Listor.se

Sveriges största listsajt

Topp 10: Afrikas största städer

Afrika är, näst efter Asien, jordens mest folkrika kontinent med drygt 1,2 miljarder invånare. Men var hittar man egentligen alla människor? Det tänkte vi titta lite närmare på i denna lista över Afrikas 10 största städer.

Stora delar av Afrika är fortfarande outforskad mark för många och det är lätt hänt att fokus mestadels hamnar på kontinentens rika djurliv och fantastiska natur. Här finns dock även gott om pulserande storstäder med miljontals invånare.

Som vanligt har vi valt att fokusera på storstadsområden och inte respektive stads centralort.

Här har ni dem i alla fall – Afrikas 10 största städer!

10. Johannesburg

4,4 miljoner invånare

Enligt en folkräkning från 2019 bor det i runda slängar 4,4 miljoner människor i Johannesburg vilket gör staden till Sydafrikas största. Sett till hela kontinenten får man dock nöja sig med en tiondeplats. Men på en punkt är Johannesburg etta – staden har nämligen Afrikas största och mest trafikerade flygplats i OR Tambo International Airport.

9. Addis Abeba

4,6 miljoner invånare

Addis Abeba är huvudstad i Etiopien och har ett invånarantal på 4 600 000 miljoner i storstadsregionen. Staden är säte för Afrikanska unionen och är därför hemvist för ett stort antal ambassader. Trots att uppskattningsvis 80 procent av Addis Abebas invånare bor i slumområden är kriminaliteten relativt låg.

8. Abidjan

5,1 miljoner invånare

Abidjan är med sina drygt 5,1 miljoner invånare Afrikas åttonde största stad. Staden är Elfenbenskustens ekonomiska och industriella centrum, med bland annat textil-, trä-, jordbruks-, kemi- och konservindustrier. På grund av läget vid kusten är Abidjans hamn en av Afrikas viktigaste sett ur ett exportperspektiv.

7. Alexandria

5,2 miljoner invånare

Alexandria grundades redan år 332 f.Kr. av ingen mindre än Alexander den store. Staden är belägen i norra Egypten vid Nilens utlopp i Medelhavet och är hem åt uppskattningsvis 5,2 miljoner människor. Här hittar man flertalet byggnader och monument av stort historiskt värde, däribland den okände soldatens grav, Al-Montazahpalatset, Fort Qait-Bey och den berömda rosa Alexandriasfinxen.

6. Mogadishu

6 miljoner invånare

Somalias huvudstad Mogadishu är belägen vid Benadirkusten med Indiska oceanen som närmsta granne österut. På grund av oroligheterna efter att landets centralregering bröt samman 1991 har man inte kunnat genomföra en ordentlig folkräkning på länge. Enligt experter bor det dock idag runt 6 miljoner människor i storstadsregionen, varav en dryg tredjedel (2,3 miljoner) huserar i centralorten.

5. Nairobi

6,5 miljoner invånare

Kenyas huvudstad Nairobi är hela Afrikas femma med sina över 6,5 miljoner invånare i storstadsregionen. Staden ligger 1 700 meter över havet, på ena randen av det Östafrikanska gravsänkesystemet. Här hittar man bland annat viltreservatet Nairobi nationalpark som är hem åt uppskattningsvis 80 olika däggdjursarter och över 500 fågelarter.

4. Luanda

8,1 miljoner invånare

Luanda är med sina knappt 8,1 miljoner invånare i storstadsregionen Angolas största, och hela den afrikanska kontinentens fjärde mest folkrika stad. Utöver att vara en viktig hamnstad är Luanda även Angolas stora administrativa centrum.

3. Kinshasa

13,2 miljoner invånare

På andra plats över Afrikas största städer hittar vi huvudstaden i Demokratiska republiken Kongo. Totalt bor det ungefär 13,2 miljoner människor i Kinshasa, som är belägen längs med Kongoflodens södra strand nära Atlantkusten. Staden grundades 1881 och inrymmer idag allt från lyxiga bostadskvarter och affärsområden till utbredda kåkstäder.

2. Kairo

20,4 miljoner invånare
Afrikas största städer

Afrikas näst största stad är Egyptens huvudstad Kairo. Enligt färska siffror finns det i centralorten runt 9,5 miljoner människor, medan det i storstadsregionen (som även inkluderar Giza) beräknas bo hela 20,4 miljoner. Staden är känd för sitt rika kulturarv, där de berömda pyramiderna är pricken över i:et. Kairo är dessutom Afrikas största stad till ytan med sina 17 267 kvadratkilometer.

1. Lagos

21,3 miljoner invånare

Nigeria är Afrikas mest folkrika nation med över 204 miljoner invånare. Av dessa hittar man (enligt en folkräkning 2019) cirka 21,3 miljoner i huvudstaden Lagos storstadsområde. Detta gör staden till kontinentens största sett till invånarantal. Och så lär det förbli. Lagos är nämligen en av världens snabbast växande städer med en uppskattad befolkningstillväxt på 2–3 procent per år.

4.17/5 (6)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.seStock images by Depositphotos.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap