Listor.se

Sveriges största listsajt

10 kvinnor som förändrade världen

Kvinnor som förändrade världen
Coco Chanel – en av alla kvinnor som varit med och format världen. Bild: Public Domain

Det är lätt att glömma att det inte ens är hundra år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige, och att mycket av det som idag ses som självklarheter var andra en gång tvungna att kämpa för.

Här kommer en hyllning till tio kvinnor som förändrade världen och på ett eller annat sätt banade väg för kommande generationer genom sin envisa kamp. Urvalet baseras på kvinnor som varit aktiva de senaste 100 åren, och vi har försökt få till en spridning sett till både tidsperiod och inom vilket område de verkat.

Vilka kvinnor tycker du har varit mest framstående genom historien?

10. Coco Chanel

En av historiens mest nyskapande modedesigners, Coco Chanel, definierade 20-talets stil och sätt att klä sig, och finns med på Times lista över förra seklets 100 mest inflytelserika personer. Hennes idéer var revolutionära och hon gjorde det möjligt för kvinnor att klä sig snyggt men bekvämt, och anpassade traditionella manliga plagg till feminint mode.

9. Billie Jean King

Tennislegenden Billie Jean King har en välförtjänt plats i tennisens Hall of Fame, inte minst med tanke på de 67 proffstitlar (varav hela 20 i Wimbledon!) hon vann under karriären. I en ödesmättad tennismatch mot ex-proffset och uttalade mansgrisen Bobby Riggs hade hon hela kvinnokampens öde i sina händer, vilket skildras i dokumentärfilmen ”The Battle of The Sexes” från 2013. Om ni vill veta hur matchen slutade, får ni se filmen. Vi sysslar inte med spoilers!

8. Oprah Winfrey

Talkshow-drottningen och mediamogulen Oprah Winfrey växte upp i ett fattigt och segregerat Mississippi, fick jobb som reporter på den lokala tv-kanalen och fick så småningom ett eget program som kom att bli ett av världens mest framgångsrika någonsin. Idag är hon en av världens mest inflytelserika kvinnor med bland annat en egen tidning, bokklubb och välgörenhetsorganisationen ”Oprah’s Angel Network”.

7. Madonna

Sedan början av 80-talet då Madonna slog igenom har hon kommit att bli en av de mest kontroversiella och framgångsrika artisterna genom tiderna, oavsett kön. Som den bäst säljande kvinnliga artisten någonsin med över 250 miljoner sålda album är Madonna en nutida ikon. Förutom ett skandalomsusat privatliv har stjärnan genom musik, böcker och filmer ständigt varit aktuell under de senaste 35 åren.

6. Selma Lagerlöf

Selma Lagerlöf var 35 år gammal när hon debuterade med romanen Gösta Berlings saga 1891, och hon har sedan dess varit en av Sveriges mest framgångsrika och omtyckta författare. Lagerlöf var både första kvinna att väljas in i Svenska Akademien och den första kvinna som fick nobelpriset i litteratur, som hon belönades med 1909.

5. Moder Teresa

I över 45 år tog den romersk-katolska nunnan Moder Teresa hand om de fattiga, sjuka, föräldralösa och döende i de fattigaste delarna av Calcutta. Hon grundade Missionaries of Charity och mottog 1979 Nobels fredspris för sina insatser.

4. Malala Yousafzai

Det krävs ett särskilt mod för att trotsa talibaner. Inte minst om man är en ung tjej från Pakistan som kämpar för flickors rätt att gå i skolan. Tidernas yngsta mottagare av Nobels fredspris, Malala Yousafzai gjorde just det och fick nästan betala med sitt liv när hon på nära håll blev skjuten i huvudet i ett talibanattentat. Hon överlevde dock mirakulöst och har sedan dess kommit att bli en global symbol och ambassadör för kvinnors rättighet till utbildning.

3. Rosa Parks

Den afroamerikanska medborgarrättskämpen Rosa Parks blev världsberömd när hon 1 december 1955 vägrade ge upp sin sittplats för en vit man, trots att hon vid tidpunkten var bunden av lagen att göra det. Händelsen utlöste ”bussbojkotten i Montgomery”, och brukar räknas som starten på den moderna amerikanska medborgarrättsrörelsen. Rosa Parks fredliga och värdiga protest har gjort henne till en av de mest respekterade förkämparna för mänskliga rättigheter.

2. Marie Curie

Polskfödda Marie Curie blev 1903 första kvinna att någonsin vinna ett nobelpris. Hon var dock inte nöjd där, utan gjorde om bedriften 1911 och blev på köpet första kvinna att någonsin vinna två priser, samt en av två personer genom historien som tilldelats nobelpris i två olika ämnen. Att hon blev den första kvinnliga professorn på Paris universitet och även var med och utvecklade de första röntgenapparaterna är bara ytterligare bevis på att Marie Curie förtjänat sin plats på listan.

1. Emmeline Pankhurst

Suffragettledaren och kvinnorättskämpen Emmeline Pankhurst rörde runt rejält i grytan i början på 1900-talet, och går till historien som en av de mest inflytelserika och passionerade feministerna någonsin. Genom våldsamma aktioner, offentliga demonstrationer och hungerstrejker dedikerade hon sitt liv till att främja kvinnors rättigheter, något hon fängslades för vid flera tillfällen. Emmeline Pankhurst dog 1928, tre veckor innan lagen om rösträtt för kvinnor över 21 år trädde i kraft i Storbritannien.

4.12/5 (59)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Emmell
Emmell
1 år sedan

Jag skulle vilja att ni tog med Maria Teresia, tysk-romersk kejsarinna 1740 – 80. Bland mycket annat utförde hon följande: allmän smittkoppsvacinering 1767, allmän undervisningsplikt 1775 för alla mellan 6 och 12 års ålder oavsett kön. I Sverige kom motsvarande vaccinering 1816 och skolreform först 1842. Frankrikes drottning Marie Antoinette var hennes 15:e barn.

Chardonnay
Chardonnay
6 år sedan

Vart är Alexandra Kollontai? Hon kämpade för kvinnorsrätt till abort, omfördelning av hushållsarbetet och sexuell frigörelse under sovjetunionens början, hon om NÅGON borde stå med, hon är ffs en av de främsta feministiska förkämparna NÅGONSIN. Och att Simone de Beauvoir inte heller står med… Det är ju endast ett FÅTAL av dessa kvinnorna som kämpade för kollektivet kvinnors rättigheter, de flesta av dem var ju bara framgångsrika individualister och kändisar. Gör om, gör rätt, feminism handlar om kollektiv kamp och INTE hyllande av kändisar som aldrig aktivt kämpat för kvinnors rättigheter. Där finns så många förebilder som gjort just detta, och att de inte finns representerade är ju bara sorgligt. Den som satte ihop denna lista verkar inte riktigt ha koll på vem kvinnorna som la grunden för dagens feminism faktiskt är…

Anna-Lena Svensson
6 år sedan

Vilken bra lista!

Cecilia Nordenlöw Svantesson
Cecilia Nordenlöw Svantesson
6 år sedan

Hurra för östrogen!


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap