Listor.se

Sveriges största listsajt

10 av världens farligaste städer

Världens farligaste städer
Mexikansk militär. © Tomas Castelazo, www.tomascastelazo.com / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0

Sugen på en storstadssemester? Här kommer en lista på städer som definitivt bör undvikas innan man klickar på ”boka”. I denna artikel listar vi några av världens farligaste städer.

Inte mindre än hälften av listan utgörs av städer belägna i Sydamerika. Den enskilt största anledningen är givetvis de problem med drogkakarteller som plågat världsdelen i årtionden. Värt att notera är att inte en enda av USA:s farligaste städer är med på listan, vilket ju alltid är något att hänga i julgranen för det stora vapenälskande landet i väst.

Här har ni 10 av världens absolut farligaste städer.

10. Cali, Colombia

Santiago de Cali, ofta endast kallad Cali, är faktiskt systerstad till Stockholm och har en hel del att lära av den Svenska huvudstaden vad gäller kriminalitet. Även om våldet sjunkit sedan den ökända Calikartellen härjade i staden på 80-talet är det alltså långt ifrån säkert att besöka den.

9. Chihuahua, Mexiko

Staden som givit namn åt världens minsta hundras har stora problem med egendomsbrott, särskilt stöld och skadegörelse. Även narkotikarelaterade mord, däribland mord på poliser har de senaste åren varit på uppgång. Som ett resultat av detta har den federala polisen och armén etablerat sig i staden , vilket haft en positiv effekt då index för både egendomsbrott och mord har minskat sedan 2010.

8. Nairobi, Kenya

Kenyas huvudstad har sedan 1990-talet kämpat mot stigande brottslighet, och det är främst i stadens fattiga delar man skall undvika under kvällstid. Även terrorrelaterade brott har ökat i staden, och senast i september 2013 belägrades ett köpcenter av militanta Al-Shabaab-aktivister, där 72 människor miste livet. Till grund för den extrema brottsligheten i Nairobi ligger ett utbrett korruptionsproblem bland stadens poliser.

7. Mogadishu, Somalia

Läget i Somalias största stad, tillika huvudstad, Mogadishu har sedan den 28 december 2006 varit oroligt, då den intogs av etiopiska trupper med stöd av USA för att driva bort den styrande islamistmilisen. Tusentals människor har dödats, ännu fler skadats och över hälften av stadens befolkning har drivits på flykt.

6. Maceió, Brasilien

Maceió i Brasilien var tidigare mest känd för sina sagolikt vita sandstränder. Staden har dock förändrats kraftigt under det senaste decenniet och blivit den mest våldsamma i landet. Under den senaste tioårsperioden har antalet mord ökat med osannolika 185 procent, och ligger idag runt 110 brott per 100 000 invånare.

5. Tegucigalpa/Distrito Central, Honduras

Tegucigalpa (Distrito Central i folkmun) är huvudstad i Honduras – landet med världens högsta mordfrekvens per capita. I genomsnitt mördas det 66 personer i månaden i staden, vilket är lite för dåliga odds för vår smak.

4. Acapulco, Mexiko

Våldet i Acapulco har ökat kraftigt de senaste fem åren, även om det sällan riktar sig mot turister. Så sent som 2013 våldtogs dock sex spanska turister av beväpnade män i närheten av turistområdet vid populära Playa Bonfil. Med anledning av detta samt det generellt ökande våldet på orten rekommenderar svenska ambassaden i Acapulco att resenärer iakttar försiktighet vid ett besök i staden.

3. Sana’a, Jemen

Det finns många orsaker till varför Utrikesdepartementet avråder oss att resa till Jemen. Terrornätverket Al Qaida har idag en utbredd närvaro i huvudstaden Sana’a, och mord och kidnappningar av västerlänningar har ökat kraftigt de senaste åren.

2. Peshawar, Pakistan

Säkerhetssituationen i Pakistan har sedan 2007 stadigt försämrats, med tiotusentals dödade och skadade som resultat. I staden Peshawar genomför militären regelbundet operationer mot militanta grupperingar, inklusive pakistanska talibaner. Terrorattacker inklusive självmordsdåd är vardag för stadens invånare, som ökat kraftigt i antal på grund av stora internflyktingströmmar.

1. Barquisimeto, Venezuela

Barquisimeto i nordvästra Venezuela har inte mer än 1,2 miljoner invånare. Ändå drabbas staden av inte mindre än 57 mord – varje dag! En gång var området kring staden ett blomstrande turistmål, men har på senare år blivit så farligt att turismen sakta men säkert börjat dö ut.

3.35/5 (17)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2021 Listor.seStock images by Depositphotos.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap