Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens snyggaste flaggor

Danmarks flagga, Dannebrogen, brukar räknas som den äldsta nationsflaggan i världen och tros ha uppkommit redan år 1219. Det är ju visserligen ganska häftigt, men det räcker ändå inte för att slå sig in på vår lista över världens snyggaste flaggor.

Det finns totalt runt 275 nationsflaggor i världen, så konkurrensen har varit stenhård när vi valt ut våra tolv favoriter. Trots att vi har försökt hålla oss objektiva så kniper ändå den svenska blågula fanan en av placeringarna – och erkänn, visst är det få saker som är så vackert som vår svenska flagga hissad mot en klarblå himmel varm sommardag? Glöm dock inte att flaggan endast ska vara hissad under dygnets ljusa timmar, och absolut inte får nudda mark!
 
 
 

12. Makedonien

Makedonien Flagga

Makedoniens flagga har bytt skepnad många gånger och den nuvarande versionen antogs 1995 efter självständighetsförklaringen från Jugoslavien. Solen symboliserar ”frihetens nya sol” och får verkligen flaggan att sticka ut i mängden bland världens många rödgula flaggor.
 
 

11. Brasilien

Brasilien Flagga

Brasilien fick med nästan alla geometriska former när nationens flagga utformades. Texten på klotet lyder ”Ordem e Progresso” som betyder ”ordning och framsteg”, och natthimlen i klotet visar hur stjärnhimlen såg ut från Rio de Janeiro dagen då republiken instiftades 1889. Snyggt och poetiskt på samma gång!
 
 

10. Sydafrika

Sydafrika Flagga

Den Sydafrikanska flaggan är en blandning av befrielserörelsen ANC:s färger grönt, gult och svart och de nederländska färgerna som speglar landets forna historia. En lyckad kombination, åtminstone i flaggsammanhang.
 
 

9. Norge

Norge Flagga

Rött, blått och vitt är en oslagbar färgkombination och Norges flagga liknar inte någon annan. Kanske tycker vi inte lika mycket om den under skidsäsongen, men det är en annan femma…
 
 

8. USA

USA Flagga

USA:s flagga med det tjusiga namnen ”The Star Spangled Banner” är världens kanske mest berömda. Den senaste versionen antogs 1960 och består av 13 ränder och 50 stjärnor som representerar de olika staterna. Stjärnbaneret har även blivit dyr konst av den amerikanske popkonstnären Jasper Johns.
 
 

7. Sverige

Sverige Flagga

Den svenska flaggan tros vara inspirerad av Dannebrogen, men utan att vara alltför partisk så slår den blågula versionen våra grannar med hästlängder. Nyanserna är vackra, och även om mönstret kunde ha varit roligare så svenskarna alltid ut i idrottssammanhang.
 
 

6. Uganda

Uganda Flagga

Krontranan i mitten på Ugandas färgstarka flagga har varit en symbol för landet sedan kolonialtiden. Den roliga och lite annorlunda flaggan känns härligt retro och får ett stort plus för den söta fågeln. Färgerna i flaggan ska symbolisera folket (svart), solen (gult) och broderskap (rött).
 
 

5. Jamaica

Jamaica Flagga

Jamaicas flagga var ursprungligen ett bidrag till en tävling om ny nationsflagga efter självständighetsförklaringen 1962. I originalförslaget var dock de gula ränderna tänkta att vara vertikala, men ändrades till ett andreaskors istället för att inte bli för lik Tanganyikas flagga.
 
 

4. Chile

Chile Flagga

Chiles stilrena baner ”Den ensamma stjärnan” skapades i samband med den chilenska frihetskampen i början av 1800-talet. Med färger som symboliserar Anderna, Stilla havet och blod är den en av de finast utformade som finns.
 
 

3. Sydkorea

Sydkorea Flagga

Sydkoreanernas känsla för design återspeglas även i landets flagga med Taijisymbolen i mitten. Symbolen är en variant av yin och yang, och flaggan liknar ingen annan med sin minimalistiskt stilrena utformning som ska symbolisera österns mystik.
 
 

2. Kanada

Kanada Flagga

Kanadas omisskännliga lönnlöv var kanske inte superpopulärt bland oss svenskar efter hockeyfinalen i årets nyligen avslutade vinterolympiad – men det är fortfarande en sjukt snygg flagga! Någon mer som blir sugen på lönnsirap?
 
 

1. Storbritannien

Storbritannien Flagga

Geri Halliwell dansade som bekant runt i sin Union Jack-klänning under Spice Girls storhetstid på 90-talet, och man kan förstå hennes val av motiv. Det är något speciellt och nästan högtidligt med den brittiska unionsflaggan som alltså hamnar i topp över världens finaste! Den skapades 1801 och finns även representerad på 29 andra flaggor världen över, däribland Australiens, Nya Zeelands och Bermudas.

2.3/5 (27)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos
https://spelafrank.se/basta-spelautomater
Casinobonusar


Share via
Copy link
Powered by Social Snap