Listor.se

Sveriges största listsajt

15 av Sveriges mest ökända brottslingar i modern tid

Sveriges mest ökända brottslingar
Christer Pettersson dömdes och sedan friades för mordet på Olof Palme.

Sverige är ur ett internationellt perspektiv ett av de säkrare länder man kan leva i. Det betyder dock inte att vi genom åren förskonats från brottslighet. Tvärtom har flera personer till och med lyckats med konststycket att bli rikskändisar på grund av de onda gärningar de begått. Här har vi listat 15 av Sveriges mest ökända brottslingar i modern tid.

Notera att listan inte rankar våra värsta förbrytare, utan några av de som blivit mest uppmärksammade.

15. Ulf Borgström

Ulf Borgström, även kallad Gryningspyromanen, dömdes 2011 till åtta års fängelse för grov mordbrand. Han misstänks dock för ytterligare hundratals anlagda bränder i bland annat Skåne, Småland och Dalarna under perioden 1996-2010. Efter sitt frisläppande 2016 trodde man kanske att Gryningspyromanen skulle vara färdig med att sätta eld på byggnader. Icke sa nicke. I början av 2018 häktades Ulf Borgström åter för försök till grov mordbrand i Köping under december 2017. Han dömdes senare samma år till fängelse i 2 år och 8 månader av tingsrätten, en dom som hovrätten i oktober 2018 fastställde men sänkte straffet till fängelse i 2 år och 3 månader.

14. Clark Olofsson

Clark Olofsson har tillbringat halva sitt liv i fängelse. Han var en av huvudpersonerna vid gisslandramat på Norrmalmstorg 1973 och går numera under namnet Daniel Demuynuck. Har kallats ”Sveriges första popgangster” och blev vid ett tillfälle utnämnd till en av Sveriges mäktigaste män i en amerikansk Gallupundersökning. Idag avtjänar han ett straff för grovt narkotikabrott på Vorstanstalten i Belgien.

13. Ulf Olsson

Ulf Olsson hade en svår uppväxt präglad av misshandel i hemmet och mobbning i skolan. Under sitt vuxna liv och blev han känd som en egendomlig enstöring på de platser där han valde att bosätta sig. Olsson dömdes i hovrätten till sluten rättspsykiatrisk vård för de uppmärksammade morden på 10-åriga Helén Nilsson och Jannica Ekblad 1989. Trots domen fortsatte Olsson dock att hävda sin oskuld fram till sin död 2010 när han hängde sig i sin cell på Rättspsykiatriska regionkliniken i Sundsvall.

12. Mattias Flink

Natten mellan den 10:e och 11:e juni 1994 beväpnade sig Mattias Flink med en AK5:a och sköt utan anledning ihjäl sju oskyldiga personer. Den då 24-årige fänriken hade enligt vittnen bråkat med sin flickvän tidigare under kvällen och betett sig allmänt märkligt.

Det fastslogs senare att Flink drabbats av en psykos under påverkan av alkohol och han dömdes till slut till livstids fängelse av Högsta domstolen. Under sina många år i fängelse beskrevs Flink som en lugn och mycket skötsam fånge och den 11 juni 2014 – på 20-årsdagen av dådet – frigavs Sveriges värsta massmördare i modern tid.

11. Niklas Lindgren

Under åren 1998–2000 polisanmälde sex olika kvinnor och en 14-årig flicka att de blivit överfallna och misshandlade av en okänd gärningsman i området Haga i Umeå. Tre av dem våldtogs grovt. Gärningsmannen greps aldrig och de flesta trodde nog att Hagamannen, som han kallades i media, hade kommit undan för gott. Fem år senare drabbades dock ytterligare en kvinna när hon överfölls och våldtogs under Tegsbron i centrala Umeå. Kvinnan blev svårt misshandlad och fick bland annat ena örat avbitet.

Efter att ha gått ut med en fantombild fick polisen till slut ett tips från allmänheten där en 33-årig man vid namn Niklas Lindgren pekades ut. Vid lunchtid den 29 mars 2006 greps han i närheten av sin arbetsplats på Haga, misstänkt för överfallen och våldtäkterna. Med tvång genomförde polisen sedan provtagning på Lindgren och en timme senare anhölls han då testet visat positiv DNA-träff. Hagamannens tid var äntligen över.

Efter att ha erkänt flera av överfallen dömdes Niklas Lindgren till 14 års fängelse, men släpptes 2015 efter att ha avtjänat nio år av sitt straff.

10. Leif Axmyr

Under en permission i Gävle den 29 maj 1982 slog Axmyr ihjäl sin före detta flickvän, Kerstin Jakobsson och hennes manlige vän Hans Larsson, styvson till Allan Larsson, journalist och Sveriges blivande finansminister. Innan Axmyr lämnade lägenheten tände han eld på den. Han greps kort senare i Skutskär.

Leif Axmyr dömdes 1982 till livstids fängelse för hemfridsbrott, grov mordbrand och dubbelmord. Han frigavs först 2016 och är den av Sveriges livstidsfångar som oavbrutet suttit längst tid i fängelse. Axmyr dog 2018.

9. Mijailo Mijailović

Strax efter klockan 16.00 onsdagen den 10 september 2003 befann sig Sveriges utrikesminister Anna Lindh tillsammans med en väninna på varuhuset NK i centrala Stockholm. Inne i modebutiken Filippa K stod Lindh och tittade på en kavaj när en man, Mijailo Mijailović, plötsligt rusade fram och kastade sig över henne. Med en kniv högg han Lindh i buken och på armarna innan han lämnade platsen.

Utrikesministern avled senare på sjukhus av sina skador och Sverige hade fått sitt andra ministermord på mindre än tjugo år. En enorm polisutredning tog in början och den 24 september, efter att ha blivit angiven av en vän, greps Mijailović i sitt hem i Tullinge av den nationella insatsstyrkan. Han dömdes 2004 av Högsta domstolen till livstids fängelse.

8. Peter Mangs

Under 2009 och 2010 drabbades Malmö av ett tiotal skjutningar med två dödsfall som resultat. Polisen ansåg inledningsvis att många av skottlossningarna begåtts av den organiserade brottsligheten. En gemensam nämnare var dock att flera av brottsoffren hade invandrarbakgrund, vilket tydde på att det istället handlade om hatbrott.

Den 9 november 2010 greps Peter Mangs som misstänkt för flera av skottlossningarna och efter en långdragen rättsprocess dömdes han 2013 av hovrätten till livstids fängelse för två mord och fyra mordförsök.

7. Tommy Zethraeus

Natten till söndagen den 4 december 1994 hamnade tre personer i gräl med några dörrvakter efter att ha nekats inträde på krogen Sturecompagniet på Stureplan i Stockholm. Förnedrade och fyllda av vrede åkte Tommy Zethraeus, Guillermo Marquez Jara och vännen Farshad Doosti ut till Hagsätra och hämtade en norsk automatkarbin av typen AG-3. Strax efter klockan 05.00 på morgonen var de tillbaka utanför Sturecompagniet. Zethraeus höll i vapnet och avfyrade besinningslöst flera rundor rakt in i lokalen. Fyra människor dödades och över 20 skadades. Efter att ha varit på flykt i tre och ett halvt dygn kunde polisen gripa Zethraeus och Marquez Jara vid en vägspärr intill Drottningholms slott.

Tommy Zethraeus dömdes 1995 till livstids fängelse för fyra mord samt flera fall av mordförsök. Han sitter än idag på Hallanstalten sedan han nekats att få sitt straff tidsbestämt. Guillermo frigavs år 2000 efter att ha avtjänat sex års fängelse för bland annat medhjälp till mord.

6. Jackie Arklöv

Jackie Arklöv blev rikskänd i samband med polismorden i Malexander 1999. Det kan ni läsa mer om strax. Vi börjar dock med hans andra, minst lika avskyvärda brott.

Bara 19 år gammal reste Arklöv 1992 till kriget i Bosnien-Hercegovina. Där sökte han sig till den bosnienkroatiska armén med motiveringen att de stod närmast väst och dessutom hade en nazistisk bakgrund som allierade till Nazityskland under andra världskriget. I sin roll som legosoldat begick Arklöv flera krigsförbrytelser, dels i stridssituationer, men även i lägren i Gabela, Grabovina och Dretelj. Bland annat ska han enligt dom i bosnisk domstol ha gjort sig skyldig till omfattande tortyr av muslimska fångar, däribland gravida kvinnor.

Jackie Arklöv dömdes i Bosnien-Hercegovina till ett åttaårigt fängelsestraff av högsta domstolen i Sarajevo. En fångutväxling genom Röda korset gjorde dock att han redan efter drygt ett år (1996) kunde flygas hem till Sverige. Det skulle visa sig vara ett ödesdigert beslut.

Bara tre år senare, den 28 maj 1999 rånades Östgöta Enskilda bank i Kisa av Arklöv tillsammans med Tony Olsson och Anderas Axelsson. Under den efterföljande jakten mördades två poliser, Olle Borén och Robert Karlström, kallblodigt med sina egna tjänstevapen. Trion dömdes till livstids fängelse för mord då de ansågs ha agerat tillsammans och i samförstånd, trots att Arklöv senare erkände att det var han som sköt de två polismännen. Han sitter idag på Storbodaanstalten i Sigtuna kommun.

5. Anders Eklund

Sveriges kanske vidrigaste mördare borde ha stoppats från att begå åtminstone ett av sina två (?) mord. Ändå var det en osannolik slump som till slut kom att fälla Anders Eklund.

2008 försvann 10-åriga Engla Höglund i Stjärnsund när hon cyklande var på väg hem till sin mamma efter att ha lekt med några kompisar. Försvinnandet engagerade hela Sverige och när en privatperson hörde av sig till polisen angående några fotografier som kunde vara intressanta för utredningen kom genombrottet. Personen i fråga hade köpt en ny kamera som denne var ute och testade i området där Engla försvann. Av en ren tillfällighet hade han fångat den saknade flickan på bild – samt en röd SAAB 900 som kommit körande på vägen kort senare. Bilen visade sig tillhöra Anders Eklund, som snabbt kunde gripas.

Eklund hade även förekommit i utredningen kring det så kallade ”Pernillamordet” på 31-åriga Pernilla Hellgren utanför Falun i juni 2000. Efter gripandet i Englafallet valde polisen därför att jämföra hans DNA mot det som säkrats från den åtta år gamla utredningen. Det visade sig matcha och efter att Eklund konfronterats med bevisningen tog han på sig skulden för mordet på Pernilla Hellgren. Senare erkända han även att han mördat Engla.

Anders Eklund avtjänar för närvarande en livstidsdom på Tidaholmsanstalten.

4. Thomas Quick

Efter problem med allt från domar för såväl grovt rån som dråpförsök, till sexuellt avvikande beteende åkte Thomas Quick in och ut ur fängelse och rättspsyk under stora delar av 70-talet. Men det var i samband med att han 1991 hamnade på Säters sjukhus, diagnosticerad med personlighetsstörning av klyvnadstyp, som han blev en av Sveriges mest kända brottslingar.

Under behandlingen började Quick plötsligt erkänna att han begått ett 30-tal mord i Sverige, Norge, Danmark och Finland från 1964 och framåt. Han dömdes sedermera för åtta av dem, trots avsaknad av både vittnen eller teknisk bevisning. Sverige hade fått sin första riktiga seriemördare – trodde man i alla fall. Senare skulle det visa sig att Thomas Quick, tungt medicinerad, hade hittat på allt. I en dokumentärfilm av Hannes Råstam som sändes i Sveriges Television 2008 tog han sedan tillbaka alla sina erkännanden.

Efter en friande dom 2013 skrevs Sture Bergwall, som han döpte om sig till 2002, till slut ut från rättspsyk 2015 och är idag bosatt på en mindre ort i Jämtland.

3. John Ausonius

John Ausonius lamslog Stockholm i början av 90-talet när han under sex månader av skräck sköt totalt 11 personer med utländsk bakgrund, varav en dog och flera skadades för livet. Eftersom han vid sina första attentat använde sig av ett lasersikte fick han av media det numera klassiska aliaset Lasermannen.

Det hölls krismöte i Rinkeby och Birgit Friggebo sjöng ”We shall overcome” inför en skeptisk publik i en av svensk politiks mest obekväma stunder. Landets största polisjakt inleddes och Lasermannen kunde till slut gripas på bar gärning i samband med ett bankrån 1992.

John Ausonius dömdes till livstids fängelse och avtjänar än idag sitt straff. Han är dessutom dömd i Tyskland för att den 23 februari 1992 ha dödat en kvinna när han besökte Frankfurt.

2. Lars-Inge Svartenbrandt

Lars-Inge Svartenbrandt eller Lars Ferm som han senare kallade sig, tillbringade över 40 år av sitt liv i fängelse. Han fick epitetet ”Sveriges farligaste man” och dömdes bland annat för flera bankrån, samt ett uppmärksammat mordförsök på en polis i samband med ett rån mot postkontoret på Döbelnsgatan i Stockholm 1979.

Lars-Inge Svartenbrandt dog 2016 i en lägenhetsbrand.

1. Christer Pettersson

Christer Pettersson var egentligen bara en smågangster och missbrukare. Visst, 1970 knivhögg han en person till döds med en bajonett (!) på Kungsgatan i centrala Stockholm. Men det var för vad som hände några kvarter bort på Sveavägen 16 år senare som han skulle komma att bli en av Sveriges mest kända personer någonsin.

Den 28 februari 1986 mördades Sveriges statsminister Olof Palme på öppen gata av en ensam gärningsman och Christer Pettersson är den enda person som dömts för mordet. Han friades dock av Svea hovrätt 1989 och levde sedan på sitt kändisskap fram till sin död 2004.

3.8/5 (158)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap