Listor.se

Sveriges största listsajt

15 politiska mord som skakade världen

Från JFK till Palme – världen har genom historien drabbats av en mängd politikermord som alla varit med och format det samhälle vi lever i idag. Här har vi listat 15 politiska mord som skakade världen.

Det är inte utan att man skäms en aning när man tar en titt på listan och konstaterar att Sverige är representerat inte mindre än två gånger – samma notering som bland annat Indien och Pakistan.

Vilket politikermord skakade dig mest?

15. Ion Duca (Rumänien)

Ion Duca utsågs i november 1933 till premiärminister i Rumänien. Som utrikesminister arbetade Duca med att motarbeta det ökande stödet för Järngardet som leddes av Corneliu Zelea Codreanu. Han gav bland annat order om att hotfulla medlemmar tillhörande organisationen skulle gripas – gripanden som i 12 fall ledde till döden under förhören.

Tre anhängare av organisationen som släpptes ur fängelse vid denna tid svarade senare med att skjuta ihjäl Duca öppet på Sinaias järnvägsstation. De tre mördarna dömdes till livstids fängelse.

14. Liaquat Ali Khan (Pakistan)

Liaquat Ali Khan, född den 1 oktober 1895 i Karnal, Punjab, är den pakistanska premiärminister med längst ämbetstid med sina 1524 dagar vid makten, ett rekord som i dagsläget har stått sig 63 år.

Khans utrikespolitik ställde sig på USA:s och västvärldens sida, och hans hans regering överlevde bland annat ett kuppförsök av vänsteranhängare och kommunister.

Liaquat Ali Khan sköts till döds med två skott i bröstet den 16 oktober 1951 under ett politiskt möte i Rawalpindi. Polisen sköt genast attentatsmannen som senare identifierades som Sa’ad Babrak.

13. Franz Ferdinand (Österrike)

Den 28 juni 1914 åkte kronprins Franz Ferdinand av Österrike bilkortege genom Sarajevo tillsammans med sin hustru. Han var tronarvinge i Österrike-Ungern, vars övertagande av Bosnien-Hercegovina 1908 hade provocerat de serbiska nationalisterna.

Gavrilo Princip, en av de attentatsmän som väntat längs kortegevägen, såg bilen i ett oväntat gathörn och sköt både Franz Ferdinand och hans fru Sophie von Chotek.

Trots att gärningsmannen greps omedelbart blev skotten inte bara dödande, de blev även gnistan som tände första världskriget.

12. Benazir Bhutto (Pakistan)

Pakistans tidigare premiärminister Benazir Bhutto dödades under en självmordsattack vid ett politiskt möte i Rawalpindi, Pakistan den 27 december 2007.

I samband med att hon skulle lämna mötet besköts hennes SUV precis när hon skulle köra ifrån samlingen. Samtidigt utlöste en självmordbombare sin laddning bredvid hennes fordon.

Vem som ligger bakom självmordsbombningen är ännu ouppklarat, men CIA har pekat ut talibanledaren Baitullah Mehsud som skyldig.

11. Yitzhak Rabin (Israel)

Bland israelerna var känslorna över landets premiärminister Yitzhak Rabin blandade. Medan många betraktade den fredsivrande ledaren som en hjälte, ansåg andra honom som en landsförrädare för att han avsåg ge bort land som de tyckte tillhörde Israel.

I november 1995 blev Rabin skjuten i Tel Aviv av en högerextrem israel vid namn Yigal Amir. Svårt skadad fördes premiärministern till sjukhus där han senare avled under operation.

10. Indira Gandhi (Indien)

Indira Gandhi dömdes till avsättning 1975 på grund av valfusk, men förklarade undantagstillstånd med hjälp av presidenten Fakhruddin Ali Ahmed och gjorde därmed Indien till en stat där Gandhi styrde med dekret.

År 1977 avgick hon frivilligt efter att ha förlorat i valet samma år. År 1980 tillträdde hon återigen som premiärminister, efter att hennes parti vunnit 351 av de 525 valbara mandaten.

Fem månader efter massakern i Gyllene templet 31 maj 1984, då 450 sikher dödades, sköts Gandhi till döds av sina sikhiska livvakter. Dagarna efter hennes död uppskattas mer än 2 700 sikher ha dödats i hinduiska upplopp som hämnd för mordet.

9. Anna Lindh (Sverige)

Strax efter klockan fyra på eftermiddagen den 10 september 2003 hände det otänkbara. För andra gången i modern skakades Sverige av ett allvarligt attentat på en högt uppsatt politiker, då en man knivhögg Sveriges utrikesminister Anna Lindh på varuhuset NK mitt i centrala Stockholm.

Utrikesministern var fortfarande vid medvetande vid ankomsten till Karolinska sjukhuset, där läkarna omedelbart beslutade om operation. Morgonen efter kallade en märkbart sammanbiten Göran Persson till presskonferens och alla förstod vad som var orsaken. Anna Lindh hade tidigt på morgonen, torsdagen den 11 september avlidit av sina skador.

Omedelbart efter attacken inleddes en klappjakt på gärningsmannen, som fastnat på varuhusets övervakningskameror, och två veckor senare kunde man gripa en 25-årig man vid namn Mijailo Mijailović. Han erkände mordet den 6 januari 2004 och dömdes i mars samma år till livstids fängelse. 

8. Che Guevara (Argentina)

Den 8 oktober omringades Ernesto ”Che” Guevaras gerillaläger av bolivianska styrkor efter ett tips från en uppgiftslämnare. Den revolutionära ledaren tillfångatogs efter att ha blivit sårad i strid, och Bolivias president René Barrientos beordrade omgående hans avrättning efter att ha överlagt med amerikanska CIA.

Che Guevara fördes till en gammal skola, och dagen därpå klockan 13.10 lokal tid avrättades han av sergeant Mario Terán med nio skott; fem gånger i benet, en gång i höger skuldra och arm, en gång i bröstet och slutligen en gång i halsen.

Den 15 oktober erkände Fidel Castro att Guevara var död och utlyste tre dagars landssorg på Kuba.

7. Pim Fortuyn (Nederländerna)

Pim Fortuyn var en kontroversiell nederländsk politiker. Han var öppet homosexuell och drog sig inte för att skämta om sin dragning till marockanska män, samtidigt som han var kulturchauvinist och stark kritiker av den holländska invandringspolitiken.

En vecka innan de allmänna valen i Holland 2002 lämnade Fortuyn radiohuset i Hilversum efter en intervju. På väg till sin bil sköts han ner med ett flertal skott av Volkert van der Graaf, en miljö- och djurrättsaktivist, som greps och dömdes till 18 års fängelse.

6. Abraham Lincoln (USA)

På kvällen den 14 april 1865 anlände USA:s president Abraham Lincoln tillsammans med sin hustru och två vänner till Ford’s Theatre i Washington D.C. för att avnjuta en ledig kväll med den populära föreställningen ”Our American Cousin”. Lagom till andra akten anlände den kände skådespelaren och sydstatsmannen John Wilkes Booth till teatern. Han hade tillsammans med ett gäng andra fanatiska sydstatare under en längre tid planerat att kidnappa Lincoln och utväxla honom mot krigsfångar från syd.

Tre dagar innan den ödesdigra kvällen hade han dock hört Lincoln hålla ett tal där han föreslog att grupper av svarta­ skulle få rösträtt, varpå Booth beslutade sig för att ändra planen – från kidnappning till mord. Beväpnad med pistol och kniv positionerade sig John Wilkes Booth utanför presidentens loge och väntade, eftersom han visste att pjäsens roligaste replikskifte halvvägs in i andra akten skulle få publiken att brista ut i högljutt skratt, som förhoppningsvis skulle överrösta ljudet från ett pistolskott.

När skrattsalvorna bröt ut öppnade Booth dörren till logen, gick fram till Lincolns och sköt honom i bakhuvudet. En av gästerna, Henry Rathbone, kastade sig över gärningsmannen, som dock kom undan genom att kasta sig ned på scenen, nästan fyra meter ner. Booth skadade benet vid landningen, och med ansiktet förvridet av smärta vände han sig mot publiken och utbrast ”Sic semper tyrannis!” – Så må det alltid gå tyrannerna!

5. Mahatma Gandhi (Indien)

Mahatma Gandhi sköts till döds på öppen gata den 30 januari 1948 under sin nattliga offentliga promenad på väg till ett bönemöte i Birla House i New Delhi.

Den skyldige, Nathuram Godse, var en hindunationalist med kopplingar till extremistiska Hindu Mahasabha som höll Gandhi ansvarig för att ha försvagat Indien genom att insistera på betalningen till Pakistan.

Efter mordet arresterades inte mindre än 17 000 aktivister inom organisationen Rashtriya Swayamsevak Sangh, och myndigheterna kom fram till att mordet planerats av sammansvurna hindunationalister.

4. Robert F. Kennedy (USA)

På kvällen den 5 juni 1968, drygt tre månader efter att han tillkännagivit sin kandidatur till presidentposten, befann sig Robert F. Kennedy under sin kampanj på Ambassador Hotel i Los Angeles för att tala.

Efter talet beslutade sig den populäre senatorn för att ta sig tid att hälsa på hotellets personal, när en av diskarna plötsligt drog upp en pistol och sköt honom.

Robert Kennedy avled tidigt på morgonen den 6 juni av sina skador. Sirhan B. Sirhan greps direkt efter dådet och dömdes till döden, ett straff som 1972 omvandlades till livstids fängelse. 

3. Olof Palme (Sverige)

28 Februari 1986, klockan 23.21. Ögonblicket då Sverige förlorade sin oskuld. Statsminister Olof Palme hade tillsammans med sin fru Lisbet varit på bio i centrala Stockholm, när paret bestämde sig för att ta en promenad hem.

Vid korsningen Sveavägen och Tunnelgatan sköts först Olof Palme i ryggen och därefter även Lisbet, med ett skott från en revolver på kort avstånd av en gärningsman som sedan snabbt avvek från platsen.

Sveriges statsminister fördes till Sabbatsbergs sjukhus där han dödförklarades vid ankomst, klockan 00:06. Lisbet Palme klarade sig med lindriga fysiska skador.

Christer Pettersson dömdes 1989 i tingsrätten för mordet men friades i hovrätten samma år. Palmemordet förblir olöst än idag.

2. Martin Luther King, Jr. (USA)

Martin Luther King, Jr. mördades på Lorraine Hotel i Memphis, Tennessee den 4 april 1968, där han befann sig för att organisera en demonstration. King stod på en av hotellets balkonger när han sköts av en man vid namn James Earl Ray.

Efter mordet utbröt svåra oroligheter i flera amerikanska storstäder och undantagstillstånd rådde i ett fyrtiotal städer innan trupper från nationalgardet till slut ryckte in för att återställa ordningen. 

1. John F. Kennedy (USA)

Världshistoriens mest berömda politikermord inträffade den 22 november 1963 i Dallas, Texas, då USA:s president John F. Kennedy under en kortege genom centrala Dallas blev skjuten inför världens tv-kameror.

Enligt den så kallade Warrenkommissionen utfördes mordet av en ensam mördare, Lee Harvey Oswald, som även han blev mördad strax efter presidentmordet. John F. Kennedy blev 46 år gammal.

4.6/5 (15)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap