Listor.se

Sveriges största listsajt

10 av världens häftigaste vattenfall

Ett vattenfall uppstår när rinnande vatten av olika anledningar hindras från att erodera ner i marken och istället bildar ett slags stup på botten. Sveriges högsta fall Njupeskär ligger i Fulufjällets nationalpark i Dalarna och är med sina 125 meter en mycket vacker syn. Jämfört med världens häftigaste vattenfall har dock det stolta dalafallet en del att bevisa.

Den här listan handlar alltså inte enbart om höjd, utan här är det världens mäktigaste och mest spektakulära vattenfall som ska koras. Har du till exempel någonsin hört talas om ett rött vattenfall? Läs vidare så har du det.

10. Sutherland Falls – Nya Zeeland

sutherlandsalls
Beläget djupt inne i den sagolikt vackra nationalparken Fiordland på Nya Zeeland som ingår i världsarvsområdet Te Wahipounamu, forsar det spektakulära Sutherland Falls. Vattnet faller i tre etapper längs en bergskant med en sammanlagd fallhöjd på 580 meter, vilket gör det till en mäktig syn och en mycket populär destination för trekkers från hel världen.

9. Dettifoss – Island

dettifoss
Dettifoss som betyder ”fallforsen” är en del av floden Jökulsá á Fjöllun i Vatnajökull nationalpark, och räknas som det kraftigaste vattenfallet i Europa med ett vattenflöde som uppskattas till otroliga 500 kubikmeter per sekund.

8. Blood Falls – Antarktis

bloodfalls
Det är inte svårt att lista ut varför Blood Falls på Antarktis fått sitt morbida namn. Det ser verkligen ut som att glaciären blöder med det röda vattnet som rinner längs den 150 meter höga kanten av Taylorglaciären i den avlägsna delen av världen. Forskare har upptäckt att det röda vattnet kommer från en underjordisk saltvattensjö med extremt höga järnhalter, belägen djupt under glaciären.

7. Yosemite Falls – USA

yosemitefalls
Yosemite Falls i Yosemite nationalpark i Sierra Nevada lockar mängder av turister, särskilt under våren då vattenflödet är som störst. Fallet som är Nordamerikas högsta trestegsvattenfall är totalt 739 meter högt, räknat från toppen av det övre fallet till basen av det nedre, vilket gör det till världens sjunde högsta vattenfall. Det övre fallet bildas av Yosemite Creek och de stora vattenmassorna störtar över kanten med ett öronbedövande dån, vilket med all önskvärd tydlighet blir en påminnelse om hur maktlösa vi är inför naturens krafter.

6. Kaieteurfallet – Guyana

kaieteurfallen
Det mäktiga Kaieteurfallet är en del av vattensystemet Potaro och ligger i en nationalpark i centrala Guyana i Sydamerika. Det högsta obrutna fallet är 226 meter och med en total fallhöjd på 251 meter kombinerat med ett högt vattenflöde räknas Kaieteurfallet som ett av världens mest kraftfulla vattenfall.

5. Jog Falls – Indien

jogfalls
Sprungen ur Sharavatifloden med en fallhöjd på 253 meter är Jog Falls Indiens högsta vattenfall. Även om det under torkan bara sipprar vatten längs bergsluttningarna så blir vattenfallet under monsunperioden ett av världens kraftigaste med enorma vattenmängder som forcerar det mest i sin väg.

4. Niagarafallen – USA/Kanada

niagarafallen
Världens kanske mest kända vattenfall ligger på gränsen mellan USA och Kanada och har en fallhöjd på i sammanhanget futtiga 54 meter, vilket gör att det hamnar långt från toppen bland världens högsta vattenfall. Men fallen är breda och har en extremt hög vattengenomströmning, och tillsammans har de tre fall som ingår i Niagarafallen (Amerikanska fallen, Hästskofallen och Brudslöjefallen) en total bredd på imponerande 1203 meter. Niagarafallen är en av USA:s och världens mest besökta turistattraktioner och lockar miljontals besökare varje år.

3. Victoriafallen – Zambia/Zimbabwe

victoriafallen
Victoriafallen ligger vid Zambizefloden på gränsen mellan Zimbabwe och Zambia och räknas till ett av världens största vattenfall. Fallet som är ungefär 1,7 km brett har en högsta fallpunkt som mäter 105 meter och ovanför bildas ett vattenmoln som kan ses på flera kilometers håll. Victoriafallen som upptogs på Unescos världsarvlista 1989 och lockar många turister som bland annat kan ta sig ett dopp i ”Djävulspoolen” precis vid kanten av fallet.

2. Iguazúfallen – Brasilien/Argentina

iguazufalls
Detta vackra vattenfall som är en del av Iguazúfloden består av flera olika fall som varierar i antal beroende på vattennivån, men sammanlagt sträcker sig över 2,7 kilometer i bredd och bildar en naturlig gräns mellan Argentina och Brasilien. Det högsta fallet är det hästskoformade ”Djävulsgapet” med en fallhöjd på 80 meter. Fallen tros ha uppkommit för 200 000 år sedan där floderna Iguazú och Paraná möttes.

1. Angelfallen – Venezuela

angelfalls
Detta vattenfall som även går under namnet Kerepakupai Merú tar sats från platåberget Auantepui i Venezuela och är med en höjd på hisnande 979 meter är världens högsta. Angelfallen består dels av ett fritt fall på 807 meter, men inkluderar också flera flacka delar där fallet är så högt att mycket av vattnet avdunstar eller blåser bort innan det hinner nå marken.

3.92/5 (13)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap