Listor.se

Sveriges största listsajt

10 av världens mest fruktade kriminella gäng

Världens mest fruktade kriminella gäng
Den japanska Yakuzan är en av världens mest fruktade kriminella organisationer.

Ända sedan 2006 när Mexikos dåvarande president Felipe Calderon förklarade krig mot landets drogkarteller har folket i regionen plågats av den våldsamma konflikt som förvandlat gatorna till slagfält. I kampen om vem som skall kontrollera knarkflödet har till dags dato över 50 000 människor fått sätta livet till.

Här har vi listat 10 av världens mest fruktade kriminella gäng, som var de än uppenbarar sig sätter skräck i såväl brottsbekämpare som civilbefolkning.

Organiserad brottslighet är dock långt ifrån en ny företeelse och det gängrelaterade våldet har ur ett globalt perspektiv varit på uppgång under de senaste åren. Det finns hundratals olika brottssyndikat över hela världen, och även om det är svårt att mäta grymhet och ondska när man passerat en viss gräns så finns det vissa rövarpack som anses värre och våldsammare än andra. 

10. Solntsevskaja bratva – Ryssland

Förre FBI-agenten Bob Levinson beskrev en gång den ryska maffian som ”de farligaste människorna på jorden”. Störst del i det ryktet har utan tvekan Moskva-baserade Solntsevskaja bratva.

Den snuskigt rika och hänsynslösa falangen drivs av grundaren och ”affärsmannen” Sergei Mikhailov, som bland annat härdats i de beryktade Sovjetiska Gulaglägren. En skrämmande tanke när man betänker att vi bara är på plats 10…

9. Triaderna – Kina

Triaderna bildades 1674 i syfte att störta den korrupta Qing-dynastin, men utvecklades under årens lopp till kriminella organisationer.

Som hemligt eller kriminellt nätverk är de idag ett av de mäktigaste i hela världen, och de huvudsakliga inkomsterna kommer från narkotikahandel, penningtvätt, hasardspel, koppleri, beskyddarverksamhet och piratkopiering.

8. Yakuzan – Japan

Den japanska Yakuzan har extremt nära band med politiker på högsta nivå och är sammanflätade med hela Japans affärsvärld. Organisationen har till och med ett officiellt huvudkontor och de ”anställda”, som har egna visitkort, visar ogenerat visar upp sina distinkta tatueringar, flashiga kostymer – och avsaknad av fingrar. Det där med fingrarna är ett resultat av bestraffning som utförs av den drabbade på sig själv.

Trots att Yakuzan är förknippade med ett brett spektra vad gäller både olagliga och våldsamma aktiviteter, är de också kända för sitt humanitära arbete och försiktighet gällande undvikadet av civila offer. Detta gör att de fortsatt kan verka relativt öppet i det japanska samhället.

7. Aryan Brotherhood – USA

Aryan Brotherhood är precis vad det låter som; ett högerextremt fängelsegäng och kriminell organisation med vit makt-profil.

”The Brand” som de också kallas, bildades 1964 i det ökända San Quentin-fängelset i Kalifornien av irländska motorcyklister, och var ett av de första gängen som tillämpade ”Blood In, Blood Out”-principen. Alltså, för att bli accepterad måste man åsamka blodspillan (ofta i form av mord), och enda sättet att ta sig ur är att…tja…dö.

Idag har man uppskattningsvis mellan 15 000 och 20 000 medlemmar, oftast med tatueringar i form av nazistiska symboler, och de vanligast förekommande brotten varierar mellan mord, droghandel, indrivning och vapenhandel.

Enligt FBI ansvarar Aryan Brotherhood för nästan en fjärdedel av alla USA:s fängelserelaterade mord, trots att deras medlemmar enbart utgör en procent av antalet fångar.

6. Camorran – Italien

Den inflytelserika och våldsamma Camorran är en fraktion av den italienska maffian som tros bestå av en lös sammansättning av strax över 100 klaner med nästan 7 000 medlemmar.

Organisationen är inblandad i stort sett i varenda typ av brottslig verksamhet man kan tänka sig, men är särskilt ökänd bland lokalbefolkningen för att utpressa och kontrollera allt från lokala företag och myndigheter till poliser och politiker. Priset för de som inte betalar är ofta mordbrand eller – i värsta fall – deras liv.

5. Mungiki – Kenya

Mungiki är stämplade både som kriminellt syndikat och terroristnätverk, och de är beryktade bland annat för att halshugga alla som står i deras väg, samt deras barbariska bruk av kvinnlig könsstympning.

Grupperingen uppstod till en början som bara ännu ett av de många machetesvingande etniska gäng som plågar den afrikanska kontinenten. På senare år har man dock lyckats samla betydande politisk och ekonomisk kraft genom storskalig rekrytering och våld.

I samband med det senaste kenyanska valet dök det på Mungikis initiativ upp avhuggna huvuden satta på pålar över hela Nairobi som en del i skrämselpropagandan riktad mot väljarna.

4. Sinaloa-kartellen – Mexiko

Denna inflytelserika kartellen var en gång Mexikos mäktigaste, men stridigheterna med rivaliserande Los Zetas har på senare år jämnat ut det sydamerikanska droglandskapet.

Kartellens mest kända ledare var den beryktade Joaquin ”El Chapo” Guzman, som länge ansågs vara världens rikaste och mest inflytelserika knarkkung. Så till den grad att han under ett antal år prenumererade på en av platserna på Forbes lista över världens mäktigaste personer. 2019 dömdes han dock till livstids fängelse och avtjänar sitt straff i USA.

Vissa experter vill hävda att Sinaloa-kartellen fortfarande är den dominerande kraften i det mexikanska drogkriget, medan andra anser att det är Los Zetas.

Eftersom det inte finns några officiella siffror är det dock omöjligt att avgöra, och det enda vi vet säkert är att Sinaloa-kartellen kommer fortsätta sin aggressiva krigsföring mot konkurrerande gäng en lång tid framöver.

3. Barrio Azteka – USA/Mexiko

Barrio Aztecas ursprung hittar man innanför El Pasos fängelsemurar någon gång i mitten av 1980-talet. Organisationen expanderade snabbt och blev snart en betydande konkurrent till Sinaloa-kartellen.

Till en början betraktades Barrio Aztecas som ett gatugäng, men på senare år har verksamheten övergått till en paramilitärt strukturerad kartell som är mer än hänsynslös. I två uppmärksammade fall 2010 slog medlemmar ur gänget till mot och dödade 16 tonåringar på en fest, samt en gravid kvinna från USA:s konsulat i Mexiko.

2. Mara Salvatrucha (MS-13) – El Salvador

Mara Salvatrucha kan mycket väl vara det farligaste gänget i hela Centralamerika samt delar av USA. MS-13, som organisationen också kallas, har sitt ursprung i El Salvador och en grupp människor som flydde till södra Kalifornien efter landets blodiga inbördeskrig under 80-talet.

Gänget fick ursprungligen sitt brutala rykte i egenskap av hyrda muskler för de mexikanska kartellerna, men har sedan dess vuxit till sig och utgör nu själva ett alarmerande hot mot samhället.

Medlemmarna är ökända för sina tatueringar och orubbliga vilja att använda grovt våld för att uppnå sina mål, och de har till och med ett egenutvecklat teckenspråk.

1. Los Zetas – Mexiko

Världens kanske mest fruktade kriminella gäng har sitt ursprung i en grupp soldater ur den mexikanska arméns specialstyrkor som deserterade för ge sig in i den mer lukrativa drogindustrin i form av muskelstyrka åt den beryktade Gulfkartellen.

Dessa militärt utbildade yrkesmördare insåg dock snart att de kunde ta en egen bit av knarkkakan och avbröt samarbetet för att bilda Los Zetas. Den nystartade kartellen tog våldet till en ny nivå och visade hänsynslöst att man menade allvar genom att mörda och tortera allt från rivaliserande gängmedlemmar, misstänkta informanter och poliser till politiker, journalister och oskyldiga medborgare.

Los Zetas betraktas som den mest kraftfulla, farliga och lönsamma drogkartellen i Mexiko, och deras inflytande är idag så starkt att när ledaren Heriberto Lazcano dödades i en eldstrid med mexikanska marinsoldater i oktober 2012 lyckades man stjäla hans kropp från myndigheterna.

4.14/5 (51)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Dave
Dave
8 månader sedan

Den ryska maffian som nämns som nummer tio ska snarare vara på nummer 1. De är den mäktigaste kriminella organisationen med obegränsade resurser. Camorra,Yakuzan ochTriaderna placerar sig på platserna under. I vilken ordningen är mer oklart.

Wallenberg
Wallenberg
2 år sedan

Svenska Staten …………

Ellèn
Ellèn
2 år sedan
Svara till  Wallenberg

Vad menar du


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap