Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens sju nya underverk

Av antikens sju underverk är det endast Cheopspyramiden som fortfarande står kvar. Den schweiziska organisationen New7Wonders Foundation beslutade därför att utnämna vad man valde att kalla världens sju nya underverk.

År 2007 genomfördes en gigantisk omröstning över vilka sju landmärken som förtjänade en plats på den prestigefyllda listan. Hundra miljoner människor deltog i framröstningen och resultatet kan du se i listan nedan. För den som vill uppleva dessa nya underverk ur ett minst sagt annorlunda perspektiv rekommenderas tv-serien ”An Idiot Abroad” med Karl Pilkington.

Colosseum, Italien (70-80 e. Kr.)

colosseum
Denna magnifika amfiteater i hjärtat av Rom som huserat allt från gladiatorer till Elton John är en byggnad som uppfördes av kejsare Vespasanius under senantiken. Förutom de blodiga strider det kanske mest förknippas med har det under tidens gång använts bland annat till bostäder. Idag används byggnadsverket även som en del i kampen mot dödsstraff genom att ändra belysning från vitt till guld varje gång någon människa i världen slipper undan detta inhumana straff.

Taj Mahal, Indien (1632-1645)

taj-mahal
Stormogulen Taj Mahan lät under 1600-talet uppföra detta gigantiska marmorverk som ett mausoleum över sin älskade favorithustru Mumtaz Mahal i den indiska staden Agra. Arkitekturen som kallas Mogularkitektur har starka influenser från Persien, men även från Indien och Turkiet. Taj Mahal utgörs förutom huvudbyggnaden i vit marmor även av ett flertal mindre byggnader och trädgårdar som omringas av en röd sandstensmur, allt utfört med en stark strävan efter symmetri. Det mest spektakulära med byggnaden är den vackra kupolen och de 40 meter höga minareterna.

Kristus frälsaren, Brasilien (1922-1931)

kristus-rio
710 meter över havet, på berget Corcovado ovanför karnevalstaden Rio de Janeiro tronar denna mäktiga kristusstaty som är nästan 40 meter hög och väger 700 ton. Statyn är ett umärkt exempel på Art déco-byggnadsstil som designades av skulptören Paul Landowski och invigdes i oktober 1931. Frälsaren symboliserar fred och kärlek genom att sträcka ut armarna mot människorna vilket även är tänkt att symbolisera ett kors.

Chichén Itzá, Mexico (600 e.Kr-1400)

chitchenitza-iko
Chichén Itzá är en uråldrig stad lokerad på Yucatán-halvön i Mexico och var en av Maya-folkets viktigaste städer med rötter så långt bak som 600-talet. Staden är den bäst bevarade från mayacivilisationen och tros ha övergetts i samband med européernas intåg i Centralamerika under 1400-talet. Kukulkanpyramiden eller El castillo (slottet) som den också kallas är den mest berömda byggnaden med 365 trappsteg som leder upp till det 30 meter höga templet. Bland ruinerna finns även en stor bollplan med tillhörande hylla för kranium(!) och ett krigartempel utsmyckat med krigarmasker.

 

 

Petra, Jordanien (800-700 f.Kr)

petra
Uthuggen rakt ur de terracottafärgade sandstensklipporna i Jordanien är denna antika stad minst sagt en spektakulär syn. Petra byggdes av nabatéerna långt före vår tideräkning börjat och tjänade som huvudstad och centrum för karavanhandel, mycket tack vare ett klurigt vattenbevarande system. Staden avbefolkades senare och föll i glömska men idag är det en av världens mest attraktiva turistmål.

Machu Picchu, Peru (1440-1532)

macu-picchu
Machu Picchu är belägen på en bergstopp 2430 meter över havsytan och det kanske just är på grund av sin svårtillgänglighet som det blivit ett så populärt resmål för creddiga backpackers. Denna mycket välbevarade stad grundades av inkafolket omkring 1440 och beboddes fram till att Spanien invaderade Peru under 1500-talet. Arkeologiska fynd har visat att staden var ett slags resort för de allra mäktigaste av inkafolket och huserade troligen inte mer än maximalt 750 personer. Staden är byggd med en särskild teknik typisk för inkafolket där stora stenblock är infogade bredvid varandra med imponerande precision.

Kinesiska muren, Kina (600 e.Kr-1600)

kinesiska-muren
Bygget av den kinesiska muren startade omkring 600 år före Kristus födelse och byggdes upp i omgångar fram till 1600-talet under Mingdynastin. Idag räknas muren världens största byggnadsverk och samlingen av murar och vallar som utgör den 640 mil långa mursträckan var tänkt att skydda mot inkräktare från norr. Idag är stora sträckor av muren lagd i ruiner men till exempel runt Peking är muren helt återuppbyggd till glädje för alla miljontals besökare som. Vare sig kinesiska muren kan ses från rymden eller ej har varit omtvistat, men muren är alldeles för smal för att kunna ses från ett sådant avstånd med blotta ögat. OM man inte använder ett superteleskop och befinner sig i en omloppsbana runt jorden på ett inte alltför långt avstånd, så det kanske bara är en tidsfråga innan teknikens under kan förverkliga denna uråldriga myt.

4.71/5 (7)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1 Kommentar
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Niklas
Niklas
7 månader sedan

Har sett Chichen Itza,Colosseum och Machu Picchu bland dom nya.Bland dom gamla har jag varit på platsen för Artemistemplet i Efesos samt Kolossen på Rhodos.Hoppas få se några till framöver.


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap