Listor.se

Sveriges största listsajt

TOPP 10: Världens rikaste länder

Världens minsta länder
Qatar är ett av världens rikaste länder. Bild: Public Domain

Var i världen är det bäst att bo för den som vill leva i fred, ha tillgång till bra utbildning och vård, tjäna mycket pengar och leva länge? Den här listan rankar världens rikaste länder baserat på data från Internationella valutafonden (IMF).

Rankningen utgår från ländernas bruttonationalprodukt (BNP) per capita justerat efter köpkraftsparitet (PPP). PPP, som står för Purchasing Power Parity, används för att jämföra prisskillnaden på varor mellan länder. Tanken är att PPP ska ge en bättre bild av levnadsstandarden då det tar hänsyn till levnadskostnader och inflation i länderna. Uppgifterna är angivna i så kallade internationella dollar, en hypotetisk valuta med samma köpkraft som den amerikanska dollarn.

Sverige hamnar utanför topp 10 och får finna sig i att parkera på plats sjutton över världens rikaste länder. Ett av våra nordiska grannländer slår sig dock in i toppen. Läs vidare för att ta reda på vilket.

10. San Marino

Dollar i BNP (PPP) per capita: 64,443

Mikrostaten San Marino som ligger på Apenniniska halvön helt omsluten av Italien och har runt 29 000 invånare. Viktiga näringar i staten är turism med runt två miljoner besökare per år, bank och elektronikindustri. Levnadsstandarden i landet är mycket hög och San Marino har även världens lägsta dödlighetsantal bland vuxna.

9. Förenade Arabemiraten

PPP per capita: 67,696

Från att ha tillhört ett av jordens fattigaste områden har Förenade Arabemiraten genom export av olja och naturgas på kort tid nått en hög levnadsstandard. Landets ekonomi domineras av oljeutvinning och handel och oljeindustrin har sedan 70-talet expanderat oerhört kraftigt. Överskotten från oljeindustrin investeras i infrastruktur och för att bekosta offentliga utgifter för vård, skola och försvar istället för skatter.

8. Norge

PPP per capita: 69,296

Norge är det enda nordiska land som slår sig in i toppskiktet bland världens rikaste länder. Våra västra grannar har haft hög ekonomisk tillväxt sedan 70-talet, men det är framförallt landets oljetillgångar som har stärkt ekonomin så kraftigt de senaste årtiondena. Norge har dessutom en jämn inkomstfördelning, låg arbetslöshet och mycket hög levnadsstandard.

7. Irland

PPP per capita: 69,374

Irlands ekonomi har växt så det knakat de senaste decennierna. Landets främsta inkomster kommer dock från företag som har sitt säte i andra länder, vilket gör landets totala ekonomi något obalanserad.

6. Kuwait

PPP per capita: 71,263

Kuwait är en liten stat längs persiska vikens kust som gränsar till både Saudi-Arabien och Irak. Den lilla staten sitter på runt 10% av världens oljereserver och är med andra ord mycket rikt. Petroleum står för nästan hälften an landets BNP, 95% av exportinkomsten och 80% av statsinkomsten.

5. Brunei

PPP per capita: 79,710

Brunei är en liten stat i Sydostasien som ligger på Borneos nordvästkust och har runt 415 000 invånare. Den lilla staten har blivit rikt främst på grund av sina stora olje- och naturgasresurser som utgör mer än hälften av landets BNP. Brunei har ingen skatt eller moms och mycket hög levnadsstandard.

4. Singapore

PPP per capita: 87,082

Singapore är Sydostasiens minsta land beläget vid Malackahalvöns sydspets. Landet har den högsta levnadsstandarden i hela Asien och rankas också högt i hela världen. Arbetslösheten är låg och elektroniktillverkning och turism är några av landets viktigaste näringar.

3. Macao

PPP per capita: 96,147

Det lilla landet Macao med ca 600 000 invånare hittar vi på en halvö i södra Kina. Landets främsta intäkter kommer ifrån spel- och casinoverksamhet, då många utländska företag har valt att få sin licens här. Landets rikedomar kommer även ifrån textilvaror och skor, som utgör ca 85 % av landets export.

2. Luxemburg

PPP per capita: 101,936

Världens enda storfurstendöme Luxemburg med drygt en halv miljon invånare är ett industriland med avancerad ekonomi och världens näst högsta BNP per capita. Landet har en stabil ekonomi med god tillväxt, låg inflation och låg arbetslöshet.

1. Qatar

PPP per capita: 129,726

Det svinrika lilla emiratet Qatar toppar listan över världens rikaste länder. Landet består av en halvö belägen i Persiska viken och har världens tredje största naturgastillgångar samt olja i överflöd. Både inkomster och levnadsstandard är höga och Qatars medborgare är till och med befriade från inkomstskatt. Det finns dock en baksida. Endast 15% av befolkningen är qatarer och landets invånare består till största del av utländsk arbetskraft som lever i extrem fattigdom och ofta utnyttjas som billig arbetskraft.

2.9/5 (63)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap