Listor.se

Sveriges största listsajt

15 av världens mest berömda broar

”Bridge over Troubled Water”, ”Broarna i Madison County”,  ”Bron över floden Kwai” – broar har genom tiderna onekligen varit ett ett populärt inslag i populärkulturen.

Dessa byggnadsverk tycks också vara något som väcker starka känslor, vem minns inte den i media uppmärksammade debatten innan bygget av Öresundsbron? Kanske finns det ett slags vemod över broar som sträcker sig över hav och floder och som är en tydlig påminnelse om människans manipulering av naturen.

Här har vi listat 15 av världens mest berömda broar. Hur många av dem har du satt dina fötter på?

15. Nanpu Bridge

Invigd: 1991
Arkitekter: Shanghai Municipal Engineering Institute / Shanghai Urban Construction College & Institute / Holger S. Svensson

Nanpu Bridge med sin särskilda spiralformade design står verkligen ut från mängden. Bron är en av de viktigaste i Shanghai som knyter samman dess viktiga trafikleder. Totalt passerar upp till fem miljoner bilar Nanpu Bridge – varje dag!

14. Hangtzou Bay Bridge

Invigd: 2008
Arkitekt: Ty Lin International

Hangtzou Bay Bridge är en snedkabelbro med en sexfilig motorväg som förbinder den expanderande industristaden Ningbo i Zheijangprovinsen med Shanghai. I och med bygget av bron förkortades sträckan mellan de två städerna med hela 18 mil!

13. Kapellbrücke

Invigd: 1360
Arkitekt: Okänd

Kapellbrücke ligger vid floden Reuss mynning i den Schweiziska staden Luzern. Den 204 meter långa gångbron uppfördes på 1300-talet och är därmed Europas äldsta övertäckta bro. Utöver de vackra omgivningarna kan man även avnjuta flertalet historiska väggmålningar längs bron.

12. Ponte di Rialto

Invigd: 1591
Arkitekt: Antonio da Ponte

Bågbron Ponte di Rialto är den äldsta och mest kända bron som löper över Canal Grande i Venedig. Bron är uppkallad efter området och marknadsplatsen Rialto på östra sidan till vilken bron leder. 

11. Akashi Kaikyo Bridge / Pearl Bridge

Invigd: 1998
Arkitekt: Satoshi Kashima

Akashi Kaikyo Bridge, även kallad Pearl Bridge, är en hängbro som binder samman Kobe- och Keihanshinområdet med Awaji. Bron är världens längsta med sina imponerande 3911 meter, vilket till exempel gör den hela fyra gånger längre än Brooklyn Bridge. Över bron går en sexfilig motorväg som nattetid är upplyst på ett mycket effektfullt sätt.

10. Tsing Ma Bridge

Invigd: 1997
Arkitekter: Costain / Mitsui / Trafalgar House

Tsing Ma Bridge är världens sjätte största hängbro och knyter samman Honkongs bil-och tågtrafik med Chep Lap Kok där stadens flygplats ligger. Bron är byggd för att klara av stora påfrestningar som exempelvis tyfoner och kostade ungefär 920 miljoner dollar att konstruera.

9. Gateshead Millenium Bridge

Invigd: 2002
Arkitekt: Wilkinson Eyre & Gifford

Gateshead Millenium Bridge är en öppningsbar vridbro för gång- och cykeltrafik som korsar floden Tyne i Newcastle. 2003 tilldelades bron det prestigefulla Stirling-priset för sin speciella design.

8. Ponte dei Sospiri / Suckarnas bro

Invigd: 1603
Arkitekt: Antonio di Bernardino Contino

Ponte dei Sospiri på svenska känd som Suckarnas bro är en övertäckt gångbro i Venedig som uppfördes mellan 1600 och 1603. Den blott 11 meter långa bron ledde från domstolen i Dogepalatset över kanalen Rio di Palazzo till det gamla fängelset. Namnet tillskrivs Lord Byron som i början av 1800-talet populariserade myten att de dömda fångarna skulle ha suckat djupt då de fördes över den tillbaka till sina celler då det var sista gången de skulle se dagsljus…

7. Karlsbron

Invigd: 1402
Arkitekt: Peter Parler

Karlsbron som spänner över floden Moldau byggdes under Karl IV:s regeringstid och stod klar 1402. Bron är troligtvis Prags mest berömda sevärdhet.

6. Pont Neuf

Invigd: 1607
Arkitekter: Jean Baptiste Androuet du Cerceau / Thibault Métezeau / François des Isles / Jacques Androuet II Du Cerceau / Guillaume Marchand

Pont Neuf är trots sitt namn (”nya bron” på franska) den äldsta bevarade bron över floden Seine i Paris. Bron, som är 278 meter lång och 28 meter bred, började byggas år 1578 på order av kung Henrik III och stod klar 1607.

5. Sydney Harbour Bridge

Invigd: 1932
Arkitekt: John Bradfield

Sydney Harbour Bridge är en av Sydneys populäraste sevärdheter som även går under namnet ”galgen” på grund av sin böjda form. Bron binder samman Sydneys shoppingkvarter med bostads- och affärskvarteren i hamnen.

4. Brooklyn Bridge

Invigd: 1883
Arkitekt: John Augustus Roebling

Världens mest berömda broar

Ikonsika Brooklyn Bridge är New Yorks äldsta hängbro och sträcker sig över East River från Brooklyn till Manhattan. Om man intresserar sig för hur brobygget gick till kan man läsa om det i boken ”The Great Bridge” av David McCollough.

3. Ponte Vecchio

Invigd: 1345
Arkitekt: Taddeo Gaddi (troligtvis)

Ponte Vecchio som betyder ”gamla bron” tros ha existerat redan under romartiden och var ursprungligen byggd i trä. Efter att bron förstördes vid en översvämning byggdes den upp igen, men denna gång ändrades byggmaterialet till sten. Bron har genom alla tider använts som lokal för olika affärsverksamheter och klarade sig mirakulöst nog från bombningarna under andra världskriget.

2. Tower Bridge

Invigd: 1894
Arkitekt: Horace Jones

I hjärtat av London tronar detta mäktiga byggnadsverk som sträcker sig över floden Themsen. Nedre delen av bron är öppningsbar för att kunna släppa igenom båtar och drevs från början av ångkraft som numera har ersatts med elektricitet. Tower Bridge är ett av Londons mest välbesökta turistmål och längst upp i tornen finns det bland annat ett museum för ångmaskiner.

1. Golden Gate Bridge

Invigd: 1937
Arkitekt: Joseph Baermann Strauss

Världens mest berömda bro är naturligtvis vackra Golden Gate Bridge i San Francisco. Den orangefärgade hängbron som sträcker sig över sundet med samma namn har kommit att bli den självklara symbolen för staden.

3.72/5 (36)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap