Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens ondaste företag

Världens ondaste företag
Folk demonstrerar mot bioteknikföretaget Monsanto i Vancouver. Bild: Rosalee Yagihara

Nu är det är officiellt – Monsanto är världens ondaste företag. I en global omröstning där över 16 000 personer deltog röstades bioteknikjätten fram som vinnare av den mindre smickrande titeln, med bred marginal före konkurrenter som bland andra McDonald’s och BP.

Här redovisar vi de nio företag som fick flest röster och som du alltså bör undvika nästa gång du funderar på var du vill spendera dina surt förvärvade slantar.

 

9. Nestle (1% av rösterna)

Världens största livsmedelsföretag Nestlé har under lång tid fått motta stark kritik för diverse olägenheter. Sedan 1977 pågår en bojkott mot företagets marknadsföring av bröstmjölksersättning som bryter mot WHO:s regler, och 2009 framkom det bland annat att man köpt mjölk från olagligt beslagtagna farmer i Zimbabwe under Robert Mugabes styre. Är du inte övertygad? Vad sägs om det här då: trots att Nestlé undertecknade det så kallade Kakaoprotokollet 2001 mot barnarbete inom kakaoindustrin, ställdes företaget fyra år senare inför rätta för inblandning i verksamheter där barn kidnappats och tvingats till slavarbete.

8. Wal-Mart (2%)

Amerikanska detaljhandelsjätten Wal-Mart får ofta beröm för att på grund av sin storlek, avancerade logistik och inköpshantering ha ökat produktiviteten inom sitt segment. Kritiker menar dock att usla arbetsförhållanden och låga lönenivåner (även i förhållande till andra delar av detaljhandeln) är den främsta anledningen till företagets goda marginaler. Kedjan fick dessutom, särskilt efter skolskjutningen i Columbine 1999, utstå massiv kritik för sin försäljning av vapen och ammunition, vilket ledde till ändrade rutiner.

7. Merck (2%)

Läkemedelsjätten Merck har varit föremål för en mängd kontroverser de senaste åren, inte minst när det fram kom att storsäljaren Vioxx drogs in först fem år efter att man tagit del av studier som visade att preparatet dramatiskt ökade risken för hjärtinfarkt. En tidigare anställd läkare hos företaget har uttalat sig om det kontroversiella HPV-vaccinet Gardasil och hävdat att det kan komma att bli ”den största skandalen i medicinsk historia”.

6. Pfizer (2%)

Amerikanska läkemedelsföretaget Pfizer har på senare tid kraftigt kritiserats för sitt envisa uppvaktande av Astra Zeneca, då motivet bakom den eftertraktade fusionen mer anses handla om skattefördelar än affärslogik och medicinska synergier. Inom produktsäkerhetsområdet involverade Pfizers största skandal defekta hjärtklaffar som kostade mer än 100 personer livet, och företaget har anklagats för både missledande reklam och aggressiv prissättning.

5. McDonalds (3%)

Världens största snabbmatskedja brukar ibland ses som djävulen personifierad i företagsvärlden. Trots detta trycker jordens befolkning i sig i genomsnitt drygt två tusen Big Macs – varje minut! Så nästa gång du överväger en torr hamburgare, glöm inte att McDonald’s marknadsför ohälsosam mat, exploaterar sina anställda, skadar miljön och mördar djur.

4. Halliburton (5%)

Vad är det som är så hemskt med amerikanska oljeföretaget Halliburton då? Tja, till att börja med är det just ett amerikanskt oljebolag, och det är aldrig en bra början… Att USA:s tidigare vice president Dick Cheney var VD mellan 1995-2000 har naturligtvis ingen koppling till de miljonkontrakt företaget tilldelades under Irak-kriget…

3. British Petroleum (9%)

Kommer ni ihåg miljökatastrofen i Mexikanska golfen 2010 när en oljeplattform exploderade och orsakade historiens största oavsiktliga marina oljeutsläpp? Tacka BP för det! Den brittiska petroleumjättens svenske styrelseordförande Carl-Henric Svanberg, som tillträtt bara några dagar innan olyckan, fick utstå skarp kritik för att ha förhållit sig alltför passiv under händelseförloppet. Svanberg fick även en hel värld att skratta (åt honom, inte med honom) när han efter ett möte med president Barack Obama i Vita huset uttalade sig om att BP visst bryr sig om ”the small people”, vilket på engelska hänvisar till dvärgar.

2. Federal Reserve (20%)

USA:s centralbank Federal Reserve är ett delvis privatägt och statligt drivet centralbankssystem där högsta styrelsen är offentlig och politiskt tillsatt. Banken har anklagats för att bära ansvaret för den amerikanska bostadsbubblan som sprack 2007, och som i sin tur utlöste den globala finanskris vi fortfarande försöker värja sig mot.

1. Monsanto (51%)

Ohotad etta på listan över världens vidrigaste företag är det multinationella kemi- läkemedels- och jordbruksföretaget Monsanto med huvudkontor i St. Louis, Missouri. Listan över oegentligheter i megaföretagets historia är för lång för att redovisa här, men här kommer ett litet axplock. De driver kampanjer för att undergräva konsumenternas rätt till information. De hoppade av en FN-ledd studie eftersom den inte gav gynnsamma resultat. De exploaterar svältande människor för att driva igenom tekniker som är varken säkra, miljövänliga eller ekonomiskt fördelaktiga för de utsatta områdena. Vill du ha fler exempel är det bara att googla ”Monsanto”. Vi garanterar att du kommer bli upprörd över vad du hittar…

 

2.67/5 (6)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap