Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens mest udda kyrkor

Det finns mängder av spektakulära kyrkor runt om i världen – men har du någonsin varit på bröllop i en uppblåsbar kyrka eller tagit nattvarden i en tågvagn? Vi har listat några av världens mest udda kyrkor, och förutom de redan nämnda konstruktionerna finner vi alternativ till våra klassiska kyrkobyggnader gjorda av allt ifrån snö till skelett!

Märkligt nog lägger lilla Holland beslag på hela tre placeringar på listan och om det har med landets liberala drogpolitik att göra eller inte, låter vi vara osagt. Här följer i alla fall listan över de tio märkligaste kyrkorna i världen. Kanske något för sommarens annalkande bröllop?
 
 
 

10. Kyrkan på Katschipelaren – Georgien

Världens mest udda kyrkor

På toppen av den 40 meter höga kalkstensmonoliten som kallas Katchipelaren ligger sjukt nog detta medeltida kloster med utsikt över Georgiens vackra landskap. Man tar sig upp till den lilla byggnaden genom en 20-minutersklättring i en repstege, och på toppen väntar Maxime. Den 59-årige munken har nämligen bott i klostret i 20 års tid.
 
 

9. Tågkyrka – Ryssland

Världens mest udda kyrkor

Det kan tyckas märkligt att inhysa en kyrka i en gammal tågvagn, men sådana är dom, ryssarna. Tågkyrkor är faktiskt ett inte helt ovanligt fenomen och har existerat sedan landets järnvägarna började byggas.
 
 

8.Cross Island Chapel – USA

Världens mest udda kyrkor

Världens minsta kyrka står på en liten träplattform mitt i en damm i deltstaten New York och uppfördes 1989. Kyrkan har endast plats för tre personer, vilket lägligt nog är precis vad som behövs för att rymma en präst och ett brudpar!
 
 

7. Genomskinlig kyrka – Belgien

Världens mest udda kyrkor

Belgiska arkitekterna Pieterjan Gijs och Arnout Van Vaerenbergh är skaparna bakom denna ovanliga kyrka. Kyrkan som utgörs av avlånga stålplattor är en del av konstprojektet Z-OUT som placerar ut oväntade installationer runt om i Belgien och Holland. Beroende på var betraktaren står i förhållande till kyrkan kan den försvinna helt eller ge en illusion om att vara hel.
 
 

6. Uppblåsbar kyrka – Holland

Världens mest udda kyrkor

Som sagt, Holländarna verkar gilla att skoja till det när det kommer till sina kyrkor. Här är ännu en variant – den uppblåsbara! Mannen bakom platskyrkan heter Frank Los och den är ofta ute på turné och poppar upp här och där, bland annat som ett populärt inslag på olika festivaler.
 
 

5. Stridsvagnskyrka – Holland

Världens mest udda kyrkor

Lyckligtvis är det här ingen riktig kyrka, utan en skulptur av den holländske konstnären Chris Koski. Men visst är det en ganska skrämmande och samtidigt häftig kombination?
 
 

4. Snökyrka – Tyskland

Världens mest udda kyrkor

Snökyrkan i den tyska byn Mitterfirmiansreut byggs varje vinter upp som en del av en hundraårig tradition. Konstruktionen som enbart består av snö och is, kostar ungefär 200 000 dollar att bygga – varje år!
 
 

3. Skelettkyrka – Tjeckien

Världens mest udda kyrkor

Inredningen i denna till synes vanliga kyrka i Sedlec strax utanför Prag är utan tvekan något utöver det vanliga – den är nämligen inredd med skelettdelar och kranium från 40 000 människor! Den otroliga ljuskronan som tronar i taket innehåller minst ett ben från alla skeletten som använts. Inte direkt en plats man vill besöka ensam på natten.
 
 

2. Trädkatedral – Italien

Världens mest udda kyrkor

Trädkatedralen i Bergamo är något så ovanligt som en helt organisk kyrka, endast skapat av trädstammar. Konstnären Giuliano Mauros kärlek till naturen inspirerade honom till idén, men sorgligt nog avled han innan kyrkan blev slutförd.
 
 

1. Legokyrka – Holland

Världens mest udda kyrkor

Shout out till alla Lego-dyrkare där ute! Den här spektakulära kyrkan helt gjord av de danska plastbitarna, uppfördes inför Grenswerk Festival i holländska staden Enschede. Bakom världens mest udda kyrka står holländarna Michiel de Wit och Filip Jonker, och deras innovativa byggnadsverk har blivit omåttligt populärt bland invånarna i staden.

Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap