Listor.se

Sveriges största listsajt

TOPP 10: Sveriges vackraste städer

Sverige är Europas femte största land sett till ytan med sina 449 964 kvadratkilometer. Detta gör att vi har ovanligt många städer – av skiftande kvalitet. Arkitekturupproret, en folkrörelse som arbetar för vackrare och trivsammare städer, lät folket rösta fram Sveriges vackraste städer.

Många höjer kanske på ögonbrynen över att Stockholm inte finns med på listan. Men det har sin förklaring. Huvudstaden var nämligen utom tävlan. Dels för att man ansåg att vår största, bästa (och vackraste) stad skulle göra tävlingen tråkig genom att vinna överlägset. Men även på grund av att huvudstaden påbörjade den rivningshysteri som sedan smittade hela Sverige.

Istället blev det en spännande och jämn kamp mellan framförallt Lund, Karlskrona, Ystad, Visby och Sundsvall. Vilken av städerna som korades till Sveriges vackraste kan du läsa här nedan.

 

10. Nora


Med 236 röster kniper Nora tiondeplatsen på listan. Staden omnämns ofta som en av Sveriges bäst bevarade trästäder. Här kan du se hur många av de svenska stadskärnorna såg ut innan rivningshysterin.

9. Vadstena


Med en rösts marginal, totalt 237 stycken, pressar sig vackra Vadstena förbi Nora och placerar sig på nionde plats över Sveriges vackraste städer. Stadskärnan är vackert välbevarad med sina gränder och historiska hus. Kring kyrkan känner man historiens vingslag och klostret är Sveriges mest kända. Grädden på moset är det pampiga slottet.

 

8. Norrköping


Norrköpings stadskärna drabbades ovanligt hårt av rivningshysterin och utanför de vackra huvudgatorna och torgen hittar du inte så mycket spännande. Det speciella med Norrköping är det ovanliga industrilandskapet som är helt unikt i Sverige. Med forsande vatten bland pittoreska gamla industribyggnader får man en känsla av att befinna sig i ett annat land. Hur många andra svenska städer har till exempel vattenfall mitt i stan? Totalt fick Norrköping 265 röster.

7. Kalmar


Med 286 röster placerar sig Kalmar på en sjundeplats över Sveriges vackraste städer. Den välbevarade stadskärnan och närheten till havet erbjuder många bildsköna vyer. Dessutom har man ett av Sveriges finaste slott precis utanför centrum. Extra plus för den mäktiga Ölandsbron.

6. Varberg


Gemytliga Varberg på västkusten kan glädjas åt en respektabel sjätteplats på listan med sammanlagt 389 röster. Stadskärnan innehåller fortfarande många välbevarade trähus i mänsklig skala och torget, som är ett av Sveriges största, har flera pampiga byggnader. Det som sticker ut i Varberg är dock den fina kuststräckan där den ovanligt stora fästningen ligger. Strax nedanför den hittar du dessutom det berömda och bedövande vackra kallbadhuset.

5. Ystad


Ystad brukar tillsammans med Visby och Vadstena benämnas som de tre svenska städer som klarade rivningshysterin under 1960-talet allra bäst. Det märks. Den idylliska stadskärnan sägs bland annat ha fler än 300 bevarade korsvirkeshus. Totalt röstade 398 personer på Ystad.

4. Karlskrona


470 röster lades på Karlskrona, ett utomordentligt fint exempel på en planerad europeisk örlogsstad. Karlskrona sägs nämligen vara den bäst bevarade och mest kompletta av samtliga som finns kvar. Stadskärnan klarade dessutom rivningshysterin ganska bra och har sin idylliska skärgård som en särskild turistattraktion.

3. Lund


Med 516 röster belönas Lund med bronspengen. Här samsas pampiga universitetsbyggnader med mysiga små stadshus och historiens vingslag märks överallt i denna över 1000 år gamla stad. Pärlan är självklart den enorma domkyrkan som tveklöst är en av Sveriges vackraste.

2. Visby


Med hela 1 440 röster utsågs med eftertryck Visby till Sveriges näst vackraste stad. Det är lätt att förstå varför. Världsarvet med den vackra och välbevarade stadskärnan är verkligen en pärla! Med såväl välbevarade historiska byggnader som spännande kyrkoruiner skapas här en mycket speciell atmosfär. Den självklara höjdpunkten är givetvis den medeltida stadsmuren.

1. Sundsvall


Lite otippat kanske, men med hela 1 912 av totalt 10 145 röster är det Sundsvall som kan skryta med att kalla sig Sveriges vackraste stad. Efter den förödande stadsbranden 1888 valde träpatronerna att anlita de bästa arkitekterna från Stockholm och återuppbyggde sin stad i sten. Den intressanta stenstaden ligger vackert mellan två kullar och är fylld av pampig och vacker arkitektur. Läget vid vattnet och den imponerande Sundsvallsbron bidrar dessutom med en skön kontinental känsla.

4.01/5 (67)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap