Listor.se

Sveriges största listsajt

Sveriges sämsta regenter genom tiderna

Det är inte alltid lätt att vara herre på täppan – ett påstående som nog många av Sveriges kungar och drottningar genom tiderna skulle skriva under på.

Här har vi, utan inbördes ordning, listat tio av Sveriges sämsta regenter genom tiderna. Några av namnen brukar generellt förknippas med stordåd och anses förmodligen inte vara helt okontroversiella av många i detta sammanhang.

Vem anser du är Sveriges största flopp på tronen genom historien?

10. Drottning Kristina

Drottning Kristina

Drottning Kristina är en av våra mest kända regenter och var både intelligent, bildad och kulturellt intresserad. Trots de goda förutsättningarna lyckades hon inte uträtta något av bestående värde.

Hon skänkte bland annt bort en stor mängd statliga egendomar till adelsmän, och lämnade till sin efterträdare ett Sverige med statsfinanser i förfall.

9. Gustav IV Adolf

Gustav IV Adolf

Gustav IV Adolf beskylls bland annat för att ha fört en alltför egensinnig utrikespolitik, vilket bidrog till att Sverige förlorade Finland. Hans bristande handlag i regeringsarbetet mötte med tiden allt starkare opposition, och ledde till slut till att han blev avsatt.

8. Albrekt av Mecklenburg

Albrekt av Mecklenburg

Han är kanske mest känd för att ha kallat drottning Margareta av Danmark för Kung Byxlös – bara för att senare se få sig besegrad av henne. Albrekt av Mecklenburg fick gott om tid att äta upp sina kaxiga ord efter att han blivit fängslad och avsatt.

7. Erik av Pommern

Erik av Pommern

Stackars Erik av Pommern misslyckades med det mesta, inte minst med att hålla ihop den nordiska unionen. Hans högskattepolitik blev alltmer impopulär bland folket och så småningom fick han se sig avsatt och ersatt av sin systerson, Kristofer av Bayern.

6. Birger Magnusson

Birger Magnusson

Birger Magnusson är mest känd för svårigheterna att hålla sams med sina bröder, framförallt i Håtunaleken och Nyköpings gästabud. Magnusson tvingades efter en folkresning till slut fly landet.

5. Karl XII

Karl XII

Det råder inga tvivel om att Karl XII var en stor fältherre med ett mod utöver det vanliga. Men faktum är att han hade tur med vädret i samband med slaget vid Narva, och tiden skulle utvisa att han saknade de egenskaper som gör en i längden framgångsrik härförare.

Framförallt saknade han den verklighetsförankring som gör det möjligt att inse när det är dags att slå till reträtt eller att avsluta ett krig. Denna skeva världsbild ledde till flertalet hopplösa fälttåg som i slutändan kom att kosta hundratusentals människor livet.

Den blomstrande stormakt Karl XII hade övertagit lämnades efter hans styre både utarmad och obetydlig.

4. Kristian I

Kristian I

Kristian I hade sannerligen goda förutsättningar som kung för Sverige, Danmark och Norge, men hamnade i konflikt med delar av riksrådet och blev i slutändan militärt besegrad och fördriven från Svea rike.

3. Erik XIV

Erik XIV

Erik XIV var både intelligent, bildad och strategiskt begåvad, men lyckades aldrig omsätta sina talanger i framgång. Han såg istället till att skaffa sig fiender både inom och utom Sveriges gränser.

Erik XIV led med åren av tilltagande psykisk ohälsa och var på slutet spritt språngande galen. Han avsattes och efterträddes av sin egen bror, Johan III, som fängslade och slutligen avrättade honom.

2. Karl Knutsson Bonde

Karl Knutsson Bonde

Ökänd som en hänsynslös maktspelare och notorisk orosstiftare, blev Karl Knutsson Bonde i flera omgångar av med makten för att senare återta den genom att mörda sina främsta konkurrenter.

1. Kristian II

Kristian II

Kristian II, mer känd som Kristian Tyrann, inledde sin korta regeringstid i Sverige med att utföra Stockholms blodbad i november 1520. Styret över svenskarna blev dock kort. 1521 avsattes den hatade dansken efter en folkeresning och han efterträddes sedermera av en viss Gustav Vasa.

Hur man än vrider och vänder på det var Kristian II:s enda goda gärning att han svetsade samman det svenska folket mot en gemensam fiende – han själv.

3.18/5 (90)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap