Listor.se

Sveriges största listsajt

Världens 10 farligaste terrorgrupper

Farligaste terrorgrupper
Terrorism är ett fortsatt hot mot det öppna samhället. Bild: Wouter Engler

IntelCenter är en privatägd amerikansk terroristövervakningsbyrå som sedan 1989 har försett både militär och myndigheter världen över med underrättelsetjänster i kampen mot terrorism. Organisationens fokus är riktat mot samtliga terror- och rebellgrupper runt om i världen – från FARC i Colombia och Maoisterna i Nepal, till al-Qaida och den fruktade islamistiska terrorrörelsen IS i Mellanöstern.

Här följer IntelCenter’s senaste lista över världens 10 farligaste terrorgrupper. Varje organisation tilldelas ett ”Group Threat Index” (GTI) som räknas fram baserat på en mängd olika parametrar, och rankingen visar med skrämmande tydlighet hur stark den Islamiska staten (IS) vuxit sig på mindre än ett decennium.

 

10. Wilayat Sinai,

GTI: 44

Wilayat Sinai är IS filial i Sinai. Gruppen består till största delen av lokala jihadister som är opererar nära gränsen till Israel och Gaza. Ledaren, Abu Osama al-Masri, har bland annat svurit trohet till IS starke man Abu Bakr al Baghdadi.

9. Wilayat Gharb Ifriqiyyah, Nigeria

GTI: 70

Wilayat Gharb Ifriqiyyah är den nigerianska islamistgruppen Boko Harams nomenklatur under IS. Gruppen bildades 2002 av Muhammad Yusuf, och är sedan 2009 klassad som en beväpnad jihadistisk grupp. Man motsätter sig vad man kallar ”västerländsk omoral”, särskilt inom sexualitetens område, och ser Nigerias omfattande korruption och kriminalitet som en effekt av västerländskt inflytande och av icke-islamsk utbildning.

Man förespråkar muslimska sharialagar, kräver införandet av islamiska skolor i hela Nigeria, och har som mål att störta landets sekulära regering. Attackerna riktas oftast mot poliser och andra tjänstemän, kyrkor, skolor och kristna bostadsområden. Gruppen har tagit på sig ansvaret för massmord på unga pojkar samt kidnappningar av flickor och unga mödrar i syfte att sälja dem som slavar istället för att gå i skolan. Attackerna har främst utförts i norra Nigeria där majoritetsbefolkningen är muslimsk.

8. Aby Sayyaf Group (ASG), Fillipinerna

GTI: 82

Abu Sayyaf Group har sina rötter i det separatistiska upproret i södra Filippinerna, en fattig region där muslimer utgör en majoritet av befolkningen, i motsats till resten av landet vilket huvudsakligen är romersk-katolsk. Deras mål är att skapa en oberoende islamisk stat. Abu Sayyaf Group uppskattas idag ha över 400 medlemmar och sedan 2014 har flera fackföreningar förklarat sin trohet till gruppen.

7. al-Houthi, Jemen

GTI: 118

Al-Houthi är en kraftfull lokal jemenitisk klan i provinsen Saada, på gränsen till Saudiarabien. Rebellerna klassas som fundamentalistiska ”Zaydis”, en jemenitisk förgrening av den shiitiska muslimska tron. De hävdar sig vara direkta ättlingar till profeten Muhammed genom hans dotter Fatima och sedan 2004 har de utkämpat ett blodigt krig mot regeringen och president Ali Abdullah Saleh – som ironiskt nog själv är en Zaydi.

6. PKK, Kurdistan

GTI: 146

Kurdistans arbetarparti, vanligen omnämnt med sin kurdiska förkortning, PKK (Partiya Karkerên Kurdistanê), stred mellan 1984 och 2013 mot Turkiet för mänskliga rättigheter och självstyre för kurder i landet. Gruppen bildades 1978 av en grupp kurdiska studenter under ledning av Abdullah Öcalan. Ideologin var ursprungligen en blandning av revolutionär socialism och kurdisk nationalism och syftade till att grunda en oberoende, marxist–leninistisk stat i området som skulle komma att kallas Kurdistan.

1998 greps och fängslades Abdullah Öcalan. Han har sedan dess övergett marxism-leninismen och istället drivit partiet till att anta hans nya politiska plattform kallad ”demokratisk konfederalism”.

5. Jabhat al-Nusrah, Syrien

GTI: 151

Jabhat al-Nusra, även kallad Nusrafronten, är en salafistjihadistisk rörelse i Syrien som bekämpar Assads regering i det syriska inbördeskriget. Gruppen är en gren av al-Qaida och är terrorstämplad av USA, samt svartlistad av FN:s säkerhetsråd. Gruppen består av de mest stridsvana syriska rebellerna och är, förutom välbeväpnade och välorganiserade, även välfinansierade.

4. Jamaat-ul Ahrar, Afghanistan

GTI: 232

Jamaat-ul-Ahrar är en utbrytargrupp ur den pakistanska talibanrörelsen. På senare år har de utmärkt sig genom ett antal fruktansvärda terrordåd riktade mot civila. 2016 sprängde bland annat en självmordsbombare sig själv på ett sjukhus i Pakistan, vilket kostade över 70 människor livet.

3. al-Shabaab, Somalia

GTI: 280

Al-Shabaab bildades 2006 av en utbrytargrupp ur de Islamiska domstolarna i Mogadishu, och bestod ursprungligen av ungdomar som krigat vid fronten under inbördeskriget i Somalia. Organisationen, som är terrorstämplad av i stort sett varenda land på jordklotet, kontrollerar i dagsläget stora delar av Somalia och har som främsta mål att driva bort de etiopiska styrkor uppehåller sig landet, samt införandet av sharialagar. För att åstadkomma detta använder man sig uteslutande av diverse våldshandlingar, som bland annat sägs utföras av extrema islamister med utbildning i Afghanistan.

2. Talibanerna, Afghanistan

GTI: 304

Den ökända talibanrörelsen grundades i Kandahar 1994 och styrde större delen av Afghanistan med järnhand under åren 1996-2001. Ursprunget går att spåra tillbaka till de pakistanska flyktingläger som afghaner flydde till efter det afghansk-sovjetiska kriget 1979. Idag har talibanerna stort inflytande även på Pakistans sida om gränsen och många medlemmar utbildas i ultrakonservativa madrassor, koranskolor, som är mycket vanliga i landet.

1. Islamiska staten (IS), Irak/Syrien

GTI: 1 542

Man brukar säga att kärt barn har många namn, och det gamla ordspråket verkar gälla även för den i Syrien och Irak etablerade terrorrörelsen Islamiska staten, som även går under benämningarna IS, ISIS och ISIL. Den extrema sunni-islamistiska gruppen har gjort sig ökänd för sin fanatiska tolkning av sharialagar och behandlingen av de som inte delar deras tro. Hänsynslösa massavrättningar, halshuggningar och våldtäkter hör numera till vardagen för miljontals människor som inte lyckats fly IS i dess aggressiva framfart.

Att gruppen vuxit sig så stark på relativt kort tid anses vara en kombination av en stark ledare i Abu Bakr al-Baghdadi, privat finansiering från intressenter i länder kring Persiska viken, samt samgåendet med andra sunnitiska grupper under det syriska inbördeskriget.

IS hade tidigare nära kopplingar till al-Qaida, men inte ens Usama bin Ladins gamla entourage orkade med dem på grund av ”dess brutalitet och ökända omedgörlighet”, och i februari 2014 klippte man alla band. Det om något borde fungera som ett kvitto på den avsky omvärlden känner inför deras kalifat-koncept.

 

2.33/5 (12)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Roze
Roze
1 år sedan

URSÄKTA HUR FAN ÄR PKK EN TERRORGRUPP, ÄR DU SKÖN???? DRIVER NI? Ointelligenta jävla idioter, läs på mer om partiet innan ni ens ska våga nämna deras namn på internet.

RENA IDIOTER ÄR NI! Skäms!

Niklas
Niklas
11 månader sedan
Svara till  Roze

Skäms själv och läs på Roze.
PKK är stämplad som en terroristgrupp av både Nato och EU.

David
David
5 år sedan

Al-Qaida borde vara högre upp. Jag kolla på eran andra lista över 11 terrordåd som skakat världen där mer än hälften ligger Al-Qaida bakom. Fast Al-Qaida idag har ju gått i ”konkurs” eller vad man ska säga. Al-Qaida ledaren dog ju idag också. Men klagar inte. Ni är ändå bäst!

Anna
Anna
6 år sedan

Fett läskigt!


© 2021 Listor.seStock images by Depositphotos.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap