Hitta SMS-lån | Hitta det bästa lånet för just din situation

Listor.se

Sveriges största listsajt

USA:s 10 bästa presidenter

USA har haft 44 presidenter genom historien. Amerikanska tv-kanalen C-span lät 2009 en grupp bestående av 65 historiker ranka de män – ja, det är endast karlar som innehaft posten – som bäst skött jobbet som världens mäktigaste statschef. Här har vi listat topp 10 över USA:s bästa presidenter genom tiderna.

Varje president har bedömts utifrån hur de presterat i tio olika kategorier, däribland internationella relationer, moralisk auktoritet och ledarskap i kristider. Barack Obama och Donald Trump hade ännu inte tillträtt när denna lista togs fram, men det är nog tveksamt om någon av dem, trots Obama-care och fred mellan Nord- och Sydkorea, fått plats i toppen ändå.

Vilka som däremot gör det ser du i listan nedan över USA:s 10 bästa presidenter genom historien.
 
 

10. Ronald Reagan

  conservative-logo

ronald-reagan

Skådespelarpresidenten Ronald Reagan vann i valet 1980 en jordskredsseger över sittande presidenten Jimmy Carter, och fyra år senare tog han hem hela 49 av 50 stater i valet mot Walter Mondale. Republikaner och konservativa i USA rider än idag på framgångsvågen av hans starka presidentskap.
 
 

9. Woodrow Wilson

  democratic-logo

woodrow-wilson

Woodrow Wilson var sittande president vid USA:s intåg i första världskriget. Bland hans största prestationer hittar vi bildandet av en federal riksbank, införandet av kvinnlig rösträtt i hela landet och grundandet av Nationernas Förbund, som senare kom att bli FN.
 
 

8. Dwight D. Eisenhower

  conservative-logo

dwight-d-eisenhower

Den siste av USA:s presidenter som föddes på 1800-talet, Dwight D. Eisenhower, var innan han tillträdde sitt ämbete överbefälhavare för Nato. Han anses vara en av de mest liberala republikaner som intagit Vita Huset, och låg bland mycket annat bakom utbyggandet av motorvägar och en stabil ekonomisk tillväxt.
 
 

7. Thomas Jefferson

thomas-jefferson

Nu blir det old school på riktigt! USA:s 3:e president, Thomas Jefferson var den främste upphovsmannen till det dokument som hela det stora landet i väst bygger på – självständighetsförklaringen. Han var en man med många talanger och kunde på sitt CV skryta med titlar som politisk filosof, uppfinnare, författare, arkeolog och arkitekt. Som det sistnämnda ligger han bland annat bakom University of Virginia, det enda nordamerikanska universitet upptaget på Unesco:s världsarvslista.
 
 

6. John F. Kennedy

  democratic-logo

john-f-kennedy

John Fitzgerald Kennedy är trots sin korta ämbetsperiod en av USA:s absolut populäraste presidenter genom tiderna. Den charmige kvinnokarlen som mötte sitt öde i Dallas den 22 november 1963 var bland annat drivande i människorättsfrågor. Hans största bedrift anses ändå vara avstyrandet av ett kärnvapenkrig mellan USA och Sovjet under 13 intensiva dagar i oktober 1962 – den så kallade Kubakrisen.
 
 

5. Harry S. Truman

  democratic-logo

harry-truman

Harry S. Truman blev första gången president i samband med Franklin D. Roosevelts bortgång i april 1945. Han omvaldes sedan överraskande i valet 1948 och är idag, trots vid den tiden låga popularitetssiffror, ansedd som en av USA:s mest framgångsrika presidenter.
 
 

4. Theodore Roosevelt

  conservative-logo

theodore-roosevelt

Teddybjörnens upphovsman, Theodore ”Teddy” Roosevelt, är USA:s genom tiderna yngsta president. Han var endast 42 år och 11 månader gammal när han tillträdde posten efter mordet på företrädaren William McKinley. Roosevelt medlade framgångsrikt i det rysk-japanska kriget, vilket gav honom Nobels fredspris 1906. Han blev därmed förste amerikan att vinna Nobelpriset – i någon kategori – någonsin.
 
 

3. Franklin D. Roosevelt

  democratic-logo

franklin-d-roosevelt

Teddys namne, Franklin Delaney Roosevelt, ledde under sin ämbetsperiod sitt land genom en global ekonomisk depression och ett världskrig. Roosevelt, ledde tillsammans med Winston Churchill och Josef Stalin de allierade till seger i andra världskriget mot Tyskland och Japan, och var drivande i bildandet av FN i samband med Jaltakonferensen 1945.
 
 

2. George Washington

george-washington

Det är svårt att inte se USA:s landsfader och förste president George Washington ta plats på denna lista – och här är han ju! Han styrde bland annat upp landets betalningssystem och är mannen bakom världens mest kända valuta – dollarn.
 
 

1. Abraham Lincoln

  conservative-logo

abraham-lincoln

USA:s stiligaste president är också landets bäste genom tiderna! Abraham Lincoln avskaffade slaveriet – det räcker med råge till för att knipa förstaplatsen på listan över USA:s bästa presidenter någonsin.

1.88/5 (17)

Kommentarer

  1. Jag är glad att man tagit med den i Sverige ofta kritiserade Harry S Truman på listan. Han betraktas i USA som President Clean, den oväldige, helt utan egenintresse, som utredde skumma leveranser av undermålig krigsmateriel till försvaret och avslutade andra världskriget.

    Han efterträdde en annan hjälte Franklin D. Roosevelt som hade polio och varken kunde gå eller ens stå upp utan hjälp. Det påstås ofta att han idag inte skulle blivit vald när TV finns, men på hans tid fanns radion.

  2. Lydon Jonson, upphovsman till Medic Aid och Medic Care, the great Society och medborgarrättslagarna var väl också en bra president?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2020 | Listor.se

Share via
Copy link
Powered by Social Snap