Listor.se

Sveriges största listsajt

TOPP 10: Världens fattigaste länder

Malawi är ett av världens fattigaste länder
Malawi är ett vackert land, men också ett av världens fattigaste. Bild: Public Domain

Donald Trump kallar dem ”shithole countries”. De stackars nationer som av olika anledningar placerar sig på listan över världens fattigaste länder.

Rankingen utgår från ländernas bruttonationalprodukt (BNP) per capita justerat efter köpkraftsparitet (PPP). PPP, som står för Purchasing Power Parity, används för att jämföra prisskillnaden på varor mellan länder. Tanken är att PPP ska ge en bättre bild av levnadsstandarden då det tar hänsyn till levnadskostnader och inflation i länderna.

Uppgifterna är angivna i så kallade internationella dollar, en hypotetisk valuta med samma köpkraft som den amerikanska dollarn.

10. Madagaskar

PPP per capita: 1,504

Omkring 70 procent av befolkningen i Madagaskar lever under fattiga förhållanden och på grund av djupt rotad korruption och politisk instabilitet är den ekonomiska situationen kaosartad.

Den viktigaste näringen är jordbruk och bland landets största exportvaror finns bland annat kaffe och vanilj. Trots att Världsbankens försök att stabilisera Madagaskars ekonomi under 80-talet har de politiska konflikterna i landet orsakat flera tillbakagångar sedan dess.

9. Eritrea

PPP per capita: 1,321

Sedan självständighetsförklaringen 1993 har Eritrea kämpat med stora ekonomiska problem. Landet vars huvudnäring är jordbruk har drabbats av upprepade torkkatastrofer, vilket slagit hårt mot den ekonomiska situationen och sedan 1998 har man dessutom valt att inte ta emot bistånd från andra länder.

Mellan 1998-2000 pågick stridigheter med grannlandet Etiopien vilket bland annat ledde till att matproduktionen halverades. Trots detta syns en förbättring i landets BNP, vilket till stor del beror på en nyöppnad guldgruva och cementproduktion.

8. Guinea

PPP per capita: 1,271

Guinea har Afrikas största mineralresurser. Trots detta är landet ett av världens fattigaste och helt beroende av internationellt bistånd. Oroligheterna och strider nära Sierra Leones och Liberias gränsområde har skapat osäkerhet och lett till förlust av utländska investeringar.

7. Moçambique

PPP per capita: 1,228

Moçambique är beläget på södra Afrikas östkust. Landet genomled frihetskrig från Portugal och ett blodigt inbördeskrig innan fred slöts 1992. Runt en miljon människor hade då mist livet.

Landet har sedan dess haft relativt god ekonomisk utveckling och politisk stabilitet. Trots detta lever en stor del av invånarna i stor fattigdom.

6. Malawi

PPP per capita: 1,139

Malawi är ett av de minst utvecklade länderna i världen och landet har upprepade gånger drabbas av massvält. Uppskattningsvis är över 90 procent av befolkningen beroende av jordbruk där tobak står för över hälften av landets exportvaror.

Malawis ekonomi är till stor del beroende av stöd från andra länder, även om det sedan en jordbruksreform 2005 skett en förbättring vad gäller landets ekonomiska situation.

5. Niger

PPP per capita: 1,113

Niger består till stor del av öken och halvöken och de flesta invånarna bor i landets södra delar. Levnadsvillkoren för befolkningen bedöms som mycket dåliga. Ekonomin baseras på export av uran, av vilket landet har bland de största fyndigheterna i världen.

Endast 30 % av befolkningen är läs- och skrivkunnig, och mer än hälften av landets barn lider av undernäring. En annan orsak till fattigdomen i Niger är överbefolkning och torka.

4. Liberia

PPP per capita: 882

Inbördeskrig och en korrupt inrikespolitik har raserat stora delar av Liberias ekonomiska resurser, där framförallt landets infrastruktur drabbats.

Som ett resultat av utdragna inbördeskrig har många affärsmän och utbildad arbetskraft flytt landet och tagit både kapital och expertis med sig. Minst 80 procent av befolkningen lever i fattigdom, och idag försöker man återuppbygga landet efter många års förtryck under tidigare diktatorn Charles Taylor.

Liberia har nyligen återupptagit sin tidigare export av malm och diamanter, men hur framtiden ser ut för landets ekonomi är fortfarande minst sagt oviss.

3. Burundi

PPP per capita: 818

Burundi är ett land fattigt på naturresurser, som dessutom saknar kust och har en mycket underutvecklad industrisektor. Landets största exportvaror är kaffe och te, och man har viss egen produktion av sötpotatis, ris och vissa oljefyndigheter har gjorts i Tanganyikasjön.

Burundi har i perioder skakats av inbördeskrig och till följd av detta är fattigdomen extrem, utbildningsnivån låg, rättssystemet svagt och inrikespolitiken starkt korrumperad. Endast hälften av barnen går i skolan och det råder under perioder stor brist på mat.

Trots ovanstående problem har försök att reformera landets ekonomi gjorts och en liten ökning har setts i landets BNP de senaste åren.

2. Demokratiska republiken Kongo

PPP per capita: 784

Många års krig och korruption har dramatiskt försämrat det ekonomiska läget i Demokratiska republiken Kongo, trots att landet är rikast på naturtillgångar i hela Afrika.

Staten har höga utgifter och låga skatteintäkter, och med en ständigt växande statsskuld är läget kritiskt. Största delen av befolkningen lever i fruktansvärd fattigdom och 2001 uppgick siffran av Aids-smittade i landet till hela fem procent. Infrastrukturen är dessutom i mycket dåligt skick och transportmöjligheterna begränsade.

Med hjälp av bland andra IMF och Världsbanken ska nu åtgärder tas för att försöka vända den ekonomiska utvecklingen i landet.

1. Centralafrikanska republiken

PPP per capita: 656

Jord- och skogsbruk är huvudnäringarna i Centralafrikanska republiken och majoriteten av befolkningen lever av hackjordbruk i självhushåll.

Diamantexporten stod tidigare för över hälften av exportinkomsterna, men har på senare tid påverkats kraftigt av den illegala diamantsmugglingen. Klyftorna mellan hög- och låginkomsttagare är enorma, till stor del orsakat av en misslyckad ekonomisk politik.

Landets ekonomiska tillväxt försvåras ytterligare av dålig infrastruktur med undermåliga transportnät och outbildad arbetskraft.

3.17/5 (168)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Emmell
Emmell
1 år sedan

Många afrikaner är fantastiska människor. Just nu handlar en kenyanska mat åt oss då vi måste vara i karantän. Jag har träffat många underbara afrikaner. Diktatur och korruption förstör deras länder just nu.

Jag tror det är viktigt att man satsar på kultur. Det skrivs många fina romaner i Afrika, görs fina filmer och njutbar musik men den har svårt att spridas till andra världsdelar.

Amahesus
Amahesus
3 år sedan

afrika är inte ett land pysen

Martin
Martin
3 år sedan

Att man skaffar många barn i fattiga länder beror på att man vill ha det tryggt på ålderns höst. Ju fler potentiella inkomstbringare desto högre odds att överleva. Sen är dödligheten hög och de flesta behöver mer än ett barn av säkerhetsskäl. Kom ihåg att det i regel saknas pensionssystem i dessa länder. Ni som skriver massa goja om att alla ska sköta sig själva är troligtvis inte medvetna om vad vår välfärd grundar sig på (utnyttjandet av billig arbetskraft i utvecklingsländer).

Lejon
Lejon
3 år sedan
Svara till  Martin

Well said my friend! Helt rätt

Bo andersson
Bo andersson
1 år sedan
Svara till  Martin

Årtusenden passerar och ingen possitiv utveckling i vissa delar av världen – genetiskt arv eller geografisk miljö. Varför kunde vissa göra guld av järnet i marken medan andra inte kunde få upp diamanterna de klev på under årtusenden.

Önskar fred i världen ♥️

Eritrea är inte fattigt land
Eritrea är ett diktatur land precis som Nord Koria och aldrig hört att Eritrean befolkningen hade val om någon, regeringen bästemer själva utan att prata med folk de stiftar lagar själva fick inte lyssna grann ländernas program i tv. Diskriminera mellan rika, fattiga, mellan kön och tusen tal människor sitter i fängelse utan rättegången och de gjorde inte brott heller bara du tänker flyta till andra länder så få du sitta i fängelse hur länge som hels.

saron
saron
4 år sedan

Eritrea är fan inte ett fattigt land ,

Anneli Jäderberg
Anneli Jäderberg
5 år sedan

Ja istället för att strida och förstöra borde man samarbeta och bygga upp odla marken tillsammans i större skala samt djurskötsel i större skala utan att låte djuren fara illa stor skala behöver inte betyda sämre djur skötsel så fler kan mätas och få vad de behöver andra saker människan vill ha kan också sämorfnaz och byggas upp gemensamt allt från hygien till nöjen. Väl beräknad stor skallighet tror jag ät bästa botemedlet mot fattigdom och en gemensam sattsning på att arbeta tillsammans för att fler liv ska bli goda liv.planering och beräkning av behoven och framför älskar håll jorden ren för att kunna bo kvar där utan att drabbas av epidemiska sjukdomar🌍

Robin Sundström
Robin Sundström
5 år sedan

Åk till ditt hemland och se till att folk slutar skaffa så mycket barn. Ditt hemland ligger på plats 3 över världens fattigaste länder, men i Burundi har befolkningen mer än fyrdubblats sedan 1960. Precis som i alla andra fattiga länder. I Kongo, som i denna artikel listas som världens fattigaste land, har befolkningsmängden ökat från 15,000,000 till 78,000,000. Den har femdubblats. Om det är fattigt och dåligt ställt bör man inte skaffa barn. Om man är så fattig att man inte kan mätta sin egen mun så ska man inte skaffa fler gapande munnar. Det spelar ingen roll hur mycket pengar som skickas till Burundi eller till länderna i Afrika över huvud taget. Om man lever över sin förmåga får det konsekvenser. Det må vara tragiskt att se svältande barn, men det är föräldrarna som satt dem på jorden. Stäng alla gränser och låt dom sköta sitt så sköter vi vårt. Hur ska dom någonsin lära sig om vi bara matar dem med bidrag. Det är som att pissa i havet dessutom, vi måste ta hand om varandra. Helena, gör lite research om hur det kommer sig att världens fattigaste länder är de som ökar i befolkningsmängd och skriv en artikel om det. Det vore intressant att läsa. Gå till kärnan av problemet i stället för att göra snyftreportage. Att det finns svältande barn vet de flesta.

Stina
Stina
5 år sedan
Svara till  Robin Sundström

För det första Robin, så är det vi i värstvärlden som från första början har bidragit till fattigdomen i många delar av afrika. Om du var lite utbildad hade du kanske hört talas om kolonialismen? Vi har inte låtit länderna få en chans till att utveckla sig själva.

I fattiga länder där många är outbildade finns det inte samma kunskap och resurser till preventivmedel, något vi här i Sverige tar för givet. Därav har många fler barn än vad vi i västvärlden har.

Jag tycker inte bara att du bör läsa på lite utav årskurs 9s historialektioner utan även öppna ditt hjärta lite (läs mycket).

swdd
swdd
4 år sedan
Svara till  Stina

Du har fel och Robin har rätt. ”Vi” har inget med det att göra. Kolonialismen alltså.
Om det inte finns preventivmedel så har man inte sex. Så simpelt är det.

Alexander
Alexander
2 år sedan
Svara till  swdd

Skulle du vilja utveckla swdd?

hur har vi inte med det att göra. ”Vi” som stina sa menas västvärlden!

Vet att gammalt inlägg men svar uppskattas 🙂

ELVIS
ELVIS
5 år sedan

Jag heter Elvis Nsabimana kommer från Burundi och bor jag i Norrköping jag vill ber Sverige kan hjälpa Burundi för utveckling tack

Deborah Nininahazwe
Deborah Nininahazwe
6 år sedan

Jag kommer från Burundi och jag har hört att det pågår krig och då blev jag ledsen och nu är jag också ledsen att Burundi är en av världen fattigaste länder och inte har så mycket naturresurser. Men jag och min familj håller på att planera att åka till Burundi och så sparar jag och mina systrar pengar till de fattiga med det är kanske inte är tillräcklig. Föra året så fick jag och och min tvilling syster ett stipendium med 750kr och då skicka syran pengarna till de fattiga i Burundi och jag spara till en resa till Burundi nästa år.

Helena Nordenberg
Helena Nordenberg
5 år sedan

Hej Deborah,
Jag läste vad du skrev och jag skulle gärna vilja ha kontakt med dig, är journalist som skriver om Burundi just nu. Du får jättegärna kontakta mig på min e-post: [email protected] så kan jag berätta mer.
Med vänliga hälsningar,
Helena


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap