Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens 15 största statyer

Gigantiska och överdådiga monument förknippas inte sällan med diktaturer och extrema personkulter som den kring Nordkoreas ledare. Men när vi tittade närmare på världens 15 största statyer visade det sig att pjäserna som rests över ”de stora ledarna” närmast kan liknas vid tennsoldater i jämförelse.

Listan är rangordnad efter storlek utan fundament – alltså bara själva statyn – vilket är anledningen till varför till exempel Frihetsgudinnan inte får vara med (hon är 93 meter lång med fundament, men bara 46 utan).

15. Jiuhuashan Dizang Pusa Lutian Datongxiang, Kina

jihua
76 meter (155 meter inkl. fundament)

Denna staty med det tungvrickarnamnet Jiuhuashan Dizang Pusa Lutian Datongxiang (säg det snabbt tre gånger!) är svårtillgängligt placerat på berget Jiuhua och är 76 meter hög utan sitt fundament.

14. Awaji Kannon, Japan

awajikannon
80 meter (100 meter inkl. fundament)

Awaji-statyn anses vara en av de fulaste avbildningarna av Kannon (barmhärtighetens gudinna i japansk mytologi) i hela världen. Så bra att de gjorde den 80 meter hög då!

13. Moderlandet kallar, Ryssland

moderlandetkallar
87 meter

Världens högsta staty som avbildar en kvinna. Go Ryssland! Eller nåt…

12. Grand Buddha, Kina

grandbuddah
88 meter

Grand Buddha-statyn i Ling Shan är ett monster i brons som utöver sin längd stoltserar med en vikt på över 700 ton.

12. Kita no Miyako park Dai Kannon, Japan

kitano
88 meter (120 meter inkl. fundament)

Denna jätte belägen vid Kita no Miyako Park i Hokkaido stod färdig 1989 och dess besökare kan ta hissen upp för att njuta av den makalösa panoramautsikten.

10. Mahaminh Sakayamunee Visejchaicharn, Thailand

thaibuddah
92 meter

Thailands största staty ligger i Ang Thong-provinsen och ser ut att vara gjord av guld. Det är den inte. I själva verket är det en stor cementklump som målats med guldfärg.

9. Peter den store, Ryssland

peterdenstore
96 meter

Peter den store-statyn ligger på den västra sidan av Moskvafloden i centrala Moskva och ritades av den georgiern Zurab Tsereteli för att fira 300-årsjubileet av den ryska flottan. Monumentet uppfördes 1997 och röstades 2008 fram till världens fulaste byggnadsverk.

8. Guishan Guanyin of the Thousand Hands and Eyes, Kina

thousandhands
99 meter

Kinas fjärde högsta staty föreställer som så många andra Avalokiteshvara (en tibetansk buddah-gestalt), är gjord i förgylld brons och sträcker sig imponerande 99 meter över havsytan.

7. Sendai Daikannon, Japan

sendaidaikannon
100 meter

Denna enorma staty av gudinnan Kannon, som är synlig i norr från Sendais centrum, befinner sig 100 meter över marken – och faktiskt även 21 meter under marken. Men syns det inte, räknas det inte.

6. Yan & Huang, Kina

yanhuang
106 meter

Jättemonumentet över Kinas tidigare kejsare Yan och Huang är med sina 106 meter alltså världens sjätte högsta. Byggnadsarbetet varade 20 år och statyn stod färdig 2007.

5. Guanyin-statyn, Kina

guanyin
108 meter (135 meter inkl. fundament)

Guanyin-statyn i Sanya uppfördes för att skänka välsignelse och beskydd till Kina och resten av världen. Det är för närvarande den högsta statyn i världen som avbildar den kinesiska bodhisattvan Guanyin.

4. Ushiku Daibutsu, Japan

ushiko
110 meter (120 meter inkl. fundament)

Ushiku Daibutsu i Ushiku, Japan är världens högsta bronsstaty med sina 110 meter. Räknar vi in den enorma lotustronen får vi dessutom lägga på ytterligare 10 meter.

3. Laykyun Setkyar, Burma

laykyun
116 meter (130 meter inkl. fundament)

Världens tredje högsta staty hittar vi lite oväntat i Burma. Laykyun Setkyar-statyn står på en 13,5 meter hög tron och mäter hela 116 meter i strumplästen.

2. Spring Temple Buddha, Kina

springtemple
128 meter (153 meter inkl. fundament)

Med sitt fundament är denna gigant hela 153 meter lång och kostade i runda slängar 18 miljoner dollar att knåpa ihop och få på plats. Under statyn ligger ett buddistiskt kloster.

1. Statue of Unity, Indien

182 meter (240 meter inkl. fundament)

I oktober 2013 inleddes byggandet av denna 182 meter höga jättestaty i Indien som ska avbilda Sardar Patel, en av nationens grundare. Tillsammans med fundamentet reser sig fanskapet, som stod färdigt 2017, totalt 240 meter (!) över havet.

4.35/5 (68)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap