Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens mest innovativa länder

Sverige ligger i framkant vad gäller såväl mode som design och musik – men hur innovativa är vi egentligen? Väldigt tydligen. Sverige återfinns nämligen i den absoluta toppen av världens mest innovativa länder i den ansedda nyhetsbyrån Bloombergs senaste ranking.

För att kora en vinnare har världens länder utvärderats i ett antal kategorier, däribland forsknings-och utvecklingskostnader i förhållande till BNP, forskartätheten samt andelen högteknologiska börsbolag. Att Sverige rankas så högt beror bland annat på våra goda forskningsresurser och börsnoterade bolag i tekniksektorn.

Extra skönt är att vi slår våra nordiska grannar på fingrarna och att Norge hamnar utanför topp tio. Men vi är inte bäst i världen. Läs vidare för att se vilket som är världens mest innovativa land.

10. Israel

Världens mest innovativa länder

Israel har under de senaste åren blivit känt under namnet ”startup nation”. Utvecklingen tog fart under 90-talet i samband med att regeringen inledde ett inkubatorprogram för nystartade teknikföretag. Samtidigt byggde man upp ett nytt och mycket framgångsrikt program för privat och statligt riskkapital. Idag finns över 3 500 nystartade teknikföretag i Israel. Det gör den konfliktdrabbade nationen till det land med flest innovationsföretag per capita i hela världen.

9. Frankrike

Världens mest innovativa länder

Frankrikes starkaste kort är landets tillgång till kapital och kunskap, vilket hänger samman med kvaliteten på forskningsinstitutioner i staden. Dessutom är den digitala infrastrukturen god. Några utmaningar för den franska huvudstaden är kostnaderna för kontorsutrymme och arbetskraft samt den svaga tillväxten av onlinetransaktioner. Fransmännen siktar dock på att klättra på rankingen fram över. President Emmanuel Macron planerar bland annat stora forskningssatsningar inom artificiell intelligens, ett område som idag domineras av USA och Kina.

8. Danmark

Världens mest innovativa länder

På åttonde plats hittar vi våra rödvita grannar i söder. Det är i först och främst investeringar i högre utbildning, forskning och användning av digital teknik som lyfter Danmark. Landet ligger i framkant vad gäller innovation inom forskning och utveckling med en hög andel forskare, bra universitet och kontinuerlig produktion av vetenskapliga artiklar. Man belyser också den politiska stabilitet och statliga effektivitet som råder i Danmark.

7. Finland

Världens mest innovativa länder

Finlands största innovationsstyrkor är landets forskarkoncentration och höga effektivitet. Vårt östra grannland har dessutom tredje flest sakkunniga inom forsknings- och utvecklingsverksamhet i förhållande till invånarantalet. Även forskningssamarbeten mellan universitet och näringsliv anses vara mycket goda.

6. Japan

Världens mest innovativa länder

Japan är Asiens tredje mest innovativa land, kända för sin tillverkning och tekniksektor. Landet rankas dessutom högst i infrastruktur och antal patentansökningar. En Adobe-sponsrad studie 2012 visade att Japan ses som det mest kreativa landet globalt, men inte av japanerna själva. De behöver alltså bara jobba lite på självförtroendet!

5. Schweiz

Världens mest innovativa länder

Schweiz prenumererade länge på tronen över världens mest innovativa länder, men får idag nöja sig med en femteplats. Landet rankas högt främst på grund av dess kunskapsbaserade ekonomi och möjligheten att förvandla innovativt tänkande till lukrativa projekt.

4. Tyskland

Världens mest innovativa länder

Tyskland rankas högt upp på listan och idag finns över 6 000 start-ups i landet, varav runt hälften hittas i Berlin. Tyskarna rankar dessutom högt vad gäller internationella patentansökningar, har högkvalitativa universitet och producerar stora antal vetenskapliga publikationer. Landets högteknologiska bilindustri sticker ut.

3. Singapore

Världens mest innovativa länder

Singapore tar plats på listan mycket tack vare ökade resurser till utbildningsväsendet. Dessutom är landet världsledande när det kommer till infrastruktur, politiskt klimat och kunskapsinhämtning.

2. Sverige

Världens mest innovativa länder

Lilla Sverige kniper alltså en imponerande andraplats över världens mest innovativa länder. Att vi rankas så högt beror främst på goda forskningsresurser och hög nivå vad gäller teknikutveckling inom rymd- och försvarsindustrin, bioteknik och förnybar energi. Stockholm är dessutom den region i världen som producerar näst flest så kallade ”enhörningar” (startupbolag som värderas till över en miljard dollar) per capita i världen. Bara Silicon Valley är vassare.

1. Sydkorea

Världens mest innovativa länder

Världens mest innovativa land är Sydkorea. Med toppnoteringar i nästan samtliga undersökningsområden är landet för närvarande ohotad etta på listan. Samsung Electronics, Sydkoreas mest värdefulla företag baserat på marknadsvärde, har under 2000-talet fått näst flest amerikanska patent av alla företag i hela världen. Bara IBM är värre.

3.5/5 (12)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
J,DONOW
1 år sedan

NO UNFORTUNATTLY KINA OR N KOREA BE TRUES MY FRIENDS💕💕


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap