Listor.se

Sveriges största listsajt

18 klassiska julfilmer

Julen handlar inte bara om paket, mat och godis. Minst lika viktigt för att maxa årets härligaste högtid är filmerna! Här har vi listat 18 mer eller mindre klassiska julfilmer som garanterat får dig att komma i den rätta stämningen.

Listan skulle utan några som helst problem kunna fyllas på med ytterligare 10-20 titlar, men någon måtta får det ändå vara!

18. The Holiday (2006)

The Holiday

Amanda (Cameron Diaz) från USA och Iris (Kate Winslet) från England är trötta på killproblem och vill fly julstressen. De bestämmer sig för att byta hus under ett par veckor men upptäcker snart att kärlek finns där man minst anar det…

17. Miraklet i New York / Miracle on 34th street (1947)

Miracle on 34th Street

Susan (Natalie Wood) bor på Manhattan med sin mamma (Maureen O’Hara). Julen närmar sig, men trots att Susan bara är sex år gammal, har hon för länge sedan slutat tro på tomten. En inhyrd tomte (Edmund Gwenn) på ett stort varuhus på Manhattan, på vilket mamman arbetar, påstår dock att han är den äkta Jultomten…

16. Klappjakten (1996)

Howard (Arnold Schwarzenegger ) är en framgångsrik affärsman. Han älskar sin fru och sina barn, men jobbet gör att han inte får tid över för någon av dem. Julen nalkas, och för att kompensera sin frånvaro, planerar Howard att köpa actiondockan Turbo Man, den mest önskade leksaken för säsongen, till sin son. Problemet är bara att dockorna är på väg att ta slut i affärerna…

15. Jack Frost (1998)

Jack Frost (Michael Keaton) är pappan som aldrig kan hålla sina löften. När han dör i en bilolycka återvänder han året efter som en snögubbe och försöker få en chans att en sista gång ställa allt till rätta.

14. Elf (2003)

Elf

I filmen Elf får vi stifta bekantskap med Buddy (Will Ferrell), människobarnet som blivit uppfostrad av tomtenissar på Nordpolen. När Buddy får veta att han har en biologisk familj i New York åker han dit för att leta reda på sin familj – ett äventyr som inte riktigt går som planerat.

13. Ett päron till farsa firar jul / National Lampoons Christmas Vacation (1989)

Ett päron till farsa firar jul

En minst sagt underhållande klassiker där den ständigt otursdrabbade familjefadern Clark Griswold (Chevy Chase) försöker styra upp ett lyckat julfirande för hela familjen. Clark gör ditt yttersta för att inte drabbas av total otur även denna jul, men det går inte som han hade tänkt sig.

12. ¨Scrooged – spökenas hämnd / Scrooged (1988)

Scrooged – spökenas hämnd från 1988 är en moderniserad filmatisering av Charles Dickens En julsaga från 1843. Frank Cross (Bill Murray) jobbar som chef på ett tv-bolag. Han är elak, hjärtlös och oförsonlig, särskilt inför julen då han går fram som en ångvält bland sina medarbetare för att öka företagets vinst. En dag får han dock besök av tre spöken som ska lära honom en läxa…

11. Gremlins (1984)

Gremlins är och förblir en av de mest kultförklarade filmerna genom tiderna. Men, det är också en julfilm. Billy (Zach Galligan) får en liten lurvig varelse, en mogwai, vid namn Gizmo i julklapp av sin pappa. Skötselråden är enkla: mata den inte efter midnatt och utsätt den inte för solljus eller vatten. Givetvis sker alltihop och sedan går det söderut för Billy och hans nya husdjur…

10. Die Hard (1988)

Det finns de som menar att Die Hard inte är en julfilm på grund av diverse luddiga anledningar. Vi håller inte med! Bortsett från att hela filmen utspelar sig på julafton så dryper även soundtracket av julmusik som Run-DMC’s ”Christmas in Hollis”, ”Let It Snow” och ”Ode to Joy”. Det kryllar även av 80-talsjultröjor och hjälten John McClane (Bruce Willis) fäster till och med sin pistol med jultejp på ryggen. Die Hard är världens bästa actionrulle – OCH en julfilm.

10. Mupparnas julsaga / The Muppet Christmas Carol (1992)

Mupparnas julsaga

Mupparnas julsaga är en charmig version av Charles Dickens julklassiker En julsaga. Filmen innehåller, förutom muppar, såväl spöken som Michael Caine och lyckas vara både stämningsfull, rolig, sorglig och lite läskig. Ingen Grinch kan se den här filmen och inte drabbas av akut julkänsla!

9. Polarexpressen / The Polar Express (2004)

Polarexpressen bygger på en barnbok skriven av författaren Chris Van Allsburg, men det är nog denna dataanimerade filmversionen med Tom Hanks i flera roller som de flesta känner till. Filmen handlar om en pojke som får åka tåg till jultomtens verkstad på Nordpolen.

8. Love Actually (2003)

Love Actually

I Love Actually får vi följa flera sammankopplade personer runt om i England som var och en har sina egna problem och kärlekstrubbel under de sista veckorna innan julafton. Med bland andra Hugh Grant, Emma Thompson, Liam Neeson, Alan Rickman, Colin Firth, Laura Linney och Kiera Knightley.

7. Bad Santa (2003)

Willie (Billy Bob Thornton) har som vana att jobba som jultomte på olika varuhus ihop med sin vän Marcus (Tony Cox). Men den här julen har de något annat i kikaren, nämligen att råna samtliga butiker på självaste julafton.

6. Grinchen – julen är stulen / How the Grinch Stole Christmas (2000)

Grinchen - julen är stulen

I den lilla byn är julen den största högtid som finns. Alla älskar julen – förutom Grinchen (Jim Carrey). Ett år bestämmer han sig för att förstöra julen för alla byborna och klär ut sig till tomte. Allt som har med julen att göra ska Grinchen förstöra. Men julen kan göra mirakel även med cyniska monster.

5. Tomten är far till alla barnen (1999)

Tomten är far till alla barnen

Sara (Katarina Ewerlöf) bjuder på julafton in sina exmakar och deras familjer till att fira jul med henne och hennes nya sambo Janne (Peter Haber). Under festens gång råkar Janne avslöja för en av gästerna att han låtit sterilisera sig, något samtliga förutom Sara snart får reda på. När Sara meddelar att hon är gravid igen blir det därför en väldigt märklig stämning.

4. The Nightmare Before Christmas (1993)

Tim Burtons kultförklarade julfilm The Nightmare Before Christmas handlar om Jack Skellington, härskaren i Halloween Town som i hemlighet börjar tröttna på Halloween. Han råkar hamna i Christmas Town och blir helt förälskad. Filmen är kanske mest känd för sina fantastiska sånger och snygga stop motion-animationer.

3. Ensam hemma / Home Alone (1990)

Home Alone

Lilla Kevin (Macaulay Culkin) blir kvarglömd hemma när resten av familjen åker på semester över jul. Under tiden de är bortresta försöker två klumpiga tjuvar (Joe Pesci och Daniel Stern) göra inbrott – men Kevin är smart och får på egen hand tjuvarnas inbrottsförsök att misslyckas.

2. Fanny och Alexander (1982)

Fanny och Alexander

Ingmar Bergmans storfilm satte ribban för hela svenska folkets jular. Helt plötsligt blev Fanny och Alexander-julen ett begrepp och vi förstår verkligen varför. Det är en sån här jul vi vill fira framöver, i alla fall i den miljön … Filmen utspelar sig mellan 1907 och 1910 och handlar om den förmögna familjen Ekdahl och den äldste sonens två barn Fanny och Alexander.

1. Livet är underbart / It’s a Wonderful Life (1946)

It's a Wonderful Life

George Bailey (James Stewart) står på en bro på julafton och överväger att ta sitt liv. Ängeln Clarence har fått i uppdrag att hjälpa George och visar honom hur det skulle ha sett ut om han inte funnits – något som får honom att tänka om. Filmen räknas som en av de 100 bästa amerikanska filmer som någonsin gjorts och är tveklöst en av de största julfilmsklassikerna.

4.4/5 (55)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap