Hitta SMS-lån | Hitta det bästa lånet för just din situation

Listor.se

Sveriges största listsajt

Sveriges 10 största städer

Stockholm, Göteborg, Malmö…men sen då? Har du verkligen koll på vilka som är Sveriges 10 största städer?

Fräscha upp dina inhemska geografikunskaper nedan!

 

10. Norrköping

Strykjärnet i Norrköping | Bild: Ulf Liljankoski

Befolkning i tätorten: 87 247

Efter att pesten härjade i Norrköping under början av 1700-talet var folkmängden i staden år 1720 endast 2600 personer. Idag är pesten ett minne blott och Norrköping kan numera titulera sig Sveriges tionde största stad.

9. Jönköping

Jönköpings universitet | Bild: Kontrastbild Ljungby

Befolkning i tätorten: 89 396

Jönköping grundades troligen under Magnus Ladulås tid på 1200-talet och den vackert belägna staden kallas ibland ”Smålands Jerusalem” på grund av att den är residensstad i ett län där kyrkan har ett så stort fäste.

8. Helsingborg

Inre hamnen i Helsingborg | Bild: Okänd

Befolkning i tätorten: 97 122

Endast fyra kilometer skiljer Helsingborg från Helsingör i Danmark som under medeltiden ett av Nordens mäktigaste fästen. Fram till mitten av 1800-talet var Helsingborg en liten stad med endast ett tusental invånare men i och med industrialiseringen ökade befolkningen i staden explosionsartat och blev en av Sveriges största tätorter.

7. Linköping

Gamla Linköping | Bild: Allie Caulfield

Befolkning i tätorten: 104 232

Fornlämningar både från bronsåldern och vikingatiden vittnar om Linköpings långa och anrika historia. Den gamla militärstaden upplevde en stark tillväxt under andra världskrigets tack vare SAAB:s tillverkning av stridsflygplan. 1975 öppnade Linköpings universitet som sedan dess bidragit avsevärt till stadens expansion och befolkningstillväxt.

6. Örebro

Köpmansgatan i Örebro | Bild: TS Eriksson

Befolkning i tätorten: 107 038

Under början av 1900-talet kallades Örebro för ”skostaden” på grund av de många skofabrikerna som låg i staden, som idag har gett vika för stora arbetsgivare som Atlas Copco och Örebro universitet. Jarlen Birger Brosa skrev i ett brev om ”Horebro” (höhö) redan på 1100-talet men staden tros ha fått sina stadsprivilegier någon gång under 1200-talet.

5. Västerås

Östra hamnen i Västerås | Bild: Okänd

Befolkning i tätorten: 110 887

Västra Aros som Västerås hette på medeltiden grundades år 990 vilket gör den till en av Sveriges äldsta städer. Västerås spelade även en viktig roll i industrialiseringen av Sverige och här har bland annat storföretag som ASEA, ICA och Nordisk Metall AB grundats. Från 1800-talet har befolkningstillväxten i Västerås varit jämförelsevis hög med tanke på att staden från sekelskiftet avancerat från Sveriges 25:e till att idag vara den femte största staden.

4. Uppsala

Uppsala domkyrka | Bild: Okänd

Befolkning i tätorten: 140 454

Uppsala kan stoltsera med att det här grundades Skandinaviens äldsta universitet som idag lockar tusentals studenter varje år vilket har satt en väldigt särskild prägel på staden. Dagens Uppsala hette tidigare Östra Aros och grundades som stad under 1400-talet, men fornlämningar visar spår av bebyggelse långt tidigare än så.

3. Malmö

Stortorget i Malmö | Bild: Christian Beiwinkel

Befolkning i tätorten: 280 415

På 1100-talet var Malmö en liten kyrkby som så småningom ombildades till en liten stad men började inte växa på allvar förrän under mitten av 1800-talet i och med industrialiseringen av Sverige. Tack vare en tillväxt-boom efter andra världskrigets slut samt stora kommunala satsningar blev Malmö på allvar en av Sveriges viktigaste städer under andra halvan av 1900-talet. Efter att antal kriser under 70- och 90-talen började Malmö återigen se en tillväxt i befolkningen och satsningar som bygget av Öresundsbron och Citytunneln skapade många nya arbetstillfällen och underlättade arbetspendlingen till Danmark.

2. Göteborg

Älvsborgsbron i Göteborg | Bild: Pasi Mämmelä

Befolkning i tätorten: 549 839

Gemytliga Göteborg är sedan länge rikets andra största stad och hamnstaden anlades på initiativ av kung Gustav II Adolf 1621. Den relativt unga staden har haft en snabb befolkningstillväxt där det från sekelskiftet till år 2000 ökade från 120 000 till 496 000 invånare. År 2007 beräknas invånarantalet passera en halv miljon. Idag sköts den största svenska export-och importhandeln via Göteborgs hamn och staden huserar några av Skandinaviens största industrikoncerner som Volvo, SKF och ESAB.

1. Stockholm

Drottninggatan i Stockholm | Bild: Michelle Maria

Befolkning i tätorten: 1 372 565

Den kungliga huvudstaden rymmer drygt 1,4 människor vilket gör den till Sveriges största stad och därmed landets kulturella, mediala, ekonomiska och politiska centrum med både kung och statsminister inom promenadavstånd. Stockholm grundades under mitten av 1200-talet och dess strategiska plats vid Mälarens utlopp i Östersjön bidrog starkt till att staden snabbt utvecklades till att bli landets största och viktigaste handelsplats. Troligtvis bodde det ett hundratal människor i Stockholm då det grundades som mot slutet av 1200-talet redan stigit till 3000 människor. Befolkningsutvecklingen i Stockholm har präglats av stora inflyttningsperioder under stormaktstiden, den industriella revolutionen och efterkrigstiden och har under lång tid alltid haft tillväxt i befolkningsantalet. Antal bosatta i Stockholmsområdet beräknas överstiga 2,4 miljoner invånare år 2030.

4.04/5 (51)

Kommentarer

 1. Sveriges äldsta stadsprivilegiebrev är från 1284 och har datum. Magnus Ladulås utfärdade brevet till Jönköpings borgare. Därför är det humoristiskt att ni om just Jönköping skriver att ”Jönköping grundades troligen under Magnus Ladulås tid på 1200-talet” när man alltså på dagen vet när staden fick sina stadsprivilegier. När det gäller Västerås vet ni spiksäkert att den grundades 990. Ja, fram med brevet som bevisar det.

  Jönköpings borgare har bevarat stadsprivilegiebrevet genom fyra bränder som totalförstört staden. Alla i krig med danskarna. Dock finns brevet kvar sen mer än 700 år och befinner sig i Jönköping. Det tycker jag är beundransvärt.

  Nu vill landsarkivet i Vadstena ha brevet. Jag hoppas att Jönköpingsborna kan bevara brevet även denna gång.

  Riksarkivet borde flyttas till Jönköping, då invånarna har bevisat att de är duktiga på att bevara arkiv. Väldigt många av Sveriges medeltida dokument brann upp när slottet Tre kronor brann år 1697. Riksarkivet låg nämligen i slottet. Därför borde Riksarkivet flyttas till Jönköping, men i Sverige väljer man inte efter meriter utan efter störst k…

 2. Det finns en uppsjö av kreditkort att välja mellan och det är inte alldeles enkelt att hitta rätt. Kolla in vår guide för hur du skall hitta rätt kreditkort.

 3. Vad menas med ”Största städer”? Är det kommuner eller tätorter eller vad? Var går gränsen mellan tätort och kommun? Linköping har drygt 100.000 i tätorter, drygt 150.000 i kommunen. Den senare siffran gör den till Sveriges 4:e stad… Inte 7-8:e.

  1. Och Uppsala kommun bor det ca 220 000 människor. Sidan har räknat tätort för samtliga städer, inte bara Linköping.

 4. ”Idag är pesten ett minne blott och Norrköping kan numera titulera sig Sveriges tionde största stad”, vilken kunnig person har gjort denna lista? Allmänt känt åtminstone i Norrköping att det var 4:e staden fram till 60-talet och inte lika känt att det dessförinnan var 3:e staden. Sedan kom textilkris och förlorat universitet till Linköping /förolämpad

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2020 | Listor.se

Share via
Copy link
Powered by Social Snap