Listor.se

Sveriges största listsajt

Topp 10: Världens folkrikaste länder

På 1500-talet uppskattas jordens totala folkmängd ha varit runt en halv miljard människor. Idag, cirka 500 år senare, är vi uppe i nästan åtta miljarder! Här har vi listat världens folkrikaste länder.

Bara det senaste århundradet har jordens totala befolkning ökat med över en miljard människor. Sexmiljardersgränsen passerades 1999, och idag närmar vi oss alltså svindlande åtta miljarder homo sapiens på planeten.

I Norden lever vi dock fortfarande relativt glesbefolkat och Sverige med sina drygt 10 miljoner invånare hamnar långt ner (plats 89) på listan över över världens mest folkrika länder.

10. Mexiko

Världens folkrikaste länder - Mexiko

Folkmängd: 129,2 miljoner
Befolkningstäthet: 61,9/km² (plats 120 i världen)
Huvudstad: Mexico City

Mexiko låg tidigare på elfte plats över världens mest folkrika länder, men har de senaste åren kommit ikapp och tagit sig förbi Japan. Med en folkmängd på cirka 129 miljoner invånare är landet det folkrikaste spansktalande området på jorden.

9. Ryssland

Världens folkrikaste länder - Ryssland

Folkmängd: 146,8 miljoner
Befolkningstäthet: 8,3/km² (plats 184 i världen)
Huvudstad: Moskva

Trots sin imponerande folkmängd är Ryssland ganska glesbefolkat på grund av sin enorma landyta. Den europeiska sidan är dock mer tätbefolkad än den asiatiska. Landet är multikulturellt och innehåller många olika etniska grupper, majoriteten räknas dock som ryssar.

8. Bangladesh

Världens folkrikaste länder - Bangladesh

Folkmängd: 164,7 miljoner
Befolkningstäthet: 1 173,3/km² (plats 6 i världen)
Huvudstad: Dhaka

Bangladesh är ett av världens mest tätbefolkade områden, där strax över 150 miljoner människor trängs på en yta av 148 000 kvadratkilometer. Befolkningen är ung där cirka 60 procent utgörs av åldersgruppen 0-25 år, och medellivslängden är bara runt 65 år.

7. Nigeria

Världens folkrikaste länder - Nigeria

Folkmängd: 190,9 miljoner
Befolkningstäthet: 196,5/km² (plats 49 i världen)
Huvudstad: Abuja

Nigeria är den folkrikaste nationen på hela den afrikanska kontinenten. Befolkningen är indelad i över 200 etniska folkgrupper där de största är Hausa och Fulani som tillsammans utgör cirka 30 procent av landets invånare.

6. Brasilien

Världens folkrikaste länder - Brasilien

Folkmängd: 207,7 miljoner
Befolkningstäthet: 24,0/km² (plats 153 i världen)
Huvudstad: Brasilia

Brasilien är med sina cirka 207,7 miljoner invånare världens sjätte mest folkrika nation. Medelåldern är extremt låg, runt 27 år för män och 28, 5 år för kvinnor. Detta beror till stor del på att landet är mycket fattigt och har hög barnadödlighet, framförallt i de enorma slumorådena utanför storstäderna.

5. Pakistan

Världens folkrikaste länder - Pakistan

Folkmängd: 207,8 miljoner
Befolkningstäthet: 250,1/km² (plats 35 i världen)
Huvudstad: Islamabad

Pakistan är ett av de mest folkrika länderna i världen med sina knappt 207,8 miljoner invånare. Majoriteten av befolkningen utgörs av muslimer (80%), där hela 65 procent utgörs av sunnimuslimer, följt av shiamuslimer (20%) samt ahmadiyamuslimer och sufier (2,3%).

4. Indonesien

Världens folkrikaste länder - Indonesien

Folkmängd: 261,9 miljoner
Befolkningstäthet: 134,4/km² (plats 63 i världen)
Huvudstad: Jakarta

Befolkningsmängden i den forna nederländska kolonin Indonesien är idag runt 261,9 miljoner. Av dessa är ungefär 130 miljoner är bosatta på Java, vilket gör ön till världens mest befolkade. Med nuvarande befolkningstillväxt beräknar man att Indonesiens invånarantal ska växa till hela 315 miljoner senast år 2035.

3. USA

Världens folkrikaste länder - USA

Folkmängd: 327,8 miljoner
Befolkningstäthet: 33,0/km² (plats 145 i världen)
Huvudstad: Washington D.C.

USA är världens tredje mest folkrika land. Man är också det enda industrialiserade land som förutspås öka sin befolkning, då befolkningstillväxten är betydligt högre än i Europa, Japan och Sydkorea. I landet ryms fler nationaliteter än man kan räkna, och den största invandringen har under de senaste decennierna framförallt kommit från Mexiko, Kina, Indien och Filippinerna.

2. Indien

Världens folkrikaste länder - Indien

Folkmängd: 1,368 miljarder
Befolkningstäthet: 380,8/km² (plats 21 i världen)
Huvudstad: New Delhi

Med sina över 1,3 miljarder invånare inhyser Indien hela 17, 5 procent av hela världens befolkning. Under 70-talet gjordes ett försök att införa familjeplanering, vilket försvårades av kvinnors låga ställning, dyra hemgifter för flickor och ett orubbligt kastsystem. Befolkningen i Indien är mycket ung, mer än hälften är under 25 år, och den stora folkökningen skapar ett massivt tryck på landets alla städer.

1. Kina

Världens folkrikaste länder - Kina

Folkmängd: 1,390 miljarder
Befolkningstäthet: 143,3/ km² (plats 58 i världen)
Huvudstad: Beijing

Kina är idag världens mest befolkade land och rymmer ungefär en femtedel av jordens befolkning inom sina gränser. Dagarna som det folkrikaste landet är dock räknade då Indien knappar in i rasande fart och beräknas gå om senast år 2035.

3.63/5 (57)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Sdogos Dimitrios
9 månader sedan

Aten har 5+ miljoner invånare!!!!

koppartvålpump
1 år sedan

kul läsning

koppar tvålpump
1 år sedan

Trodde inte mexiko var med där uppe 😛

Kao Holmström
2 år sedan

Har för mig att Indonesien har 450 miljoner människor.

Lennart
Lennart
4 år sedan

Ej uppdaterad
Brasilien och Indonesien har inte lika många invånare
Generellt Ca 2% fel antal invånare i alla angivna länder, bör rättas

Kao Holmström
2 år sedan
Svara till  Lennart

Brist på eller förbud mot preventivmedel av religiösa och / eller kulturella skäl kan vara två av orsakerna. Samt att barnen i många länder är en garanti mot fattigdom när man blir äldre. I stället blir det tvärtom.

sarre
5 år sedan

varför är det så här?//// sarre

joje
joje
1 år sedan
Svara till  sarre

Därför att människan klumpar ihop sej på mindre ytor av olika anledningar. Både yta och resurser finns det gott om än så länge. Girighet, nationalism och satsning på krig, vapen och droger förenklar inte fördelningen heller.

Agneta Collett Wallin
Agneta Collett Wallin
6 år sedan

jättebra


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap