Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens 13 mäktigaste moskéer

Moskéer bjuder precis som andra heliga byggnader från våra världsreligioner på fantastisk arkitektur, och de häftiga byggnadsverken gömmer i många fall ett ännu spektakulärare innandöme. Dessvärre är tillträdet till insidan exklusivt för troende muslimer, så som turist får man snällt nöja sig med att njuta av de utvändiga utsmyckningarna.

Här har vi listat 13 av världens mäktigaste moskéer som verkligen sticker ut från mängden och höjer det estetiska mervärdet på alla platser där de uppförts. Visste du till exempel att världens största moské rymmer osannolika fyra miljoner (!) människor?
 
 
 

13. Masjid Dimaukom – Datu Saudi Apmatua, Filippinerna

MasjidDimaukom
Om Barbie hade en moské skulle den definitivt se ut såhär! Den underbart knallrosa moskén i Datu Saudi Apmatua uppfördes av stadens borgmästare och invigdes under våren 2014. Den rosa färgen representerar fred och kärlek och moskén byggdes av kristna hantverkare för att symbolisera enhet och vänskap mellan de två religionerna.
 
 

12. Hassan II:s moské – Casablanca, Marocko

HassanIImoske
Hassan II:s moské som är vackert belägen precis intill havet i Casablanca, är världens näst största moské och färdigställdes 1993. Moskén som mäter 200 x 100 meter ritades av den franska arkitekten Michel Pinseau och stoltserar även med världens högsta minaret – 210 meter hög!
 
 

11. Sultan Omar Ali Saifuddin-moskén – Bandar Seri Begawan, Brunei

Sultan_Omar_Ali_SaifuddinMoske
Den kungliga Sultan Omar Ali Saifuddin-moskén är belägen i sultanatet Bruneis huvudstad och den vackra byggnaden har blivit en stor turistattraktion sedan den stod färdig 1958. Arkitekturen har influerats av både islamiska och italienska byggnadsstilar och är uppförd vid en konstgjord lagun med ett tillhörande skepp som används vid officiella ceremonier.
 
 

10. Badshahimoskén- Lahore, Pakistan

Kejsarmosken
Badshahimoskén, som även kallas ”Kejsarmoskén”, är världens femte största och uppfördes redan 1673 av den indiske stormogulen Aurangzeb. Moskén rymmer hela 55 000 besökare och den mycket välbesökta turistattraktionen är Lahores mest berömda landmärke.
 
 

9. Schejk Zayed-moskén – Abu Dhabi, Förenade Arabemiraten

Schejk-Zayed
Förenade Arabemiratens största moské är belägen i huvudstaden Abu Dabi och stod färdig 2007. Landets forne president Schejk Zayed lät uppföra det mäktiga byggnadsverket med förhoppningen om att skapa ett centrum för den mångsidiga islamiska kulturen, samt sammanföra historisk och samtida arkitektur och konst.
 
 

8. Blå moskén – Istanbul, Turkiet

BlamoskenIstanbul
Osmanske sultanen Ahmed I lät uppföra den blå moskén i Istanbul mellan 1609-1616 och arkitekturen är delvis inspirerad av historiska Hagia Sofia. Moskéns officiella namn är egentligen ”Sultan Achmed-moskén”, men den har tillsammans med ett flertal andra fått smeknamnet ”Blå moskén” på grund av de vackra keramikplattorna från Iznik med blå detaljer som täcker exteriören.
 
 

7. Blå moskén – Mazar-e Sharif – Afghanistan

BlamoskenMazareSarif
Den Blå Moskén i Mazar-e Sharif anses vara en av den shiamuslimska världens viktigaste helgedom, då den fungerar som gravplats för en av de fyra första kaliferna (Ali). Den ursprungliga moskén som uppfördes på 1200-talet av sultan Ahmed Sanjar förstördes av Djingis Khan, men återuppbyggdes igen på 1400-talet.
 
 

6. al-Aqsamoskén – Jerusalem

alAqsa
al-Aqsamoskén i Gamla staden i Jerusalem har en lång och spännande historia och räknas som den tredje viktigaste moskén inom Islam. Byggnaden uppfördes redan år 638 efter muslimernas erövring av Jerusalem, och tjänade sedan som högkvarter för tempelriddarna från 1099 fram tills Saladin återtog staden 1187.
 
 

5. Zahirmoskén – Alor Setar, Malaysia

Zahirstadsmoske
Den otroligt vackra Zahirmoskén i malaysiska delstaten Kedah är en av landets äldsta och uppfördes mellan 1912-1915 på uppdrag av sultan Muhammad Jiwa Zainal Abidin II. Den gula moskén med de fem svarta kupolerna som symboliserar islams fem pelare har röstats fram som en av världens tio vackraste.
 
 

4. Al-Masjid an-Nabawi – Medina, Saudiarabien

Masjidannawadi
Masjid an-Nabawi (profetens moské) är den näst heligaste platsen inom Islam efter Masjid al-Haram i Mecka och är ett mycket berömt pilgrimsmål. Byggnaden var från början profeten Mohammeds hem runt år 622 och han lät senare uppföra den moské där han idag själv vilar. Graven märks ut av en grön kupol som når högre än alla vita kupoler och det sägs att böner som yttras här aldrig avvisas.
 
 

3. Jami Ul-Alfar-moskén – Colombo, Sri Lanka

Jami-Ul-Alfar
Den spektakulära Jami Ul-Alfar-moskén i Sri Lanka ser ut som den är tillverkad av karameller och byggnaden är en mycket välbesökt sevärdhet. Moskén byggdes 1909 vilket gör den till en av Colombos äldsta.
 
 

2. Nasir al-Mulk – Shiraz, Iran

NasirAlMulk
Nasir al-Mulk kallas även ”den rosa moskén” på grund av sitt spektakulära innandöme som till stor del består av rosa kakelplattor. Den rikligt utsmyckade byggnaden vars fasad består av färgade glasbitar uppfördes 1888 under Qajardynastin.
 
 

1. Al-Masjid al-Haram – Mekka, Saudiarabien

MasjidalHaram
Al-Masjid al-Haram, ”Den heliga moskén”, är världens största av sitt slag och även den heligaste platsen i världen för muslimer eftersom byggnaden omger helgedomen Kaba. Det är mot den svarta stenen Kaba muslimer vänder sig när de ber, och pilgrimer vallfärdar till platsen som en del av hajj (vallfärden) för att vidröra stenen. Hela området täcker en enorm yta på 356 800 kvadratmeter och rymmer mer än fyra miljoner människor. Moskén och större delen av det kringliggande området uppfördes runt år 692.

3.94/5 (72)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Eilert
Eilert
5 år sedan

Om ettan: Det där blir ju mer än 10 personer per kvadratmeter. Över hela ytan, som är stor som Gamla Stan i Stockholm. Det kan ju inte rimligtvis stämma?

Du är dum
Du är dum
5 år sedan
Svara till  Eilert

det är bara ytan området tar upp som beskrivs, alltså är det rimligtvis flera våningar.
puss


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos
https://spelafrank.se/basta-spelautomater
Casinobonusar


Share via
Copy link
Powered by Social Snap