Listor.se

Sveriges största listsajt

Sveriges 5 högsta vattenfall

Sverige är ett vackert land som erbjuder mängder av häftiga naturupplevelser. I denna artikel har vi riktat fokus mot och listat våra 5 högsta vattenfall.

Spektakulära vattenfall kanske inte är något man i första hand förknippar med Sverige, men faktum är att det finns flera stycken som absolut är värt ett besök om möjligheten ges. Nedan kan du läsa mer om fem av de mest imponerande!

5. Muddusfallet, Norrbottens län (42 meter)

Muddus är Sveriges största skogliga nationalpark och ingår i världsarvet Laponia. Här hittar man bland annat mängder av bevarad gammelskog innehållandes såväl jättefuror och stora ytor myrmark, som djupa raviner – och ett av Sveriges högsta vattenfall! Muddusfallet har en högsta fallhöjd på 42 meter och är nationalparkens absolut mest besökta ”attraktion”.

4. Hällingsåfallet, Jämtlands län (42 meter)

Hällingsåfallet med en högsta fallhöjd på drygt 42 meter ligger i Strömsund, Jämtland. Den djupa klyftan är troligen en sprickzon i skifferberget som vidgats under den senaste istidens avsmältning för cirka 9 000 år sedan. Mellan de branta och över 50 meter höga klippväggarna står en ständig vattendimma. Den fuktiga miljön har gett upphov till en särpräglad moss- och lavflora.

3. Älgafallet, Bohuslän (46 meter)

Älgafallet ligger i både Sverige och Norge och utgör gräns mellan de två grannländerna. Fallhöjden är 46 meter, vilket gör fallet till Sveriges tredje högsta. Bästa tiden på året att besöka Älgafallet, eller Elgåfossen som det heter på Norska, är under hösten och våren, eftersom det är då vattenmassorna är som störst. Kvällstid är fallet dessutom upplyst, vilket ytterligare förstärker känslan!

2. Fettjeåfallet, Jämtlands län (60 meter)

Omgivningarna runt Vemdalen är välkända för sina vackra vattenfall. Mest imponerande är naturligtvis Fettjeåfallet, som med sina 60 meters fallhöjd kan titulera sig Sveriges näst högsta vattenfall. Fallet ligger väldigt vackert beläget med grönskande natur omkring.

1. Njupeskär, Dalarnas län (93 meter)

Njupeskär ligger i Fulufjällets nationalpark en knapp timme från Idre fjäll i norra Dalarna.  Vattenfallet är, med sina 93 meter (varav 70 meter utgör fri fallhöjd) Sveriges högsta. En av de stora fördelarna me Njupeskär är att det ligger väldigt lättillgängligt, särskilt under barmarksperioden. Slingan fram till fallet är grusad och spångad och delvis möjlig att ta sig fram på med barnvagn, rullator eller rullstol. 

Bubblare

Tvillingfallen

Tvillingfallen är två vattenfall i Stora Sjöfallets nationalpark i Gällivare kommun i norra Lappland. Fallen saknar officiella namn, men är sedan tidigare inofficiellt kända som Greven och Grevinnan. Grevens totala höjd är enligt inofficiella uppgifter omkring 300 meter, och Grevinnans omkring 250 meter. Fallen uppmärksammades 2014 i Svenska Turistföreningens tidskrift Turist, då författaren och fotografen Claes Grundsten i en artikel ifrågasatte huruvida Njupeskär i Dalarna verkligen kunde fortsätta att inneha titeln som Sveriges högsta vattenfall. Tvillingfallen i Stora Sjöfallets nationalpark tycks nämligen vara mer än dubbelt så höga som Njupeskär, även om den lodräta, fritt fallande höjden är lägre.

5/5 (1)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap