Listor.se

Sveriges största listsajt

TOPP 10: Världens fattigaste länder

Malawi är ett av världens fattigaste länder
Malawi är ett vackert land, men också ett av världens fattigaste. Bild: Public Domain

Donald Trump kallar dem ”shithole countries”. De stackars nationer som av olika anledningar placerar sig på listan över världens fattigaste länder.

Rankingen utgår från ländernas bruttonationalprodukt (BNP) per capita justerat efter köpkraftsparitet (PPP). PPP, som står för Purchasing Power Parity, används för att jämföra prisskillnaden på varor mellan länder. Tanken är att PPP ska ge en bättre bild av levnadsstandarden då det tar hänsyn till levnadskostnader och inflation i länderna.

Uppgifterna är angivna i så kallade internationella dollar, en hypotetisk valuta med samma köpkraft som den amerikanska dollarn.

10. Madagaskar

PPP per capita: 1,504

Omkring 70 procent av befolkningen i Madagaskar lever under fattiga förhållanden och på grund av djupt rotad korruption och politisk instabilitet är den ekonomiska situationen kaosartad.

Den viktigaste näringen är jordbruk och bland landets största exportvaror finns bland annat kaffe och vanilj. Trots att Världsbankens försök att stabilisera Madagaskars ekonomi under 80-talet har de politiska konflikterna i landet orsakat flera tillbakagångar sedan dess.

9. Eritrea

PPP per capita: 1,321

Sedan självständighetsförklaringen 1993 har Eritrea kämpat med stora ekonomiska problem. Landet vars huvudnäring är jordbruk har drabbats av upprepade torkkatastrofer, vilket slagit hårt mot den ekonomiska situationen och sedan 1998 har man dessutom valt att inte ta emot bistånd från andra länder.

Mellan 1998-2000 pågick stridigheter med grannlandet Etiopien vilket bland annat ledde till att matproduktionen halverades. Trots detta syns en förbättring i landets BNP, vilket till stor del beror på en nyöppnad guldgruva och cementproduktion.

8. Guinea

PPP per capita: 1,271

Guinea har Afrikas största mineralresurser. Trots detta är landet ett av världens fattigaste och helt beroende av internationellt bistånd. Oroligheterna och strider nära Sierra Leones och Liberias gränsområde har skapat osäkerhet och lett till förlust av utländska investeringar.

7. Moçambique

PPP per capita: 1,228

Moçambique är beläget på södra Afrikas östkust. Landet genomled frihetskrig från Portugal och ett blodigt inbördeskrig innan fred slöts 1992. Runt en miljon människor hade då mist livet.

Landet har sedan dess haft relativt god ekonomisk utveckling och politisk stabilitet. Trots detta lever en stor del av invånarna i stor fattigdom.

6. Malawi

PPP per capita: 1,139

Malawi är ett av de minst utvecklade länderna i världen och landet har upprepade gånger drabbas av massvält. Uppskattningsvis är över 90 procent av befolkningen beroende av jordbruk där tobak står för över hälften av landets exportvaror.

Malawis ekonomi är till stor del beroende av stöd från andra länder, även om det sedan en jordbruksreform 2005 skett en förbättring vad gäller landets ekonomiska situation.

5. Niger

PPP per capita: 1,113

Niger består till stor del av öken och halvöken och de flesta invånarna bor i landets södra delar. Levnadsvillkoren för befolkningen bedöms som mycket dåliga. Ekonomin baseras på export av uran, av vilket landet har bland de största fyndigheterna i världen.

Endast 30 % av befolkningen är läs- och skrivkunnig, och mer än hälften av landets barn lider av undernäring. En annan orsak till fattigdomen i Niger är överbefolkning och torka.

4. Liberia

PPP per capita: 882

Inbördeskrig och en korrupt inrikespolitik har raserat stora delar av Liberias ekonomiska resurser, där framförallt landets infrastruktur drabbats.

Som ett resultat av utdragna inbördeskrig har många affärsmän och utbildad arbetskraft flytt landet och tagit både kapital och expertis med sig. Minst 80 procent av befolkningen lever i fattigdom, och idag försöker man återuppbygga landet efter många års förtryck under tidigare diktatorn Charles Taylor.

Liberia har nyligen återupptagit sin tidigare export av malm och diamanter, men hur framtiden ser ut för landets ekonomi är fortfarande minst sagt oviss.

3. Burundi

PPP per capita: 818

Burundi är ett land fattigt på naturresurser, som dessutom saknar kust och har en mycket underutvecklad industrisektor. Landets största exportvaror är kaffe och te, och man har viss egen produktion av sötpotatis, ris och vissa oljefyndigheter har gjorts i Tanganyikasjön.

Burundi har i perioder skakats av inbördeskrig och till följd av detta är fattigdomen extrem, utbildningsnivån låg, rättssystemet svagt och inrikespolitiken starkt korrumperad. Endast hälften av barnen går i skolan och det råder under perioder stor brist på mat.

Trots ovanstående problem har försök att reformera landets ekonomi gjorts och en liten ökning har setts i landets BNP de senaste åren.

2. Demokratiska republiken Kongo

PPP per capita: 784

Många års krig och korruption har dramatiskt försämrat det ekonomiska läget i Demokratiska republiken Kongo, trots att landet är rikast på naturtillgångar i hela Afrika.

Staten har höga utgifter och låga skatteintäkter, och med en ständigt växande statsskuld är läget kritiskt. Största delen av befolkningen lever i fruktansvärd fattigdom och 2001 uppgick siffran av Aids-smittade i landet till hela fem procent. Infrastrukturen är dessutom i mycket dåligt skick och transportmöjligheterna begränsade.

Med hjälp av bland andra IMF och Världsbanken ska nu åtgärder tas för att försöka vända den ekonomiska utvecklingen i landet.

1. Centralafrikanska republiken

PPP per capita: 656

Jord- och skogsbruk är huvudnäringarna i Centralafrikanska republiken och majoriteten av befolkningen lever av hackjordbruk i självhushåll.

Diamantexporten stod tidigare för över hälften av exportinkomsterna, men har på senare tid påverkats kraftigt av den illegala diamantsmugglingen. Klyftorna mellan hög- och låginkomsttagare är enorma, till stor del orsakat av en misslyckad ekonomisk politik.

Landets ekonomiska tillväxt försvåras ytterligare av dålig infrastruktur med undermåliga transportnät och outbildad arbetskraft.

3.14/5 (173)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap