Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens till ytan 10 största länder

Sverige är världens till ytan 56:e största land, vilket i och för sig inte är så illa pinkat! Men avstånden i vårt nordliga land går ändå inte riktigt att jämföra med de enorma landytor sträcker sig inom gränserna på världens 10 största länder.
 
 

10. Algeriet

Algeriet

Yta (km²): 2 381 741
Huvudstad: Alger

Algeriet är Afrikas största land och gränsar till Tunisien, Libyen, Niger, Mali, Mauretanien, Marocko OCH Västsahara. Hela sju länder alltså. Puh! I norr har landet även kust mot Medelhavet och därmed gräns mot Spanien.
 
 

9. Kazakstan

Kazakstan

Yta (km²): 2 724 900
Huvudstad: Astana

Kazakstan sträcker sig från Kaspiska havet i väst till Atlajbergen i öst och har landgräns mot Ryssland, Uzbekistan, Kirgizistan, Turkmenistan och Kina. Största delen av landet består av en mycket glest befolkad stepp, samt öken och halvöken. Här är klimatet kontinentalt med varma somrar och kalla vintrar.
 
 

8. Argentina

Argentina

Yta (km²): 2 780 400
Huvudstad: Buenos Aires

Argentina är det näst största landet i Sydamerika och den fjärde största spansktalande nationen efter Mexiko, Colombia och Spanien. Landet sträcker sig mellan Anderna i väst och Atlanten i öst, och har landgräns mot Paraguay, Bolivia, Brasilien, Uruguay och Chile. Längst i norr är klimatet subtropiskt och i söder nästan antarktiskt, vilket innebär att vädret skiljer sig mycket åt inom landets gränser.
 
 

7. Indien

Indien

Yta (km²): 3 287 263
Huvudstad: New Delhi

Det kanske är tur att Indien är världens till ytan sjunde största land då det rymmer världens näst största befolkning på runt 1,2 miljarder människor inom sina gränser. Det enorma landet sträcker sig från Indiska oceanen i söder, Arabiska havet i väster och Bengaliska viken i öster, med gräns mot Pakistan, Kina, Nepal, Bhutan, Bangladesh och Burma.
 
 

6. Australien

Australien

Yta (km²): 7 741 825
Huvudstad: Canberra

Det gigantiska öriket Australien omges av Indiska oceanen, Stilla havet och Antarktiska oceanen och har en kustlinje som mäter totalt 34 218 kilometer. Större delen av landet består av så kallad ”Outback”, vilket bäst beskrivs som mer eller mindre obebodd savann/öken, och den majoriteten av befolkningen bor längs med den sydöstra kusten.
 
 

5. Brasilien

Brasilien

Yta (km²): 8 511 965
Huvudstad: Brasilia

Brasilien är Sydamerikas största land, både till yta och befolkningsmängd sett. Eftersom landet ligger runt ekvatorn är klimatet främst tropiskt och rymmer bland annat Amazonas regnskog inom sina gränser.
 
 

4. Kina

Kina

Yta (km²): 9 598 096
Huvudstad: Beijing

Kina är Asiens både största och folkrikaste land och har landgräns mot hela sjutton länder, bland andra Indien, Nordkorea, Burma och Nepal. Landytan är nästan lika stor som hela Europas och rymmer därmed många olika naturtyper. De västra delarna av landet är mycket mer tätbefolkade än de västra, till exempel Tibet och Qinghai som till största delen består av ödemark.
 
 

3. USA

USA

Yta (km²): 9 845 772
Huvudstad: Washington D.C.

USA:s stora yta och geografiska variation innebär att de flesta klimattyper innefattas i landet, från tropiskt i Florida till subarktiskt klimat i Alaska. Invånarantalet är världens femte största och USA är unikt som det enda industrialiserade land där befolkningen förutspås att öka. Största delstaten är Alaska med sina imponerande 1 480 000 kvadratkilometer.
 
 

2. Kanada

Kanada

Yta (km²): 9 984 670
Huvudstad: Ottawa

Kanada hamnar oftast lite i skuggan jämfört med sitt dominanta syskon USA, men när det gäller storlek så drar den nordliga grannen det längsta strået. Kanada är hela 22 gånger större än Sverige och gränsar mot tre hav; Atlanten, Norra Ishavet och Stilla Havet. Landet har sedan 1925 gjort anspråk på Arktis, någon som ännu inte är allmänt erkänt. Trots en befolkning på 32 miljoner så är faktiskt Kanada ett av världens mest glesbefolkade land.
 
 

1. Ryssland

Ryssland

Yta (km²): 17 075 200
Huvudstad: Moskva

Att Ryssland är världens största land sett till ytan är det ingen tvekan om. Det enorma landet får plats i både Europa och Asien och har varit i blåsväder den senaste tiden i samband med Krim-krisen. Satans Vladimir Putin som verkar göra sitt bästa för att ställa sig på kant med resten av världen…

2.78/5 (50)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

4 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Simon
Simon
4 månader sedan

Vilket land är störst till ytan

Philippe
Philippe
1 år sedan

Hej!
Att lägga till värderingar som det görs angående Ryssland är beklagligt.
Ryssskräcken är så överdrivet i detta land så det är inte klokt.

Linda
1 år sedan

Trodde inte att Kanada skulle vara näst störst :S

Håkan Persson
Håkan Persson
3 år sedan

Fel i listan.. Skall vara:
3 USA
4 Kina


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap