Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens äldsta städer

Vilken som egentligen är världens äldsta stad är mycket omtvistat och det finns inga exakta bevis för vilken av kandidaterna som faktiskt bebotts under längst tid.

Jeriko, Damaskus, Byblos och Aleppo gör alla anspråk på titeln men arkeologiska utgrävningar tyder ändå på att det är den förstnämnda som är äldst. Oavsett så härstammar de flesta av städerna så långt tillbaks som till forntiden och är helt enkelt riktigt, riktigt gamla. Följ med på en resa till världens äldsta städer!

10. Beirut, Libanon (ca. 3000 f.Kr.)

beirut
Utgrävningar i Libanons huvudstad har visat lämningar från feniciska, hellenistiska, romerska, arabiska och osmanska bosättningar och staden tros ha varit bebodd redan 3000 år f. Kr. Det första historiska omnämnandet om Beirut dök upp i Amarnabrevens kilskriftstavlor på 1300-talet f.Kr. Idag är Beirut med sina runt 2,1 miljoner människor Libanons största stad.

9. Gaziantep, Turkiet (ca. 3650 f. Kr.)

gaziantep
Den antika staden Gaziantep är en av Turkiets största och grundades av Hettiterna som var ett indoeuropeiskt folk vars huvudområde var Syrien och Palestina. Området tros dock har varit befolkat redan då Mesopotamien existerade vilket gör staden till en av världens äldsta. Idag bor det runt en och en halv miljon människor i Gaziantep.

8. Plovdiv, Bulgarien (ca. 3000-4000 f. Kr.)

plovdiv
Plovdiv är näst efter huvudstaden Sofia Bulgariens största stad och dess historia sträcker sig ända till feniciernas tid för runt 6 000 år sedan. Staden har bytt härskare många gånger under årens lopp och blev en del av Bulgarien först 1885, efter att under lång tid ha tillhört det Osmanska riket.

7. Sayda, Libanon (ca. 4000 f. Kr.)

sayda
Sayda är en stad i Libanon vackert belägen vid Medelhavets kust som under forntiden och antiken var en av de viktigaste stadsstaterna i Fenicien, och tros ha varit bebodd runt 4 000 år före vår tideräkning. Redan på Homeros tid var Sayda ett pulserande kulturcentrum, känd för sin konst och handel med purpur, bärnsten och glas. Jesus sägs ha besökt staden under sin livstid och på 300-talet hamnade den i klorna på Alexander den store. Stora delar av den vackra staden förstördes under det libanesiska inbördeskriget 1975-1990, men mycket har återställts och idag bor där runt 200 000 människor.

6. Fayoum, Egypten (ca. 4000 f. Kr.)

al-fayoum
Fayoum är en stad belägen söder om Kairo som tror ha grundats runt 4000 f. Kr., vilket gör den till en av Afrikas äldsta städer. De tidigaste bevisen för jordbruk i Egypten har hittats i Fayoum och under det mellersta riket var staden ett center för kungliga grav- och pyramidkonstruktioner. Kulturarvet i staden är mycket rikt och bland de arkeologiska fynden har bland annat så kallade Fayoum-porträtt hittats. Under de första 300 åren efter vår tideräkning balmsamerades de döda i Egypten och porträtt på den avlidne begravdes tillsammans med den mumifierade kroppen. Tack vare den torra ökenmiljön i Fayoum bevarades porträtten och runt 700 exemplar har hittills grävts fram. Idag bor det runt 300 000 människor i den antika staden.

 

 

5. Aleppo, Syrien (ca. 4000 f. Kr.)

aleppo
Aleppo i krigshärjade Syrien sägs vara grundad av fenicierna runt 3000 före Kristus, då under namnet Halab, men historiska fynd visar på äldre bebyggelse än så, och platsen tros ha varit bebodd i minst 4000 år före vår tideräkning. Idag är Aleppo Syriens folkrikaste stad med runt två miljoner invånare enligt den senaste folkräkningen från 2004, före inbördeskriget.

4. Susa, Iran (ca. 4200 f. Kr.)

susa
Den iranska staden Susa låg i närheten av gamla Mesopotamien och var en betydelsefull stad för den elamitiska kulturen. Den forntida stadens bosättningar tros kunna härstamma till så långt tillbaka som 4200 f.Kr. Idag bor det runt 60 000 invånare i Susa.

3. Damaskus, Syrien (ca. 5000 f. Kr.)

damaskus
Syriens huvudstad Damaskaus har varit bebodd sedan urminnes tider, vissa hävdar sedan 10 000 år före Kristus, vilket dock är omdebatterat. Damaskus omnämns bland annat i gamla testamentet och har tillhört judar, assyier, perser, Alexander den store, selekeudier, romare, araber och korstågsriddare som alla hjälpt till att sätta en särskild prägel på staden. Idag bor det runt 1,7 miljoner människor i Damaskus, som togs upp på Unescos världsarvslista 1979.

2. Byblos, Libanon (ca. 5000 f. Kr.)

byblos
Byblos är en antik stad i Libanon som togs upp på Unescos världsarvlista 1984. Området tros ha varit befolkat sedan 5000 f. Kr. och var redan under bronsåldern en betydande hamnstad känd för sin papyrushandel. Idag kan man besöka de antika ruinerna som ligger i den nuvarande staden Jbeil.

1. Jeriko, Västbanken (ca. 9000 f. Kr.)

jeriko
Jeriko som ligger inom Palestinskt territorium tros vara världens äldsta bebodda stad, och var troligtvis befolkad så tidigt som 9 000 år f.Kr. Platsen befolkades till en början periodvis av jägare inom den naufiska kulturen, men redan 8200 f.Kr. var staden befäst med murar vilket tyder på permanent bosättning. Idag bor det runt 20 000 invånare i den uråldriga staden.

3.44/5 (16)

Kommentarer

 1. Ni bör uppdatera listan ovan eftersom den stämmer inte riktigt. Erbil i Kurdistan är äldre än många av ovan städer Ni nämner.

  Med vänliga hälsningar
  H.

 2. I often visit your site and have noticed that you don’t
  update it often. More frequent updates will give your blog higher rank &
  authority in google. I know that writing content takes a lot of time, but you can always help yourself with
  miftolo’s tools which will shorten the time
  of creating an article to a few seconds.

 3. Hi webmaster, i’ve been reading your page for some time and I
  really like coming back here. I can see that you
  probably don’t make money on your site. I know one cool method of earning money,
  I think you will like it. Search google for:
  dracko’s tricks

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2019 | Listor.se