till sin familj efter sin eventuella död.

Livet på fel sida lagen är dock inte så enkelt som de båda från början trott och de dras snart ner i en nedåtgående spiral bland knarklangare, drogkarteller och narkotikapoliser.

1. The Sopranos

sopranosny

TV-bolag: HBO
Antal säsonger: 6 (1999-2007)

Sommaren 2013 chockades hela nöjesvärlden av beskedet att James Gandolfini – mannen som förkroppsligade tv-historiens kanske mest karismatiske leading man någonsin, Tony Soprano – gått ur tiden.

Denna hyllade dramaserie, som inte sällan räknas som världens allra bästa, kretsar kring maffiafamiljen Soprano i New Jersey och uppges vara den ekonomiskt mest framgångsrika originalserie som någonsin visats på amerikansk kabel-tv.

4.22/5 (136)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap