Listor.se

Sveriges största listsajt

Topp 10: Sydamerikas största städer

Sydamerika är en spännande kontinent med fler än 420 miljoner invånare. De största länderna är Brasilien Colombia och Argentia – men vet du vilka som är Sydamerikas största städer? Läs vidare så får du svaret.

Med sina drygt 210 miljoner invånare är det inte helt oväntat Brasilien som dominerar nedanstående topp 10-lista med hela sex placeringar.

Notera att vi räknat storstadsområdet för respektive stad, och inte bara centralorten. Med det sagt, här har ni dem – Sydamerikas 10 största städer!

10. Fortaleza (Brasilien)

ca 4 miljoner invånare

Fortaleza är ligger vid atlantkusten i nordöstra Brasilien och är huvudstad i delstaten Ceará. Staden grundandes 1726 och är ett attraktivt resmål tack vare sitt jämna varma klimat.

9. Porto Alegre (Brasilien)

ca 4,2 miljoner invånare

Porto Alegre är huvudstad i delstaten Rio Grande do Sul och ligger i södra Brasilien. Staden grundades 1743 och är beläget inom ett betydande tyskt kolonisationsområde, varför en stor del av befolkningen är av tysk härkomst.

8. Brasília (Brasilien)

ca 4,6 miljoner invånare

Brasiliens huvudstad är hem åt över 4,6 miljoner människor (ca 2,5 miljoner i centralorten). Arkitektoniskt är Brasília hårt präglad av sydamerikansk modernism som domineras av betong- och glaskonstruktioner.

7. Belo Horizonte (Brasilien)

ca 6 miljoner invånare

Med sina drygt 6 miljoner invånare är Belo Horizonte Brasiliens tredje största stad. Staden har av FN utnämnts till hela Latinamerikas bästa vad gäller livskvalitet.

6. Santiago (Chile)

ca 6,7 miljoner invånare

Chiles huvudstad Santiago grundades 1541 av den spanske conquistadoren Pedro de Valdivia. Staden anses bland annat, näst efter São Paulo, vara det viktigaste finansiella centrumet i hela Latinamerika.

5. Lima (Peru)

ca 10,4 miljoner invånare

Perus huvudstad Lima är belägen i landets mellersta delar vid kustområdet mellan Stilla havet och Anderna. Staden är landets administrativa och ekonomiska centrum samt största industristad. Här finns även Sydamerikas äldsta universitet, San Marcos, med anor så långt tillbaka som 1551.

4. Bogotá (Colombia)

ca 10,6 miljoner invånare

Bogotá är huvudstad i Colombia och grundades 1538 av spanjorer. Staden ligger på Bogotáslätten, en platå 2 620 meter över havet, och är hem åt i runda slängar 10,6 miljoner människor.

3. Rio de Janeiro (Brasilien)

ca 13,4 miljoner invånare

Rio de Janeiro grundadesden 1565 av den portugisiska riddaren Estácio de Sá. Här hittar man världsberömda sevärdheter som Sockertoppen med den enorma Jesusstatyn, samt den populära stranden Copacabana. Totalt bor det över 13 miljoner människor i storstadsområdet.

2. Buenos Aires (Argentina)

Sydamerikas största städer
ca 15 miljoner invånare

Buenos Aires, belägen vid Río de la Platas södra strand, är sedan 1880 Argentinas huvudstad. Här bor cirka 15 miljoner människor (2,9 miljoner i centralorten). Staden är inte helt oväntat Argentinas ekonomiska hjärta och landets främsta handels- och industricentrum.

1. São Paolo (Brasilien)

ca 21,7 miljoner invånare

São Paulo grundades 1554 av missionärerna José de Anchieta och Manoel da Nóbrega. Staden är alltså Sydamerikas största sett till befolkning med imponerande 21,7 miljoner invånare i storstadsområdet.

2.5/5 (4)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap