Listor.se

Sveriges största listsajt

TOPP 15: Sveriges vackraste slott

I ett historiskt kungadöme som Sverige råder det verkligen ingen brist på fantastiska slott. Vissa håller öppet för besökare och erbjuder både övernattningar och utsökt mat, andra anordnar sommarevenemang som lockar tusentals besökare varje år. Här har vi listat 15 av Sveriges vackraste slott!

Av naturliga skäl hittar vi de flesta av slotten på listan i de södra delarna av Sverige. Men även norrland får med ett par bidrag.

Vilket tycker du är Sveriges vackraste slott?

15. Stockholms slott

Stockholms Slott

Kungens officiella residens har legat på samma plats vid Norrström på nordöstra Stadsholmen i Stockholm sedan senare hälften av 1200-talet. Från början dock i form av den medeltida slottsanläggningen Tre Kronor som förstördes i en brand 1697. Den nuvarande slottsbyggnaden är ritad av Nicodemus Tessin den yngre och innehåller över 1 400 rum. Förutom de kungliga bostadsvåningarna rymmer slottet även representations- och festvåningar av olika slag, däribland Festvåningen, Stora gästvåningen och Bernadottevåningen. I slottet ligger också Rikssalen, Slottskyrkan, Gustav III:s antikmuseum, Skattkammaren med riksregalierna, Livrustkammaren och Museum Tre Kronor med källarvalv från den gamla borgen.

14. Örebro slott

Örebro Slott

Mäktiga Örebro slott, beläget på en holme i Svartån, uppfördes ursprungligen som en försvarsborg i mitten av 1300-talet på uppdrag av kung Magnus Eriksson. Under Hertig Karls tid byggdes borgen om till ett renässansslott som sedan 1764 är residens för landshövdingen i Örebro län.

13. Sofiero slott

Sofiero Slott

En gourmetrestaurang, en slottspark med 10 000 rhododendronbuskar och mängder med spännande evenemang året runt; Sofiero slott är en av Skånes främsta utflyktsmål. Den 15 hektar stora slottsparken har utsetts till Europas vackraste park 2010 och inhyser bland annat ett imponerande dahliakvartér, en lustträdgård och en köksträdgård. Under sommarmånaderna är Barnens Sofiero öppet och där får de små pyssla, odla och leka i kungliga lekstugor. Dessutom finns här en drakborg i den intilliggande trollskogen!

12. Hjularöds slott

Hjularöds Slott

Hjularöds slott är ett privatägt slott i Harlösa socken i Eslövs kommun. Slottet omnämns så tidigt som på 1390-talet, men den nuvarande byggnaden uppfördes under åren 1894–1897 av kammarherren Hans Gustaf Toll. För svenska folket är dock Hjularöds slott mest känt för sin medverkan i 1996 års julkalender, Mysteriet på Greveholm.

11. Skoklosters slott

Skokloster Slott

Skoklosters slott, ett tidigare privatpalats beläget på Skohalvön vid Mälaren i Håbo kommun, räknas som ett av Europas främsta barockslott. Det är det största privatpalats som någonsin har byggts i Sverige och tillkom under den svenska stormaktstidens mest blomstrande period. Trots en byggtid på över trettio år fullbordades slottet inte helt, utan bygget avstannade i samband med byggherren Carl Gustaf Wrangels död 1676. Slottet förvärvades 1967 av staten som då började ett omfattande renoveringsarbete. Skokloster är numera museum och sedan 1971 ett statligt byggnadsminne som förvaltas av Statens fastighetsverk.

10. Svaneholms slott

Svaneholms Slott

Svaneholms slott hör kanske inte till de klassiskt vackra slotten, men dess läge ute på en holme i Svaneholmsjön gör det till något alldeles särskilt. På slottet anordnas det mängder med aktiviteter, inte minst under sommarmånaderna. Utöver detta ska det också finnas en annan typ av aktivitet här; spöken. Det finns till och med en utställning här om de spöken som sägs hemsöka slottet.

9. Gripsholms slott

Gripsholms Slott

Gripsholms slott grundades av självaste Gustav Vasa år 1537. Här finns bland annat en av Europas bäst bevarade 1700-talsteatrar inhyst i ett runt renässanstorn. Slottet bjuder även på en stor porträttsamling, Svenska statens porträttsamling, och enastående samlingar möbler och konst. Visningar av Gripsholms slott anordnas mellan maj och september. Du som reser med barn kan gå på den särskilda familjevisningen som är anpassad för barn i åldern 6-10 år.

8. Ericsbergs slott

Ericsbergs Slott

Ett av Sveriges mest välbevarade barockslott hittar du drygt en mil öster om Katrineholm. Ericsbergs slott, tillika ett av landets största gods, är också inspelningsplats för ”Stjärnorna på slottet”. Här finns det, som det sig bör, en ståtlig slottsträdgård, en café, butik och möjligheter till jakt och fiske.

7. Häckeberga slott

Häckeberga Slott

Häckeberga är ett slott i fransk renässansstil från 1873 och ett av Skånes många vackra slott. Häckeberga ligger på en holme i Häckebergasjön, mitt i det underbara skogsområdet med samma namn. Här anordnas bröllopsfester, weekendövernattningar och härliga middagar i slottsrestaurangen vars kök är inriktat på lokala skånska smaker och råvaror.

6. Fjällnäs slott

Fjällnäs Slott

Fjällnäs slott är beläget vid foten av berget Dundret i Gällivare kommun. Den stor trävillan uppfördes 1888 för att tjäna som sommarbostad åt överste Carl Otto Bergman. Huset är byggt med vitmålad träpanel i schweizerstil, en ornamentrik träbyggnadsstil full av snickarglädje, med inslag målade i sandstensfärg. Byggnaden uppfördes för att imponera på de riksdagsledamöter och höga tjänstemän som vid denna tid ofta besökte gruvområdena vid Malmbergets gruva. År 1894 fick Fjällnäs ett celebert besök, då kung Oscar II gästade huset.

5. Kina slott

Kina Slott

Kina slott räknas till de kungliga slotten och finns med på Unescos världsarvslista. Kung Adolf Fredrik lät bygga den makalöst vackra byggnaden till drottning Lovisa Ulrikas födelsedag på 1750-talet. Här levde hovet lantliv under sommardagar i frihetstidens anda. Slottet är ett av Europas främsta exempel på rokokoinredning med kineserier och ger en bild av relationerna mellan Asien och Europa för 300 år sedan.

4. Merlo slott

Merlo Slott

Vackra Merlo slott i Timrå uppfördes 1883-85 för att tjäna som sommarbostad åt träpatronen Fredrik Bünsow. År 1924 överläts det till Skönviks AB och användes som permanent bostad för bolagscheferna mellan 1925-1929, och sedan fram till 1951 av chefer inom SCA. 1951 hade dock Merlo slott fullbordat sina dagar som bostad. I brist på andra lokaler flyttade bolagen in sina arkivalier hit och föreslog att byggnaden skulle användas som centralarkiv. Sedan dess har slottet använts som SCA:s arkiv även om man till stor del har bevarat byggnadens ursprungliga utseende.

3. Läckö slott

Läckö Slott

På en udde i Ekens Skärgård i Vänern ligger det sagoliga barockslottet Läckö. Grunden till slottet anlades redan år 1298 och idag är detta en plats för mängder med sommarevenemang som lockar mängder av besökare. Övernattningsmöjligheter och restaurang finns på Naturum Vänerskärgården, cirka 350 meter från slottet.

2. Drottningholms slott

Drottningholms Slott

Kungaparets officiella bostad ligger på Lovön i Mälaren, väster om Stockholm. Slottet byggdes 1662 och räknas till ett av Sveriges bäst bevarade. Den vackra parken kring slottet är öppen för allmänheten, liksom delar av slottet, där det anordnas guidade visningar under hela året.

1. Stora Sundby slott

Stora Sundby Slott

Alldeles vid Hjälmaren ligger Stora Sundby slott vars historia sträcker sig tillbaka till medeltiden. Idag är slottet i privat ägo, men det anordnas bland annat jakt, ofta kombinerat med boende på slottet. För dig som inte vill skjuta är det möjligt att besöka och beundra slottsparken året om. Där kan du bland annat se den gamla borgruinen och ett hjorthägn. Det går även att förhandsboka en guidad tur på slottet.

4.57/5 (21)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Sanna
Sanna
2 år sedan

Teleborg slott är inte ens med på listan!

Ragnar Lönnäng
Ragnar Lönnäng
3 år sedan

Ungefär hälften av de slott som visas saknar i stort sett historiskt värde. De är byggda under sena 1800-talet, som halvhjärtade kopior av slott från 1600- och 1700-talet. Av de ytterst värdefulla slotten i Skåne har ni valt ut Sofiero och Hjularöd. De har inget historiskt värde.

Ragnar Lönnäng
Ragnar Lönnäng
3 år sedan

Ungefär hälften av de slott som visas saknar i stort sett historiskt värde. De är byggda under sena 1800-talet, som halvhjärtade kopior av slott från 1600- och 1700-talet. Av de ytterst värdefulla slotten i Skåne har ni valt ut Sofiero och Hjularöd. De har inget historiskt värde.


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap