Listor.se

Sveriges största listsajt

10 av världens häftigaste platser

Världens häftigaste platser är inte bara underskönt vackra – miljöerna är så surrealistiska i sin utformning att det är svårt att förstå att vissa av dessa otroliga ställen faktiskt existerar på riktigt.

Här besöker vi 10 science fiction-liknande destinationer världen över som får det att kittla i synnerven. Har du något eget smultronställe som kan matcha de på listan? Tveksamt va?

10. Sea of Stars, Maldiverna

seaofstars

Det ser ut som att det regnat stjärnor från himlen längs den självlysande stranden på Vahdoo Island. De självlysande ”stjärnorna” är i själva verket bioluminiscens från mikroorganismer i havet.

9. Kappadokien, Turkiet

kappadokien

Den sagolika miljön i regionen Kappadokien är upptagen på Unescos världsarvslista, och tittar man på bilden är det lätt att förstå varför. Landskapet formades för flera miljoner år sedan, då aska och vulkaniskt damm från vulkanutbrott täckte högslätten. Väder och vind har senare skapat de märkliga formationer som kan beskådas idag. Den lättarbetade tuffstenen användes även för att bygga underjordiska städer av kristna på flykt från romarna.

8. Monte Roraima, Venezuela/Brasilien/Guyana

roraima

Monte Roraima är en av världens äldsta geologiska formationer med sina dryga två miljarder år på nacken. Berget, som utgör landgräns mellan Venezuela, Brasilien och Guyana, ligger 2810 meter över havet och för den som lyckas ta sig upp väntar belöningen i form av en av jordens mest magnifika vyer.

7. Isgrottorna i Juneau, Alaska

isgrottorna

Svenska Ishotellet i Jukkasjärvi är jäkligt häftigt, men det bleknar faktiskt något i jämförelse med den makalösa isgrottan som ligger under Mendenhall-glaciären på Alaska. Vill man uppleva denna spektakulära grotta får man dock skynda sig – både miljöförstöring och växthuseffekten hotar glaciärernas existens.

6. Hitachi Seasida Park, Japan

hitachiseasidepark

Med ett parkområde på 190 hektar som till största delen är täckt med blommor utgör Hitachi Seaside Park en syn som bäst beskrivs som surrealistisk. Parken är mest berömd för sina ”baby blue eyes” (Prins Gustafs öga) vars ungefär 4,5 miljoner blommor går att beskåda under våren.

5. Son Dong, Vietnam

soondong

Det världsberömda grottsystemet Son Dong som är ungefär 126 kilometer långt är världens största. Den väldiga grottan ligger i Phong Nha-Ke Bang nationalpark och upptäcktes 2009 av en brittisk forskargrupp. Son Dong tros vara upp till fem miljoner år gammal och är på sina platser tillräckligt stor för att rymma flera höghus staplade på varandra.

4. Tulpanfälten i Keukenhof, Holland

tulpanfalten

Det är nästan ett måste att besöka de magnifika tulpanfälten i blomsterparken Keukenhof åtminstone en gång i livet! Under de två vårmånader per år som parken är öppen flockas turisterna för att beskåda blomsterprakten – och det är lätt att förstå varför.

3. Great Blue Hole, Belize

bbhole

Great Blue Hole är ett 124 meter djupt blått håll i Belizes barriärrev, och blev världskänt efter att dykpionjären Jaques-Yves Costeau 1971 utnämnde hålet till en av världens bästa dykplatser. I det blå hålet finns både tunnlar och grottor som formats under istiden.

2. Gungan vid ”världens ände”, Ecuador

gungan

Att ta sig en tur i gungan vid den lilla träkojan Casa del Arbol i Ecuador är inte att rekommendera för den höjdrädde. Men bortsett från att det inte finns några säkerhetslinor eller att gungan hänger rakt ovanför en till synes bottenlös ravin, skall dock utsikten över den aktiva vulkanen vara hänförande. Tro fan det!

danxia

Världens häftigaste plats gör verkligen skäl för sitt namn! Den utomjordiskt vackra miljön i Zhangye Danxia geopark är som hämtad ur en saga och det är knappt man kan tro att det är på riktigt. Den surrealistiska kulissen utgörs av röd sandsten och mineraler som under miljontals år slipats till regnbågsfärgade klippformationer.

4.68/5 (78)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap