Listor.se

Sveriges största listsajt

TOPP 10: Sveriges minsta kommuner

Hela sex av Sveriges minsta kommuner om man ser till invånarantal, ligger i Västerbottens län och har sammanlagt runt 17 000 invånare. Stockholms kommun är landets största med drygt 950 000 invånare.

Men storlek är inte allt och även små kommuner har mycket att erbjuda. Här ger vi er Sveriges 10 minsta kommuner.
 
 

10. Norsjö kommun – 4 086 (Västerbottens län)

Sveriges minsta kommuner
Ungefär hälften av Norsjö kommuns runt 4 000 invånare bor i centralorten Norsjö. Kommunens andra tätort är Bastuträsk med runt 369 invånare. De första bosättarna i trakterna i Norsjö kommun tros ha flyttat in redan på 1200-talet.
 

9. Munkfors kommun – 3 763 (Värmlands län)

Sveriges minsta kommuner
I hjärtat av Värmland hittar vi Sveriges nionde minsta kommun, Munkfors kommun med Munkfors som största och enda tätort. Här är även konstnären Lars Lerin född.
 

8. Ydre kommun – 3 733 (Östergötlands län)

Sveriges minsta kommuner
Ydre kommun i Östergötland är Götalands minsta kommun och huserar Sveriges minsta centralort Österbymo som har runt 900 invånare.
 

7. Överkalix kommun – 3 367 (Norrbottens län)

Sveriges minsta kommuner
Överkalix kommun är belägen utmed Kalixälven norr om Luleå och ligger mitt i barrskogsbältet, med god tillgång till produktiv skogsmark. Kommunen brukade vara en skogs- och jordbruksort men näringslivet domineras idag av service, där kommunen är största arbetsgivare.
 

6. Malå kommun – 3 133 (Västerbottens län)

Sveriges minsta kommuner
Malå är den enda tätorten i hela Malå kommun och här bor mer än 65 procent av kommunens invånare. Kommunen är en så kallad avfolkningskommun där befolkningen minskade med 33 procent mellan 1970-2015. Malå kommun är också sedan 2010 en av flera skyddskommuner för samisk kultur.
 

5. Arjeplogs kommun – 2 821 (Norrbottens län)

Sveriges minsta kommuner
Arjeplog kommun är Sveriges fjärde största och är faktiskt större än hela Skåne till ytan. Med knappt 3 000 invånare gör detta att kommunen också är Sveriges mest glesbefolkade med 0,25 invånare per kvadratkilometer.
 

4. Åsele kommun – 2 809 (Västerbottens län)

Sveriges minsta kommuner
Åsele kommun ligger i Västerbottens län och mer än 60 procent av befolkningen bor i centralorten Åsele. Kommunen är den enda i Sverige som enbart styrs av lokala partier (Åselepartiet och Opinion).
 

3. Dorotea kommun – 2 646 (Västerbottens län)

Sveriges minsta kommuner
Dorotea kommun är en av de sydligaste kommunerna i Västerbottens län och kallas ibland för Västerbottens sydport. Runt 54 procent av befolkningen bor i centralorten Dorotea. Förutom att beundra det vackra landskapet kan du även besöka Dorotea kyrka som innehåller flera skulpturer av Carl Milles.
 

2. Sorsele kommun – 2 516 (Västerbottens län)

Sveriges minsta kommuner
Sorsele kommun gränsar i väst till Norge och är Sveriges näst minsta kommun varav runt hälften av invånarna bor i centralorten Sorsele. Sedan 2010 är Sorsele kommun en samisk skyddskommun vilket innebär förstärkt skydd för samisk kultur och samiska språk.
 

1. Bjurholms kommun – 2 451 (Västerbottens län)

Sveriges minsta kommuner
Sveriges minsta kommun bildades under kommunreformen 1971 och tätortorten har endast runt 1 000 invånare.
 

2.41/5 (29)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap