Listor.se

Sveriges största listsajt

10 uppfinningar som förändrat världen

Människan är uppfinningsrik till sin natur, och det är naturligtvis en av de största anledningarna till att vi utvecklats så mycket på så kort tid. Här har vi listat några exempel i form av 10 uppfinningar som förändrat världen.

Nya upptäckter har för det mesta fört utvecklingen framåt, men det finns de som i ett enda slag på olika sätt förändrat världen och reformerat förutsättningarna för kommande generationer.

Vi har stora vetenskapsmän som Alexander Fleming och Thomas Edison att tacka för mycket, och man måste ändå fundera på hur världen hade sett ut idag om det inte varit för deras kliande geniknölar.

Vilka andra livsviktiga uppfinningar som förändrat världen kan du komma på?
 
 

10. Hjulet


Vad skulle världen ha varit utan det lika enkla som briljanta hjulet? Den äldsta versionen av hjulet tros vara det som användes som drejskiva vid keramiktillverkning runt 3500 före Kristus i den dåvarande regionen Mesopotamien. Det första vagnshjulet uppfanns, utan vetskap om mesopotamiernas hjul-version, i Kina drygt 1000 år senare och var första gången som det användes i transportsyfte. Hjulliknande konstruktioner har även funnits bland kvarlevor efter Inkafolket. Det dröjde dock lång tid innan hjulet fick sitt verkliga genombrott, delvis på grund av avsaknaden av vägar. Under 1800-talet smällde det till ordentligt och hjulet fick en betydande roll i den industriella revolutionens framfart och utvecklingen av dagens moderna fordon.
 
 

9. Spiken


Att något så litet som en spik skulle ha förändrat världen kan kanske är svårt att tro, men så är faktiskt fallet. Spiken tros ha uppfunnits för cirka 2000 år under romartiden, något som blev möjligt efter att människan lärt sig konsten att bemästra olika metaller. Innan spikens uppkomst var husbyggen ett mycket tidsödande arbete där delar ofta fogades samman efter komplicerade geometriska mönster. I dag sitter det med största sannolikhet en spik i mer eller mindre varenda hus.
 
 

8. Kompassen


Mystiker i Kina sägs vara de första att använda sig av kompassliknande föremål och den kinesiske vetenskapsmannen Shen Kuo beskrev redan på 1000-talet kompassens funktion, och hade klurat ut att den magnetiska nordpolen inte var samma som den geografiska. Denna kunskap nådde inte europeiska sjöfarare förrän Christoffer Columbus seglade över Atlanten 1492. I slutet av 1100-talet användes kompassen flitigt av europeiska sjöfarare för att navigera på världshaven, men ingen vet riktigt om kompassen uppfanns i Europa oberoende av den som utvecklades i Kina. Kompassen innebar en revolution för utvecklingen av kartor och sjökort och gjorde det möjligt för sjöfarare att våga sig allt längre hemifrån.
 
 

7. Tryckpressen


I och med tysken Johannes Gutenbergs supersmarta uppfinning som tog sin form runt 1440, blev det helt plötsligt möjligt att ge ut böcker och skrifter i mycket större upplagor än tidigare då allt skrevs för hand. Boktryckarkonst hade redan existerat i Kina i ett par hundra år, men Gutenbergs metod att gjuta utbytbara bokstäver i metall och mekanisering av boktryckningen revolutionerade boktryckarkonsten och ersatte så småningom även den traditionella träblockstekniken som användes i Kina. Gutenbergs främsta verk är den så kallade Mazarinbibeln som var den första översättningen av Bibeln till latin och tros ha tryckts i 180 exemplar. Innan Gutenbergs snilleblixt tog det runt tre år att färdigställa en bok.
 
 

6. Förbränningsmotorn


Utan uppfinningen av förbränningsmotorn hade troligen inte dagens bilar och flygplan existerat. Många olika vetenskapsmän var inblandade i utvecklingen av den första motorn med intern förbränning i en cylinder med kolv som lade grunden till den moderna termodynamiken. Det är dock oklart vem som var först, men den tyska uppfinnaren Nicolaus Otto tog patent på den bensindrivna fyrtaktsmotorn, även kallad Ottomotorn 1876. Det visade sig senare att fransmannen Alphonse Beau de Rochas redan hade ansökt om patent för samma idé 1862 vilket ledde till att Ottos patent blev ogiltigförklarat 1884. Oberoende av de andra bildade Karl Benz och Gottlieb Daimler motorföretaget Mercedez Benz och tog patent på en egen fyrtaktsmotor driven av en förbränningsmotor.
 
 

5. Telefonen


Även om det varit något omtvistat om vem som egentligen uppfann telefonen brukar äran ändå tillskrivas den skotskfödde uppfinnaren Alexander Graham Bell som tog patentet 1876. Bell var fast besluten att hjälpa hörselskadade människor och uppfinningen av telefonen kom till som en följd av detta. Tillsammans med sin assistent Watson genomförde han världens första telefonsamtalet. De första orden Bell skall ha yttrat på sin makalösa manick skall ha varit: ”Watson come here! I want to see you!”. Telefonen blev snabbt en succé som spred sig över hela världen och förändrade vårt sätt att kunna kommunicera med varandra för all framtid.
 
 

4. Glödlampan


Thomas Edison var inte i egentlig mening den första att uppfinna elektriskt ljus, men hans variant av glödlampan som han uppfann 1913 var den överlägset bästa. Efter en rad misslyckade experiment fann han till slut tillsammans med sin assistent Joseph Swan att volframtråd var det som kunde brinna allra längst. Dagens glödlampor är i stort sett identiska med hans ursprungliga version även om det numera finns ett mycket större utbud och flera olika energisnåla varianter som lågenergilampor och LED-belysning. I och med glödlampan så var det helt plötsligt möjligt att stanna uppe långt efter mörkrets inbrott, och människors levnadsrutiner började så smått förändras.
 
 

3. Penicillinet


En av de absolut viktigaste upptäckterna genom historien är naturligtvis penicillinet, som revolutionerade hela medicinforskningen ditintills. Alexander Fleming som var en skotsk vetenskapsman gjorde denna viktiga upptäckt av en slump, då en av hans bakteriefyllda petriskålar angripits av mögel. När det visade sig att detta mögel hade utplånat alla bakterier i skålen insåg Fleming att han var något stort på spåren. Tillsammans med Howard Florey och Ernst Boris Chain finjusterade och anpassade de upptäckten för människor, något som de mottog nobelpriset för 1945.
 
 

2. Preventivmedel


Naturliga preventivmedel kan man spåra så långt tillbaka som 1500 år före Kristus hos de gamla egyptierna i form av bland annat honung eller akacialöv. Det var dock inte förrän en bra bit in på 1900-talet som kondomen och framförallt p-pillret fick sitt stora genombrott. I och med dessa upptäckter kunde unga människor för första gången kunna ägna sig åt sex enbart för njutningen skull och utan att behöva oroa sig för att bli gravida. Det ledde också till en drastisk minskning av barnafödande och mindre familjer eftersom det helt plötsligt var möjligt att styra över hur många barn man ville ha. På längre sikt har detta lett till bättre standard då familjerna fick färre munnar att mätta. Preventivmedel har även använts i utvecklingsländer som ett sätt att försöka bromsa överbefolkning och att stärka kvinnors ställning i samhället. Inget skyddar dock mot både graviditet och sexuellt överförbara sjukdomar så bra som kondomen – Casanova använde till exempel fårtarmar för att knåpa ihop egna kådisar.
 
 

1. Internet


Vad skulle världen vara utan internet? För oss som fortfarande minns tiden innan nätet känns det otänkbart, och dagens unga växer upp i ett alltmer it-baserat samhälle. Det som var föregångaren till dagens internet kallades Arpanet och var ett militärt forskningsprojekt som utvecklades i USA under 60- och 70-talet. En hel drös människor har sedan dess varit inblandade i skapandet och utvecklingen av webben och dess funktioner. I och med utvecklingen av HTML och HTTP öppnades en ny värld med webbsidor som kunde ses och användas av vem som helst med en dator. Idag tycks utvecklingen gå mot ett allt mer datoriserat samhälle där tillgång och åtkomst till internet är en förutsättning för att kunna fungera i samhället.

2.57/5 (63)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

14 Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Karlsson på taket
Karlsson på taket
7 månader sedan

Hej vem vad det som gjorde den här hemsidan. Vi skulle ta reda på det man jag orkade inte så.

Emmell
Emmell
1 år sedan

Numera är man överens om att den viktigaste uppfinningen är skriften. Den framställdes ungefär samtidigt i Sumerien i form av kilskrift och i Egypten i form av hieroglyfer för fem tusen år sedan.

tuga
tuga
2 år sedan

som är viktiga att fortsätta världen framåt vad hade du gjort utan en fucking spik

Alma
Alma
2 år sedan

Ni glömde kylskåpet, bilen, kläder, kamera, TV, radio, sjukhusgrejer, el, stolen, rolatorn, dator, penna, bord, spis, hyllor, böcker, element, frys, mikro, papper, lagar, polisutrustning, brandkår, sängar, garderober, hus, städer, gator, grytor, mat, glas, kyrka mm

saga andersson
saga andersson
2 år sedan
Svara till  Alma

och SPRÅKET!

Anthony
Anthony
1 år sedan
Svara till  Alma

Det stod några exempel, inte alla. NÅGRA

Yes
Yes
2 månader sedan
Svara till  Alma

Är du dum?? Element är en sak man kan leva utan din donut. Penna och bord dum huvud det har funnits sjukt länge desutom så kallar inte jag det en uppfining för att jag skulle kunna komma på det. Sätt dig på arslet och rita med en kolbit.

TEKNIKHATAREN
2 år sedan

ehhh, jag bryr mig inte era f***ing töntar #HATATEKNIK

Håll Käften
2 år sedan
Svara till  TEKNIKHATAREN

Helt ärligt tycker jag samma som dig, men jag tycker inte att du är snäll när du uttrycker dig på det sättet. Håll käften!!!(#HATATEKNIK)

Adam Harry
3 år sedan

Mycket intressant, teknik är väldigt bra att ha tycker jag, Adam Harry.

Yngve
Yngve
4 år sedan

Elden?

lada
3 år sedan
Svara till  Yngve

elden är ingen upfinning

liban_king
4 år sedan

om ni inte skulle uppfinna tv mobil eller internet så skulle jag dö

Mohammed
5 år sedan

Tack för alla uppfinarna som uppfann de här sakerna


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap