Listor.se

Sveriges största listsajt

Kinas 10 största städer

Kinas största städer

Totalt bor det nästan 1,4 miljarder människor i Folkrepubliken Kina och landets mest folkrika städer har fler invånare än många länder. Men vilka av dessa megastäder är egentligen störst?

Här har vi listat Kinas 10 största städer. Notera dock att vi har valt att räkna befolkningen i storstadsområden, vilket bäst stämmer överens med hur vi i väst definierar en stad.

10. Xi’an

7,9 miljoner invånare

Xi’an ligger i Shaanxi-provinsen i nordvästra Kina och är en av landets äldsta städer. Faktum är att staden varit bebodd sedan 500 000 år före Kristus! Xi’an är ett populärt turistmål och har bland annat en väl bevarad stadsmur från Mingdynastin, samt Kinas första moské med anor så långt tillbaka som 600-talet.

9. Wuhan

8,3 miljoner invånare

Wuhan är för oss västerlänningar troligast mest känd för att vara den stad där den stora coronaviruspandemin 2020 tog sin början. Staden grundades 1949 genom en sammanslagning städerna Hankou, Hanyang och Wuchang.

8. Nanjing

8,7 miljoner invånare

Nanjing är en subprovinsiell stad i östra Kina belägen vid floden Yangtze, cirka 240 kilometer väster om Shanghai. Nanjing var faktiskt Kinas huvudstad under åren 1368–1421 samt 1928–1949.

7. Chengdu

9,1 miljoner invånare

Chengdu är en subprovinsiell stad och huvudstad i Sichuan-provinsen i sydvästra Kina. Staden räknas vanligen som sydvästra Kinas viktigaste och är ett regionalt centrum för industri, handel, utbildning och kultur.

6. Shenzhen

12,3 miljoner invånare

Shenzhen grundades 1979 av Kinas dåvarande president Deng Xiaoping. Staden var tänkt att bli en ekonomisk frizon och alternativ till Hongkong och bestod till en början mest av landsbygd och ett antal byar. Idag är Shenzhen en av Kinas snabbast växande städer.

5. Guangzhou

13,2 miljoner invånare

Guangzhou är belägen i det extremt snabbväxande och ekonomiskt expanderande området runt Pärlflodens delta, som räknas till världens snabbast växande storstadsregioner. Mellan 1760 och 1839 var staden den enda för européer öppna hamnen i Kina.

4. Tianjin

13,5 miljoner invånare

Tianjin, även känt som Tientsin, är en hamnstad i nordöstra Kina som gränsar till Peking och provinsen Hebei. Det är också ett av fyra storstadsområden i Kina som lyder direkt under den kinesiska centralregeringen.

3. Chongqing

15,7 miljoner invånare

Chongqing är en stad i Kinas centrala inland, belägen där Jialingfloden mynnar ut i Yangtzefloden. Stadskommunen utpekas ofta som ”världens största stad”, vilket dock rimmar illa med vad som normalt kallas stad i väst eftersom dess areal är jämförbar med någon av de två mindre av Sveriges landsdelar.

2. Peking

20,3 miljoner invånare

Peking grundades för ungefär 3 000 år sedan och blev för första gången Kinas huvudstad år 1153, en titel staden sedan dess haft med längre och kortare avbrott fram tills idag. Under hela sin långa historia har Peking utvecklat ett mångsidigt och unikt kulturarv med många kända minnesmärken. På Unescos lista över världens kulturarv finns i Peking och dess närområde Förbjudna staden, Kinesiska muren, utgrävningarna av Pekingmänniskan, Ming- och Qingdynastins kejserliga gravar, Himmelens tempel, Sommarpalatset och Stora kanalen.

1. Shanghai

26,8 miljoner invånare

Shanghai är inte bara Kinas största storstadsregion sett till folkmängd – det är även världens största stad som inte är en huvudstad. Staden är ett av världens viktigaste finanscentra och en viktig transporthub med bland annat världens största containerhamn.

3.22/5 (9)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap