Listor.se

Sveriges största listsajt

Stalinismens 10 värsta förbrytare

Vi har tidigare låtit er uppröras över andra världskrigets vidrigaste nazister och deras fruktansvärda anti-gärningar mot mänskligheten. För att skapa lite jämvikt även i politikens mörkaste utrymmen har vi här sammanställt en lista över Stalinismens 10 värsta förbrytare.

Dessa herrar må inte vara lika berömda som sina nazi-likar, men låt dig inte luras – de är sannerligen inga duvungar i jämförelse! Massavrättningar, sexuellt våld, aggressiv propaganda och förtryck var precis lika vanligt förekommande i Stalins Sovjet som i Hitlers Tyskland…

 

10. Georgij Malenkov (1902-1988)

malenkov
Georgij Malenkov gick med i kommunistpartiet 1920 och arbetade som politisk kommissarie på ett propagandatåg i Turkestan under det ryska inbördeskriget. Han avancerade snart inom partiet och som ansvarig för medlemsregister spelade han en central roll i 1930-talets stora utrensning. Under andra världskriget utsågs han till medlem av statliga försvarskommittén, GKO och ledare för Sovjetunionens missilprogram. Efter Stalins död 1953 valdes Malenkov till ny partiordförande, men manövrerades bort redan senare samma år av sin efterträdare Nikita Chrusjtjov.

 

9. Lazar Kaganovitj (1893-1991)

lazar
Lazar Kaganovitj var bland annat kommissarie för den tunga industrin i Sovjetunionen, samt en av Stalins närmaste män. Han gick under smeknamnet ”Järn-Lazar” för sin hänsynslösa hållning i samband med den sovjetiska hungersnöden 1932-1933 som kostade uppskattningsvis 6-8 miljoner människor livet. Han anses vara hjärnan bakom kommunistpartiets militarisering och i början av 30-talet krossade han med extraordinär grymhet ned bonderevolter i norra Kaukasus och västra Sibirien.

 

8. Andrej Zjdanov (1896-1948)

zjdanov
Andrej Zjdanov var en av arkitekterna bakom pakten med Nazityskland. På hemmaplan hade han som främsta uppgift att rensa ut konst, litteratur och musik som avvek från Stalins och partiets ideologier. Han accepterade inte abstrakta yttringar av vare sig konst eller musik. Detta bevisade han med eftertryck vid angreppen mot 1948 års tonsättarkongress där ett flertal framstående ryska tonsättare utsattes för förföljelse samtidigt som flera av deras verk bannlystes. Zjdanovs repressioner pågick från 1946 fram till 1948, när han äntligen fick vad han förtjänade i form av en hjärtinfarkt som raderade honom från jordelivet.

 

7. Kliment Vorosjilov (1881-1969)

vorosjilov
Kliment Vorosjilov invaldes i centralkommittén 1921 där han satt kvar till 1961. Han saknade militär utbildning och fick aldrig några direkt operativa uppdrag av Stalin efter fiaskot i Vinterkriget mot Finland 1939. Han var dock ytterst inblandad i Stalins utrensningar under 1930-talet, bland annat mot sina marskalkkollegor.

 

6. Genrich Jagoda (1891-1938)

jagoda
Adolf Hitler? Nej, det här är Genrich Jagoda som 1924 blev vice ordförande för OGPU (Sovjetunionens politiska polis) och därmed också i praktiken dess faktiske ledare. Med sin nyvunna makt skärpte han den röda terrorn. Han utvidgade OGPU:s verksamhetsområden och organisation samt förberedde dess omstrukturering till folkkommissariatet för inrikes ärenden, NKVD. Jagoda blev 1934 avdelningens förste chef. Han erkände senare sin inblandning i en komplott mot sovjetregimen i syfte att återinföra den kapitalistiska samhällsordningen och dömdes tillsammans med 17 andra anklagade till döden. Genrich Jagoda avrättades genom arkebusering 1938.

 

 

5. Vjatjeslav Molotov (1890-1986)

molotov
Mannen som givit namn åt Molotovcocktailen. Den ryske premiär- och utrikesministern Vjatjeslav Molotov, skrev personligen tillsammans med Stalin och andra kommunisttoppar på order om massavrättningar av personer som beskylldes vara fiender till det sovjetiska folket. Han var bland annat en av de som den 5 mars 1940 undertecknade beslutet att avrätta polska officerare i vad som blev senare skulle komma att bli känt som Katyńmassakern.

 

4. Nikolaj Jezjov (1895-1940)

jezjov
Nikolaj Jezjov, även kallad ”den blodige dvärgen” (han var bara 151 cm lång!), valdes 1934 in i kommunistpartiets centralkommitté. Han steg sedan snabbt i hierarkin mot en verklig maktposition. Det PM han författade 1935, med innebörd att politisk opposition alltid i sin förlängning leder till våld och terrorism, utgjorde en ideologisk bas för Stalins omfattande utrensningar. Oturligt nog för Jezov själv ruttnade chefen ur och sparkade honom. Han arresterades sedan för bland annat spioneri, högförräderi och homosexualitet. Givetvis ansågs han skyldig och avrättades 1940. Som man bäddar får man ligga.

 

3. Vasilij Blochin (1895-1955)

blochin
NKVD:s chefsbödel Vasilij Blochin avrättade personligen flera av de mest kända åtalade vid Stalins skenrättegångar, men även tusentals bönder och arbetare. Bara i samband med den fasansfulla Katyńmassakern 1940 avrättade han själv drygt 7 000 polska krigsfångar i ett för ändamålet specialbyggt källarutrymme.

 

2. Lavrentij Berija (1899-1953)

berija
Lavrentij Berija var i egenskap av säkerhetschef för NKVD ytterst ansvarig för upptrappningen av den Stora utrensningen. Han kom att tillsammans med Stalin personifiera den kommunistiska terrorpolitiken. Stalin skall enligt vittnesmål ha presenterat Berija för USA:s president Franklin D. Roosevelt med orden: ”det är vår egen Himmler. Utöver sina politiska åtaganden var Berija ökänd för sina seхuella övergrepp mot unga kvinnor, som omfattade inte bara organiserade våldtäkter av tonårsflickor utan även seriemord på de som gjorde fysiskt motstånd. Precis som sin föregångare, ovan nämnda Nikolaj Jezov, drabbades Lavrentij Berija av Stalins irrationella paranoia och dömdes den 23 december 1953 till döden för bland annat högförräderi och terrorism.

 

1. Josef Stalin (1878-1953)

stalinny
Och så var det bara chefen kvar. Josef Stalin. Han tog makten efter Vladimir Lenins död 1924 och omkring 14-20 miljoner människor beräknas ha fått sätta livet till under hans terrorregim, bland annat på grund av svält, förföljelse och som straffångar i de ökända Gulag-lägrena. Stalin byggde en enorm personkult kring sig själv och lät resa enorma statyer som porträtterade honom över hela Sovjetunionen. Han förbjöd människor att inneha egendom och genomförde enorma reformationer, bland annat genom att försöka industrialisera bondesamhället med kollektiva jordbruk ägda av staten. Kanske är det alliansen med USA och Storbritannien under andra världskriget som bidragit till att många tenderar att glömma bort Josef Stalins fasansfulla brott mot mänskligheten.

2.79/5 (14)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
John Jonsson
John Jonsson
3 år sedan

Tommy
Berija avrättades dagen efter domen, julafton 1953 i det beryktade Vladimirfängelsets avrättningrum i källaren där han själv lär ha deltagit vid massavrättningar av, företrädesvis tidigare ”kamrater” och trogna kommunister som fallit i onåd.
Allt enligt mina dåvarande kontakter inom SKP.

Tommy Pettersson
5 år sedan

Lavrentij Berija avrättades väl efter Stalins död, sedan Nikita Chrusjtjov lyckats ta makten


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap