Hitta SMS-lån | Hitta det bästa lånet för just din situation

Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens folkrikaste länder

Antalet nyfödslar i världen har ökat explosionsartat det senaste århundradet och vissa experter är bekymrade över att maten inte kommer räcka till för framtida generationer. På 1500-talet uppskattas den totala folkmängden på jorden att ha varit runt en halv miljard människor – idag cirka 500 år senare är vi uppe i nästan sju miljarder! Här har vi listat världens folkrikaste länder.

De senaste hundra åren har vi ökat med över en miljard människor. Sexmiljardersgränsen passerades 1999, och idag närmar vi oss alltså svindlande sju tusen miljoner homo sapiens på planeten. Löser man detta med liknande enbarnspolitik som bedrivits i Kina, eller finns det något annat sätt att hindra världen från att bli överbefolkad?

Vi i Norden lever dock fortfarande relativt glesbefolkat och Sverige med sina 9,9 miljoner människor hamnar långt ner på listan över över världens folkrikaste länder.
 
 

10. Mexiko


Folkmängd: 129,2 miljoner
Befolkningstäthet: 62,7/km² (142:a)
Huvudstad: Mexico City

Mexiko låg tidigare på elfte plats, men har de senaste åren kommit ikapp och tagit sig förbi Japan som alltså trillar ut från topp tio.
 

9. Ryssland


Folkmängd: 146,8 miljoner
Befolkningstäthet: 8,31/km² (180:a)
Huvudstad: Moskva

Trots sin imponerande folkmängd är Ryssland ganska glesbefolkat på grund av sin enorma landyta. Den europeiska sidan är mer tätbefolkad än den asiatiska och av de 145 miljoner invånare som var bosatta i Ryssland 2002 bodde runt 106 miljoner människor i de europeiska delarna och endast 45 miljoner i de asiatiska. Landet har också haft en drastisk minskning av sin folkmängd på grund av större dödsfall än födslar och en ökande utvandring. 2010 sågs för första gången på länge en ökning av befolkningen igen. Landet är multikulturellt och innehåller många olika etniska grupper, majoriteten räknas dock som ryssar.
 

8. Bangladesh


Folkmängd: 164,7 miljoner
Befolkningstäthet: 1126,5/km² (6:a)
Huvudstad: Dhaka

Bangladesh är ett av världens mest tätbefolkade områden, där strax över 150 miljoner människor trängs på en yta av 148 000 kvadratkilometer. Under 60- och 70-talet föddes det mer barn än någonsin i landet och befolkningstillväxten var enorm. Tillväxten minskade dock under 80-talet i och med introduktionen av preventivmedel i landet. Befolkningen i landet är ung, cirka 60 procent utgörs av åldersgruppen 0-25 år, och medellivslängden är runt 65 år. Ungefär 98 procent av befolkningen utgörs av bengaler, vilket gör dem till den största etniska gruppen och resterande 2 procent tillhör lokala stammar eller är biharier.
 

7. Nigeria


Folkmängd: 190,9 miljoner
Befolkningstäthet: 167,5/km²
Huvudstad: Abuja

Nigeria är den folkrikaste nationen på hela Afrikas kontinent, men på grund av instabila förhållanden i landet och motsättningar mellan olika etniska grupper så råder det dock visst tvivel om siffrornas riktighet. Mellan 1993 och 2003 beräknades befolkningstillväxten vara 2, 8 procent. Både födelse- och dödstalen är höga i landet, vilket dels beror en väldigt hög barnadödlighet och på låg medellivslängd vilken beräknas vara 46 respektive 45 år för kvinnor och män. Befolkningen är indelad i över 200 etniska folkgrupper där de största grupperna är Hausa och Fulani som tillsammans utgör cirka 30 procent av befolkningen.
 

6. Brasilien


Folkmängd: 207,7 miljoner
Befolkningstäthet: 22,0/km² (152:a)
Huvudstad: Brasilia

Befolkningen i Brasilien bor huvudsakligen längs kusterna där tätbefolkningen är som högst, och är en land där många olika kulturer finns representerade. I de södra delarna är en stor del av befolkningen ättlingar till kolonisatörer, främst från Portugal, Tyskland och Italien, men av senare inflyttade är en stor del polacker, ukrainare, holändare, kineser och sydkoreaner. Den största religionen i landet är katolicism som 88 procent av befolkningen tillhör. Medelåldern i landet är extremt låg, runt 27 år för män och 28, 5 år för kvinnor, vilket bland annat beror på att landet är mycket fattigt och har hög barnadödlighet, framförallt i de enorma slumoråden som ligger utanför storstäderna.
 

5. Pakistan


Folkmängd: 207,8 miljoner
Befolkningstäthet: 206/km² (37:e)
Huvudstad: Islamabad

Pakistan är ett av de folkrikaste länderna i världen och har en så hög befolkningstillväxt att de räknas gå om Brasilien runt 2050. Även om tillväxten varit hög ses precis som i Kina en viss minskning av födelsetalen i landet sedan slutet på 80-talet. Majoriteten av befolkningen utgörs av muslimer (80%), där hela 65 procent utgörs av sunnimuslimer, följt av shiamuslimer (20%) samt ahmadiyamuslimer och sufier (2,3%).
 

4. Indonesien


Folkmängd: 261,9 miljoner
Befolkningstäthet: 122,7/km² (65:e)
Huvudstad: Jakarta

Befolkningsmängden i den forna nederländska kolonin Indonesien är idag runt 237 miljoner men med den nuvarande befolkningsökningen på 1,25 % beräknas den ha vuxit till 315 miljoner år 2035. Hela 130 miljoner är bosatta på ön Java, vilket gör den till den mest befolkad ön på hela världen. Befolkningen är kulturellt spretig och det bor mer än 300 etniska grupper i landet, de flesta mycket små, där den största gruppen utgörs av javaneser. Den största religionen i landet är Islam, där cirka 88 procent av befolkningen är sunnimuslimer.
 

3. USA


Folkmängd: 323,3 miljoner
Befolkningstäthet: 32,0/km² (143:e)
Huvudstad: Washington D.C.

Som det tredje mest folkrika landet i världen, är USA också det enda industrialiserade land som förutspås öka sin befolkning, med en befolkningstillväxt som är betydligt högre än i Europa, Japan och Sydkorea. I landet ryms fler nationaliteter än man kan räkna, och den största invandringen har under de senaste decennierna framförallt kommit från Mexiko, Kina, Indien och Filippinerna.
 

2. Indien


Folkmängd: 1,347 miljarder
Befolkningstäthet: 382,2/km² (18:e)
Huvudstad: New Delhi

Med sina 1,2 miljarder invånare motsvarar Indiens befolkning hela 17, 5 procent av hela världens befolkning. Indien väntas gå om Kina i folkmängd och beräknas vara så många som 1,6 miljarder år 2050, vilket är en effekt av höga födelsetal och sjunkande dödstal. Under 70-talet gjordes ett försök att införa familjeplanering, vilket försvårades av kvinnors låga ställning, dyra hemgifter för flickor och ett orubbligt kastsystem. Befolkningen i Indien är mycket ung, mer än hälften är under 25 år, och den stora folkökningen skapar ett massivt tryck på landets alla städer.
 

1. Kina


Folkmängd: 1,390 miljarder
Befolkningstäthet: 139, 6/ km² (56:a)
Huvudstad: Beijing

Kina är idag världens mest befolkade land som rymmer ungefär en femtedel av jordens befolkning inom sina gränser. Dagarna som det folkrikaste landet är dock räknade då Indien knappar in i rasande fart och beräknas gå om runt 2035. Av de 56 erkända folkgrupper som lever i Kina är Han den största gruppen och utgör cirka 92 procent av den totala befolkningen.
 

3.68/5 (31)

Kommentarer

  1. Ej uppdaterad
    Brasilien och Indonesien har inte lika många invånare
    Generellt Ca 2% fel antal invånare i alla angivna länder, bör rättas

    1. Brist på eller förbud mot preventivmedel av religiösa och / eller kulturella skäl kan vara två av orsakerna. Samt att barnen i många länder är en garanti mot fattigdom när man blir äldre. I stället blir det tvärtom.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2019 | Listor.se

Copy link
Powered by Social Snap