Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens 10 kallaste huvudstäder

Världens kallaste huvudstäder

Om du tycker att Sverige känns kallt just nu, föreställ dig då pinan att leva i någon av världens kallaste huvudstäder.

Med minustemperaturer här hemma i Sverige de senaste veckorna är det lätt att tro att det inte kan bli kallare. Men icke, Skyscanner har tagit en närmare titt på några köldrekord noterade i huvudstäder runt om i världen.

10. Warszawa (Polen) -29°C

En favorit bland Europas kulturturister, Warszawa har hög klass till halva priset i jämförelse med andra Europeiska huvudstäder. Hyllad för sin kompakta storlek, Warszawa har ett utmärkt utbud av museer, gallerier och historiska platser. Bland höjdpunkterna finns Kulturpalatset, Polens högsta byggnad och ett imponerande exempel på Stalinistisk arkitektur, och den polska Nationaloperan.

9. Nuuk (Grönland) -29,5°C

Omgiven av ett fantastiskt islandskap är Nuuk en av de mest unika huvudstäderna i världen. Besökare kan ta en helikoptertur, besöka Norseruinerna eller varför inte ta en båtsafari och spana in valar. Nationalmuseet, beläget i Nuuks gamla kvarter, är platsen för de som vill lära sig mer om Grönlands frusna förflutna och dess fascinerande nutid.

8. Tallinn (Estland) -30°C

Tallinn välkomnar sina besökare med den medeltida gamla stan som under denna tid på året förvandlas till ett närmast magiskt sagolandskap i vitt. Ta en tur på någon av isbanorna innan du stiger in i värmen på någon av Tallins mysiga kustcafeér och tar dig ett glas varmt vin. Besöker du Tallinn under vintern undviker du grupperna som söker sig till stadens efter billig öl under sommarmånaderna.

7. Vilnius (Litauen) -30°C

Den litauiska huvudstaden fick en välkommen boost av publicitet efter utnämningen till 2009 års kulturhuvudstad och här är man väl förbered för besökare under vinterhelgerna. En kort biltur utanför staden finns möjlighet att hyra snöskotrar och bege sig ut på en tur över snötäckta landskap och skogsstigar. Stanna till vid den frusna sjön och fiska upp din middag som kan tillagas av din hotellkock och bege dig därefter ut och utforska nattlivet på någon av de många nattklubbarna i gamla stan.

6. Bukarest (Rumänien) -32°C

Bukarest kan bli rätt kallt under vintern men trots det har staden börjat locka allt fler weekendbesökare under den senare halvan av säsongen. Känd som ”Lilla Paris” men betydligt billigare än den franska huvudstaden och med ett utbud av en hänförande mix av neoklassisk arkitektur, den romantiska gamla stan och byggnader från kommunisttiden gör Bukarest till ett intressant besök värt pengarna.

5. Helsingfors (Finland) -33°C

Finlands huvudstad är omgiven av hav och skärgård och tillsammans med den chica staden blir resultatet riktigt snyggt. Delar av Finska viken fryser under vintern och möjliggör skridskoåkning. Om du föredrar snö framför is kan du istället ta dig till stadsparken och hyra ett par längdskidor. Tillhör du den modiga sorten, passa då på att prova isbad.

4. Ottawa (Kanada) -37°C

Kanadensarna är vana vid kylan och passar på att göra det bästa av den och hänge sig åt sin nationalsport: ishockey. Se en match på Scotiabank Place, hemarena för Ottawa Senators, Ottawas professionella ishockeylag. Om du själv vill bege dig ut på isen ta dig då till Rideau Canal (med på UNESCOS världsarvslista) som sträcker sig genom staden och är världens största naturligt frusna isbana vintertid.

3. Minsk (Vitryssland) -40°C

Känd för sin vänliga lokalbefolkning, rena gator och gröna parker, Minsk drar också fördelen av frånvaron av turisthorder. Men trots få turister är utbudet av kulturella evenemang stort. Cirkusen i Minsk är väl värd ett besök och är i synnerhet en upplevelse för de små. Vuxna kan njuta av opera eller balett, biljetterna här kostar betydligt mindre här än i andra Europeiska städer. Och vitryssarna gillar att dansa, så besök gärna nattklubbarna här och glöm inte dansskorna.

2. Ulan Bator (Mongoliet) -49°C

Vid floden Tuuls strand ligger Mongoliets huvudstad omgiven av fyra berg med täta tallskogar i norr och grästäckta stäpper i söder. Somrarna här är heta och vintrarna hårda. Inspireras av lokalbefolkningen och investera i kläder av kamelhår som garanterat håller dig varm.

1. Astana (Kazakhstan) -52°C

Kazakstans huvudstad (som tog titeln från Almaty 1997) är omtalad för sin arkitektur; ett besök på ”fredspalatset” (Presidentpalatset Ak Orda) eller Nur-Astana-moskén borde vara obligatoriskt för varje besökare. Bayterek, ett 105 meter högt monument och observationstorn, är stadens symbol och sägs personifiera en folksaga om livets träd, glädjens magiska fågel och ett ägg. Borats numera världskända mankini är inte att rekommendera under vintermånaderna här.

3.75/5 (4)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap