Listor.se

Sveriges största listsajt

Terrordåden som skakade världen

Terrordåd som skakade världen
Nationalencyklopedin definierar terrorism som politiskt betingade våldshandlingar som syftar till att påverka samhället eller ett lands politik utan hänsyn till om oskyldiga drabbas.

De senaste åren har terrorattacker kommit att bli ett alldeles för flitigt återkommande inslag i våra nyhetssändningar, och så sent som 2010 drabbades till och med lilla Sverige när självmordsbombaren Taimour Abdulwahab sprängde sig själv i bitar mitt i centrala Stockholm.

Och nu har det alltså hänt igen – vår vackra huvudstad drabbas av en terroristattack i en hänsynslös aktion mot det öppna samhället. Från elfte september till sjunde april – här är terrordåden som skakade världen.

 

16. Lastbilsattacken i Stockholm

Attentatet i Stockholm 2017 inträffade fredagen 7 april 2017 när en lastbil körde in i en folkmassa på gågatan Drottninggatan. Klockan 14.53 fick polisen larm om att en person i ett fordon hade skadat andra personer på Drottninggatan. En distributionslastbil tillhörande ett bryggeri hade kapats när lastbilens förare hade lämnat hytten i samband med en leverans till en restaurang i centrala Stockholm. Lastbilen körde sedan in i människor längs Drottninggatan för att slutligen köra in i varuhuset Åhléns City i kvarteret mellan Mäster Samuelsgatan och Klarabergsgatan.

Fyra personer miste livet i attacken, däribland en 11-årig flicka, och ytterligare 15 skadades. Dessutom fick en hund som förolyckades viss uppmärksamhet i media.

15. Terrordåden i Bryssel

Klockan 07:58 lokal tid utlöste två självmordsbombare med nio sekunders mellanrum varsin sprängladdning i den internationella avgångshallen på flygplatsen Zaventem utanför Bryssel. Avgångshallen fick omfattande skador, delar av taket rasade in och glasrutor krossades. Flygplatsen stängdes och ankommande flygplan i luften omdirigerades till andra flygplatser.

Drygt en timme senare, 09:11 lokal tid, exploderade ytterligare en sprängladdning på ett tunnelbanetåg vid stationen Maalbeek i Bryssels tunnelbana centralt i staden, nära högkvarteren för Europaparlamentet och EU-kommissionen.

Totalt omkom 35 personer, inklusive de tre självmordsbombarna.

14. Lastbilsattacken i Nice (2016)

Ungefär 22:30 lokal tid kördes en lastbil in på Promenade des Anglais, där många människor samlats för att fira nationaldagen och titta på fyrverkerier. Attacken började när fyrverkerierna var slut, ungefär 22:45, vid Promenade des Anglais västra sida, nära barnsjukhuset Hópital Lenval, och lastbilen drog österut medan den i zick-zack körde över människor. Några av personerna på strandpromenaden försökte övermanna lastbilen, men misslyckades. När lastbilen passerat Hôtel Negresco nådde polisen den, ungefär två kilometer från där färden börjat. Polisen besköt lastbilen, varvid gärningsmannen avled, strax efter 23:00.

84 personer dödades i attentatet, däribland flera barn.

13. Lockerbieattentatet (1988)

Den 21 december 1988 lyfte Pan Am Flight 103 från Frankfurt med destination New York. Efter en mellanlandning på Heathrow i London befann sig planet över den skotska byn Lockerbie när det plötsligt exploderade, och flygplansdelar började regna ner över området.

Orsaken till haveriet uppgavs av brittiska myndigheter vara att planet sprängts av en bomb ombord, något som senare bekräftades. Sammanlagt dog 270 personer i attentatet, varav 259 i flygplanet och 11 på marken.

12. Massakern vid OS i München (1972)

Den 5 september 1972, mitt under de olympiska sommarspelen i München, stormade åtta medlemmar av den palestinska terrorgruppen Svarta september OS-byn. Där dödade de två israeliska idrottsmän och tog nio andra som gisslan, vilka vägrades frigivning om inte Israel frigav 234 palestinska fångar, och den västtyska regeringen släppte ut Andreas Baader och Ulrike Meinhof. Svaret från den israeliska premiärministern Golda Meir kom dock snabbt och var glasklart: ”Israel förhandlar inte med terrorister.”

Ett fritagningsförsök förbereddes – men ingen hade tänkt på att stänga av strömmen till lägenheten där terroristerna höll till. De kunde därför se på nyhetssändningarna hur poliser tog sig upp på byggnadens tak. När man hotade att börja döda gisslan om inte poliserna drogs tillbaka avbröts fritagningsförsöket.

Efter långdragna förhandlingar nappade terroristerna på ett erbjudande om att få flyga tillsammans med gisslan till Kairo, där förhandlingarna skulle kunna fortsätta i en lugnare atmosfär under egyptisk medling. Myndigheterna planerade att förflytta terroristerna och deras gisslan till den militära flygplatsen Fürstenfeldbruck där fem prickskyttar placerades ut – baserat på uppgifter om att det endast var fem terrorister, när det i stjälva verket fanns åtta beväpnade palestinier i sällskapet.

Klockan 22.30 på kvällen anlände sällskapet till flygplatsen, varpå två terrorister gick bort till det väntande flygplanet. När de upptäckte att det var tomt insåg de att de hamnat i en fälla och började springa tillbaka mot gisslan. Då började de utplacerade krypskyttarna skjuta samtidigt som förövarna öppnade automateld mot gisslan.

När röken lagt sig hade en av helikoptrarna exploderat, nio israeler hade dödats (utöver de två som avlidit tidigare) och fem av terroristerna hade skjutits ihjäl av prickskyttarna. En västtysk polis låg också död. De tre återstående palestinierna hade fått skottskador men var vid liv. De fritogs bara några veckor senare, sedan medlemmar ur Svarta september kapat ett tyskt passagerarflygplan på väg från Damaskus till Frankfurt. Två av dem mördades senare av israeliska agenter.

11. Bombattentaten mot USA:s ambassader i Kenya och Tanzania (1998)

Bombattentaten mot USA:s ambassader i Kenya och Tanzania den 7 augusti 1998 var en serie bilbombsexplosioner som dödade hundratals människor vid USA:s ambassader i Dar es Salaam och Nairobi.

Attackerna kopplades till två lokala medlemmar av Al-Jihad, och för första gången blev världen varse om en viss Usama bin Laden.

10. Bombdåden på Bali (2002)

På kvällen den 12 oktober 2002 detonerade tre bomber i staden Kuta på ön och turistparadiset Bali i Indonesien.

Två av bomberna, en bilbomb och en ryggsäcksbomb buren av en självmordsbombare, detonerade inne på eller i närheten av nattklubbar på den turisttäta orten, medan den tredje och minsta bomben detonerades utanför det amerikanska konsulatet i Denpasar. Totalt dog 202 personer i attacken, varav sex var svenskar.

Tre medlemmar ur den islamistiska terrorgruppen Jemaah Islamiyah fick dödsstraff för sin inblandning i dåden medan ett antal, inklusive gruppens påstådde ledare Abu Bakar Bashir, dömdes till fängelsestraff.

9. Bombattentaten i Dublin och Monaghan (1974)

Bombdåden i Dublin och Monaghan var de värsta under hela den seglivade konflikten i Nordirland, och inträffade den 17 maj 1974 då en serie bilbomber exploderade i de två irländska städerna. Totalt dödades 33 personer och över 300 skadades i attentaten som utfördes av den lojalistiska paramilitära gruppen Ulster Volunteer Force.

8. Attacken mot Charlie Hebdo (2015)

Klockan 11:30 den 7 januari 2015 tvingade sig två maskerade och beväpnade män in på den franska satiriska veckotidningen Charlie Hebdos redaktion i centrala Paris. Attacken varade i mellan 5-10 minuter varefter gärningsmännen lämnade lokalerna. På gatan möttes de av en polis som de först sköt ned, och sedan avrättade med ett skott i huvudet. Vid attacken dödades sammanlagt 12 människor och ytterligare 11 skadades. Bland offren fanns satir- och serietecknarna Cabu, Charb, Tignous, Georges Wolinski och Philippe Honoré, ekonomen och kolumnisten Bernard Maris samt psykoanalytikern och kolumnisten Elsa Cayat.

Den största människojakten i fransk historia tog sin början omedelbart efter attacken, och två dagar senare hade ett massivt polisuppbåd ringat in ett område strax norr om Paris där de två misstänka gärningsmännen tagit ett antal personer gisslan i ett industriområde. Samma dag på kvällen stormades byggnaden där de två misstänkta gärningsmännen befann sig, och de två blev därefter ihjälskjutna av fransk polis.

Parallellt med dessa händelser pågick också ett annat gisslandrama i östra Paris vid Porte de Vincennes. En man vid namn Amedy Coulibaly hade tagit 16 personer som gisslan i en judisk stormarknad, med kravet att polisen skulle låta gärningsmännen från Charlie Hebdo-attacken gå fria. Detta kunde man givetvis inte gå med på och Coulibaly sköts istället ihjäl under polisens stormning av butiken. Innan dess hann han dessvärre döda fyra av gisslan i butiken.

7. Bombdådet i Madrid (2004)

Bombattentatet den 11 mars 2002 mitt i Madrids rusningstrafik inträffade kusligt nog exakt 911 dagar efter elfte september-attackerna i USA 2001, och krävde 191 människors liv.

Explosionerna ägde rum i ett antal tågvagnar vid stationerna Atocha, El Pozo och Santa Eugenia strax efter halv åtta på morgonen, och var inställda för att explodera inne på stationsområdena där folk kliver av och på för att orsaka maximal förödelse. Knappt en månad efter attentatet dog flera av de huvudmisstänkta då de sprängde sig själva till döds i en lägenhet i Madrid-förorten Leganés i samband med att polisen förberedde en stormning av lägenheten.

Den 31 oktober 2007 föll domarna mot de 28 personer som pekats ut som ansvariga, varav sju friades och 21 fälldes. De strängaste straffen som utdelades var 40 000 år i fängelse. Välförtjänt.

6. Gisslandramat på Dubrovkateatern (2002)

Den 23 oktober 2002, mitt under en pågående föreställning på den fullsatta Dubrovkateatern i Moskva, gick 40-50 beväpnade tjetjenska separatister in och tog 850 personer i lokalen som gisslan. Motivet till attacken var att gisslantagarna krävde Rysslands omedelbara reträtt från Tjetjenien.

Operationen leddes officiellt av den 22-årige tjetjenen Movsar Barayev som på sin 23-årsdag den 26 oktober dödades när ryska specialstyrkor stormade teatern. Officiellt dog 39 av separatisterna och 129 ur gisslan av den giftiga gas (troligen fentanyl) som ryska specialstyrkor sprutade in på teatern.

5. Bombdåden i London (2005)

Strax före klockan nio på morgonen den 7 juli 2005 detonerade ett flertal bomber ombord på tre tåg i Londons tunnelbana, och en timme senare sprängdes en dubbeldäckare mitt i världsmetropolens centrala delar.

Attentaten inträffade mitt under det pågående G8-mötet i Gleneagles i Skottland och ett dygn efter det att London hade utsetts till värd för de Olympiska sommarspelen 2012.

Sammanlagt 56 personer (inklusive de fyra självmordsbombarna) dödades och omkring 700 skadades i attentatet, vilket gör det till Storbritanniens värsta sedan det ovan nämnda Lockerbie-attentatet 1988.

4. Bombdådet i Oklahoma City (1995)

Bombdådet i Oklahoma City den 19 april 1995 var den första terroristattacken på amerikansk mark som krävde ett stort antal dödsoffer.

I attacken, där en bilbomb detonerade utanför Alfred P. Murrah Federal Building i centrala Oklahoma City, dödades 168 människor, varav 19 var barn från ett dagis som låg i byggnaden. Två män, Timothy McVeigh och Terry Nichols, anhängare av den amerikanska högerextrema militia-rörelsen, dömdes senare för dådet.

McVeigh avrättades den 11 juni 2001 för sin gärning, medan Nichols avtjänar sitt livstidsstraff på ett högsäkerhetsfängelse i Colorado.

3. Terrorattentaten i Norge (2011)

Vårt i vanliga fall fridfulla grannland Norge drabbades den 22 juli 2011 av ett tvådelat terrorattentat riktat mot regeringskvarteren i centrala Oslo, samt norska Arbeiderpartiets ungdomsförbunds årliga sommarläger på den idylliska ön Utøya.

Klockan 15.26 detonerade en bilbomb på Grubbegata i Oslo och ungefär två timmar senare började samtal som vittnade om skottlossning på Utøya strömma in till larmcentralen. Det visade sig att en man klädd i polisuniform klivit i land på ön och utan förvarning metodiskt och iskallt börjat skjuta ihjäl både ungdomar och vuxna. En timme efter att det första larmsamtalet inkommit kunde en insatsstyrka gripa norrmannen Anders Behring Breivik som på plats erkände att han var ansvarig för både explosionen i Oslo och massakern på ön.

Breiviks bomb i Oslo krävde totalt åtta människoliv och dådet på Utøya 69.

2. Fredagen den 13:e-attackerna mot Paris (2015)

Fredagen den 13 november 2015 drabbades Paris av en serie samordnade terroristattacker i vad som skulle komma att bli det värsta terrordåd som drabbat Europa sedan Madridbomberna 2004.

Strax efter klockan nio på kvällen hörs två kraftiga explosioner i anslutning till fotbollsarenan Stade de France där Frankrike möter Tyskland i en vänskapsmatch i fotboll. Det visar sig vara två självmordsbombare som utlöst varsin laddning, en vid en ingång till arenan och en vid en närliggande restaurang.

Ungefär samtidigt som bomberna går av vid Stade de France börjar rapporter om skottlossning vid en bar i centrala Paris att strömma in. Snart nås världen av fruktansvärda vittnesuppgifter som beskriver hur en eller flera män beväpnade med automatvapen har öppnat eld mot baren och sedan skjutit mot flera närliggande restauranger.

Ett tiotal minuter efter att de första skotten ekat genom Paris gator dyker fler beväpnade terrorister upp utanför ytterligare två barer, en nära Rue de la Fontaine Au Roi och en på Rue de Charonne, där de besinningslöst öppnar eld mot uteserveringarna.

Parallellt med restaurangskjutningarna tar sig ytterligare en grupp terrorister in i en konsertlokal där omkring 1 500 människor befinner sig för att se det amerikanska rockbandet Eagles of Death Metal.

Chockade överlevande vittnar om fyra omaskerade män, beväpnade med automatvapen som börjat skjuta och kasta granater mot publiken mitt under konserten. Under två timmar utspelar sig sedan ett drama i lokalen då ett hundratal konsertbesökare hålls gisslan. När polisen till slut stormar konserthuset möts de av en massaker – nära hundra människor är döda, och tre av de fyra terroristerna har detonerat sina självmordsbomber. Den fjärde gärningsmannen skjuts ihjäl vid stormningen.

Totalt krävde attackerna mot Paris 130 människors liv – och 8 terroristers.

1. 11 september-attackerna (2001)

Historiens mest sofistikerade och välkoordinerade terrorattentat ägde rum på morgonen den 11 september 2001 då fyra amerikanska passagerarflygplan kapades och störtades av sammanlagt 19 terrorister kopplade till det radikala islamistiska terrornätverket al-Qaida.

Det första planet flög in över Manhattan och träffade World Trade Centers norra torn klockan 08.46 lokal tid, men det var inte förrän det andra planet sjutton minuter senare flög in i det södra tornet som världen blev varse om att det var en terrorattack de bevittnade på de direktsända nyhetsbilderna.

De andra två planen kraschade inom en timme efter att det andra planet kolliderat med WTC, det ena i USA:s försvarshögkvarter Pentagon i Washington D.C. och det andra på ett fält i Pennsylvania.

Bilderna på när de två skyskraporna kollapsar är och förblir än idag tidernas mest dramatiska i nyhetssammanhang och totalt skördade 11 september-attackerna 2 996 dödsoffer.

 

4.5/5 (18)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos
https://spelafrank.se/basta-spelautomater
Casinobonusar


Share via
Copy link
Powered by Social Snap