Listor.se

Sveriges största listsajt

10 klassiska Seinfeld-avsnitt

Vilken är tidernas bästa sitcom? Seinfeld såklart! Vi glada att här kunna ge er denna härliga lista över de 10 klassiska Seinfeld-avsnitt signerad en av våra gästskribenter, John Flygare. Tack John!

En gammal bekant påstod en gång att han inte klarade av att titta på Seinfeld. Anledning: De hade för fula kläder och frisyrer. Och visst andas karaktärernas stil härligt amerikanskt 90-tal. Illasittande 501:or och collegetröjor matchas med alltför fluffiga kalufser. Hårmodet kretsade mycket kring volym på den tiden vill jag minnas.

Men modet är också det enda som upplevs daterat med denna milstolpe i tv-historien. Nog för att något enstaka skämt om faxmaskiner eller gamla telefonsvarare faller platt hos en yngre generation, men den geniala situationskomiken känns lika aktuell idag som den lär ha gjort för 25 år sedan. Få serier förblir lika tidlösa som Seinfeld.

De alla lika självupptagna karaktärerna radar upp träffsäkra socialpsykologiska analyser av den bortskämda, moderna, västerländska människans tillvaro. Alltsammans förklätt i en elegant skrud av välskrivna skämt levererade av den kanske mest väl-castade ensemble vi någonsin sett i en komediserie. På något vis lyckas man även integrera Michael Richards briljanta slapstick i manuset utan att det blir malplacerat.

Seinfeld satte i många avseenden standarden för hur en amerikansk sitcom skulle se ut. En grupp vänner som hänger i en lägenhet eller på ett café. Gärna på Manhattan i ett område som de i verkligheten knappast hade haft råd att bo i. (Hur betalar egentligen Kramer hyran före succén med sin coffee table-book om coffee tables?)

En skillnad tillika styrka jämfört med andra sitcoms är att Seinfeld inte innehåller någon tröttsam romantisk intrig. Ingen ”Ross & Rachel”, ”Penny & Leonard” eller ”Ted & Robin”. Elaine tar plats på samma vis som männen vilket är uppfriskande i en genre där de kvinnliga karaktärerna ofta objektifieras av de manliga.

Nyligen firade serien 25 år. Kan det hålla i ytterligare 25? Jag tror det, utan tvekan. Vi listar här 10 klassiska Seinfeld-avsnitt. Håller ni med? Förmodligen inte. Alla har vi våra favoriter.

10. The Big Salad

(Säsong 6, Avsnitt 2)
bigsalad

Det är förvånansvärt underhållande att se George älta sig igenom detta avsnitt. Han betalar för Elaines stora sallad, men hans flickvän, Julie, ger den till henne. Elaine tackar därför Julie för salladen vilket gör George rasande. Han ger sig inte förrän Elaine förstått vem som egentligen bjöd henne på ”The big salad”. Baseras likt så mycket annat i Seinfeld på en situation som skaparen Larry David varit med om.

”She just took credit for my salad. That’s not right.”

9. The Soup Nazi

(Säsong 7, Avsnitt 6)
soupnazi

Möjligtvis det allra kändaste och mest citerade av alla Seinfeld-avsnitt. Karaktären ”The Soup Nazi” har dykt upp i flera andra sammanhang som exempelvis Scrubs. Höjdpunkterna är en livrädd George som försöker få det rätt andra gången han testar att köpa soppa efter att först ha misslyckats och Elaine som med total brist på respekt börjar citera Al Pacino i restaurangkön.

”No soup for you!”

8. The Chinese Restaurant

(Säsong 2, Avsnitt 6)
chineserestaurant

The Chinese Restaurant cementerade Seinfeld som serien som inte handlar om någonting. ”A show about nothing.” Kramers frånvaro påverkar inte avsnittet nämnvärt. Dialogen i väntan på ett ledigt bord på kinarestaurangen står i centrum. På ett imponerande sätt skapar manusförfattare, regissör och skådespelarensemble ett ytterst underhållande avsnitt av nästan ingenting.

”For 50 dollars, I’ll put my face in their soup and blow!”

7. The Opera

(Säsong 4, Avsnitt 9)
theopera

Jerry försöker undvika den numera klassiska karaktären, ”Crazy Joe Davola”, som hotat honom via telefonsvarare. Kramer visar sig vara rädd för clowner och beskriver för Jerry i avsnittets allra roligaste scen hur italienare sjunger när de pratar. En annan minnesvärd syn är George inklämd i en alldeles för liten smoking. Innehåller dessutom Seinfelds enda riktiga slagsmålsscen.

”All your knowledge of high culture comes from Bugs Bunny cartoons.”

6. The Jacket

(Säsong 2, Avsnitt 5)
thejacket

Jerry köper, vad som tycks vara, en svindyr mockajacka som tv-publiken än idag grubblar över det faktiska priset på. Tittarna får stifta bekantskap med Elaines bryska far som förbjuder Jerry att bära jackan ut och in på grund av det rosa-randiga fodret, vilket resulterar i att den förstörs av snön. Avsnittet fångar både Jerrys och Georges osäkerhet inför auktoritära personer. Scenen där George försöker få Jerry att avslöja priset på jackan är en klassiker. Georges neuros stegras i takt med summan han gissar sig fram till.

”Master of the house, doling out the charm.”

5. The Chicken Roaster

(Säsong 8, Avsnitt 8)
chickenroaster

Ett bra exempel på att Jerry Seinfeld inte är någon skådespelare av världsklass, utan gör bäst i att spela sig själv. Kramer och Jerry byter tillfälligt lägenhet och därmed också personlighet med varandra. Michael Richards gör ett betydligt bättre jobb med att gestalta Seinfelds karaktär. Roligt att se är det i vilket fall.

”Vile weed! Now please someone, Honey Mustard.”

4. The Sniffing Accountant

(Säsong 5, Avsnitt 4)
snifflingaccountant

Vansinnig händelseutveckling då Jerry och Kramer fattar misstanke om att deras revisor är beroende av kokain. Kramer dominerar avsnittet fullständigt. Det innehåller ett av hans mest uppskattade ögonblick då han iklädd solglasögon, med en tänd cigarett i munnen halsar ett glas öl och följer upp det med en rykande rap.

”Here’s to feeling good all the time.”

3. The Parking Garage

(Säsong 3, Avsnitt 6)
parkinggarage

Utspelar sig i sin helhet i ett parkeringsgarage där alla fyra letar efter Jerrys bil som de glömt var de parkerat. George är stressad över att komma sent till sina föräldrars bröllopsdagsfirande och Elaine oroar sig över sin guldfisk som håller på att dö i plastpåsen hon bär omkring den i. Vännernas irritationsnivå ökar successivt under avsnittets gång och det dåliga humöret riktas mot så olika personer som en mamma, hennes barn och en man som parkerat sin cabriolet illa.

”I’m trying to live my life!”

2. Male Unbonding

(Säsong 1, Avsnitt 4)
maleunbonding

De första säsongerna av Seinfeld innehöll mindre galna upptåg och fokuserade mer på frustrerande och svårtolkade sociala situationer. Alla har vi väl någon vän eller bekant som vi egentligen, i ärlighetens namn, inte har mycket till övers för. En situation praktiskt taget omöjlig att ta sig ur vilket Jerry får erfara då han försöker avsluta sin vänskap med en barndomsvän. Hur gör man slut med sin polare?

”Should I suffer the rest of my life because I like to play Ping-Pong?”

1. The Contest

(Säsong 4, Avsnitt 11)
thecontest

Handlar som namnet antyder om en tävling som hela gruppen deltar i. Tävlingen går ut på att under så lång tid som möjligt avstå från att tillfredsställa sig själv. Avsnittet ansågs flytta gränsen för vad som på den tiden var tillåtet att prata om i tv, trots att det sexuella bara antyds och aldrig uttalas explicit. Georges skam över att som vuxen ha blivit påkommen av sin mor är smärtsamt lustig att bevittna.

”Oh, that is such baloney! I shave my legs.”

4.25/5 (8)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap