Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens 10 äldsta städer

Vilken som egentligen är världens äldsta stad är mycket omtvistat och det finns inga exakta bevis för vilken av kandidaterna som faktiskt bebotts under längst tid.

Jeriko, Damaskus, Byblos och Aleppo gör alla anspråk på titeln men arkeologiska utgrävningar tyder ändå på att det är den förstnämnda som är äldst. Oavsett så härstammar de flesta av städerna så långt tillbaks som till forntiden.

Följ med på en resa till världens 10 äldsta städer!

10. Beirut, Libanon (ca. 3 000 f.Kr.)

beirut

Utgrävningar i Libanons huvudstad har visat lämningar från feniciska, hellenistiska, romerska, arabiska och osmanska bosättningar och staden tros ha varit bebodd redan 3 000 år f. Kr.

Det första historiska omnämnandet om Beirut dök upp i Amarnabrevens kilskriftstavlor på 1300-talet f.Kr.

Idag är Beirut med sina runt 2,1 miljoner människor Libanons största stad.

9. Gaziantep, Turkiet (ca. 3 650 f. Kr.)

gaziantep

Den antika staden Gaziantep är en av Turkiets största och grundades av Hettiterna, ett indoeuropeiskt folk vars huvudfäste låg i Syrien och Palestina.

Området tros dock har varit befolkat redan då Mesopotamien existerade vilket gör staden till en av världens äldsta.

Idag bor det runt 1,5 miljoner människor i Gaziantep.

8. Plovdiv, Bulgarien (ca. 3 000 – 4 000 f. Kr.)

plovdiv

Plovdiv är näst efter huvudstaden Sofia Bulgariens största stad och dess historia sträcker sig ända till feniciernas tid för runt 6 000 år sedan.

Staden har bytt härskare många gånger under årens lopp och blev en del av Bulgarien först 1885, efter att under lång tid ha tillhört det Osmanska riket.

7. Sayda, Libanon (ca. 4 000 f. Kr.)

sayda

Sayda i Libanon ligger vackert belägen vid Medelhavets kust. Under forntiden och antiken var staden en av de viktigaste stadsstaterna i Fenicien, och tros ha varit bebodd redan runt 4 000 år före vår tideräkning.

Redan på Homeros tid var Sayda ett pulserande kulturcentrum, känt för sin konst och handel med purpur, bärnsten och glas. Jesus sägs ha besökt staden under sin livstid och på 300-talet hamnade den i klorna på Alexander den store.

Stora delar av den Sayda förstördes under det libanesiska inbördeskriget 1975-1990, men mycket har återställts och idag bor där runt 200 000 människor.

6. Fayoum, Egypten (ca. 4 000 f. Kr.)

al-fayoum

Fayoum är en stad belägen söder om Kairo som tros ha grundats runt 4 000 f. Kr., vilket gör den till Afrikas äldsta stad.

De tidigaste bevisen för jordbruk i Egypten har hittats i Fayoum och under det mellersta riket var staden ett center för kungliga grav- och pyramidkonstruktioner.

Kulturarvet i staden är mycket rikt och bland de arkeologiska fynden har bland annat så kallade Fayoum-porträtt hittats. Under de första 300 åren efter vår tideräkning balmsamerades de döda i Egypten och porträtt på den avlidne begravdes tillsammans med den mumifierade kroppen. Tack vare den torra ökenmiljön i Fayoum bevarades porträtten och runt 700 exemplar har hittills grävts fram.

Idag bor det runt 300 000 människor i den antika staden.

5. Aleppo, Syrien (ca. 4 000 f. Kr.)

aleppo

Aleppo i krigshärjade Syrien sägs vara grundad av fenicierna runt 3 000 före Kristus, då under namnet Halab. Historiska fynd visar dock på äldre bebyggelse än så, och platsen tros ha varit bebodd i minst 4 000 år före vår tideräkning.

Idag är Aleppo Syriens folkrikaste stad med runt två miljoner invånare enligt den senaste folkräkningen från 2004, före inbördeskriget.

4. Susa, Iran (ca. 4 200 f. Kr.)

susa

Den iranska staden Susa låg i närheten av gamla Mesopotamien och var en betydelsefull stad för den elamitiska kulturen.

Den forntida stadens bosättningar tros kunna härstamma till så långt tillbaka som 4 200 f.Kr.

Idag bor det runt 60 000 invånare i Susa.

3. Damaskus, Syrien (ca. 5 000 f. Kr.)

damaskus

Syriens huvudstad Damaskaus har varit bebodd sedan urminnes tider, vissa hävdar sedan 10 000 år före Kristus, vilket dock är omdebatterat.

Damaskus omnämns bland annat i gamla testamentet och har tillhört judar, assyier, perser, Alexander den store, selekeudier, romare, araber och korstågsriddare som alla hjälpt till att sätta en särskild prägel på staden.

Idag bor det runt 1,7 miljoner människor i Damaskus, som togs upp på Unescos världsarvslista 1979.

2. Byblos, Libanon (ca. 5 000 f. Kr.)

byblos

Byblos är en antik stad i Libanon som togs upp på Unescos världsarvlista 1984.

Området tros ha varit befolkat sedan 5 000 f. Kr. och var redan under bronsåldern en betydande hamnstad känd för sin papyrushandel.

Idag kan man besöka de antika ruinerna som ligger i den nuvarande staden Jbeil.

1. Jeriko, Västbanken (ca. 9 000 f. Kr.)

jeriko

Jeriko ligger på Västbanken inom Palestinskt territorium och tros vara världens äldsta bebodda stad, troligtvis befolkad så tidigt som 9 000 år f.Kr.

Jeriko befolkades till en början periodvis av jägare inom den naufiska kulturen, men redan 8 200 f.Kr. var staden befäst med murar vilket tyder på permanent bosättning.

Idag bor det runt 20 000 invånare i Jeriko.

3.35/5 (31)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2021 Listor.seStock images by Depositphotos.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap