Listor.se

Sveriges största listsajt

10 ikoniska feminister

1998 förklarade Time Magazine att feminismen var död – de kunde inte haft mer fel! Idag är rörelsen större, mer högljudd och kanske viktigare än någonsin.

Feminismen är en rörelse som ständigt kritiseras, förlöjligas och motarbetas från alla möjliga håll och kanter men som ändå lyckas samla kraft och förändra strukturer i samhället. Eftersom män dominerat i alla tider har kvinnor i historien ofta fallit i glömska och lyst med sin frånvaro i såväl historieböcker som skolundervisning.

Fuck that! Här avhandlar vi 10 ikoniska feminister som på olika sätt kämpat för sin självklara rätt till jämlikhet genom historien.

10. Bell Hooks

Bell Hooks

Bell Hooks, född 1952 i Kentucky, var en av de feministiska förgrundsgestalterna i USA under 90-talet och skrev bland annat boken ”Ain’t I a Woman” som handlar om rasismens historiska konsekvenser för svarta kvinnor, medias stereotypa skildring av svarta kvinnor och det vita patriakatet/kapitalismen. Hooks har även riktat skarp kritik mot den hegemoni som hon anser finns inom den amerikansk feminismen där vita medelklasskvinnor främst formulerat problem och lösningar. Själv menar hon att feminismen måste förenas med ett tydligt klassperspektiv.

9. Fredrika Bremer

Fredrika Bremer

Fredrika Bremer föddes i Finland 1801 och anses vara den svenska kvinnorörelsens främsta pionjär , hon var även djurrättsaktivist och engagerad inom välgörenhet. Bremer räknades som en som sin samtids främsta romanförfattare och gav bland annat ut boken ”Hertha” 1856 som handlade om hur viktigt det var för kvinnor att få sin myndighet. Romanen blev opinionsbildande och väckte stor offentlig debatt vilket ledde till att riksdagen 1858 beslöt att ogifta kvinnor skulle få möjlighet att ansöka om myndighet vid 25 års ålder, detta gällde dock inte gifta kvinnor, de fick vänta till ända till 1921.

8. Betty Friedan

Betty Friedan

En dag lessnade den amerikanska hemmafrun Betty Friedan på de påtvingade könsrollerna och skrev boken ”Den feminina mystiken” där hon analyserade de sociala och ekonomiska mekanismerna som påtvingade kvinnor rollen som enbart hemmafru och mor. Efter andra världskriget blev denna påtvingade roll extra påtaglig efter att soldaterna kommit hem och återtagit sina platser i samhället som hade intagits av kvinnor under kriget. Boken fick en enorm genomslagskraft och hade stor betydelse för den moderna kvinnorörelsens uppsving i Amerika, men även här i Sverige. Friedan var även med och grundade National Organization for Women.

7. Christine de Pizan

Christine de Pizan

Christine de Pizan föddes på 1300-talet i Venedig som dotter till en läkare och hovastrolog och brukar räknas som en av de första feministerna. Hennes karriär som filosof och författare – i en tid då kvinnor var utestängda från alla yrken, tog fart då hon vid 25 års ålder förlorade både sin man och pappa och blev tvungen att försörja sin familj på egen hand. De Pizan var den första kvinna som kunde försörja sig som yrkesförfattare och hennes mest kända verk heter ”Kvinnostaden”.

6. Wangari Maathai

Wangari Maathai

Wangari Maathai var en Kenyansk politiker, miljöaktivist och kvinnorättskämpe som varit vice miljöminister i Kenya och grundat miljöorganisationen Green Belt Movement. 1984 tilldelades hon Right Livelyhood Award för sitt miljöarbete och 2004 fick hon som första afrikanska kvinna motta Nobels fredspris med motiveringen ”Fred på jorden är beroende av att vi lyckas säkra livsmiljön. Maathai står längst fram i kampen för miljön, demokrati och kvinnors rättigheter”.

5. Mary Wollstonecraft

Mary Wollstonecraft

Den brittiska författaren och feministiska filosofen Mary Wollstonecraft föddes 1759 och hann under sitt korta liv (hon dog endast 38 år gammal) skriva en mängd essäer, romaner, reseskildringar, historieböcker och en barnbok. Wollstonecraft är mest känd för verket ”Till försvar för kvinnans rättigheter” där hon argumenterade mot synen på kvinnan som av naturen underlägsen mannen och menade att kvinnor endast framstår som så för att de saknar, och inte tillåts få, formell utbildning. Hennes liv har intresserat feminister inte bara på grund av hennes skrifter utan också för att hon med den tidens mått levde ett ganska okonventionellt liv med flera stormiga utomäktenskapliga relationer. Tillsammans med filosofen William Goodwin fick hon dottern Mary Shelley, som senare blev känd för sin roman ”Frankenstein”.

4. Frida Kahlo

Frida Kahlo

Frida Kahlo var en mexikansk surrealistisk konstnär främst känd för sina självporträtt som var oförskönande på ett på den tiden chockerande sätt och speglade hennes turbulenta liv och hur hon kände sig under olika perioder av sitt liv. Frida Kahlo drabbades av polio vid sex års ålder vilket påverkade hennes ena ben och vid 18 års ålder var hon med om en svår bussolycka som gav henne permanenta skador och fruktansvärda smärtor för resten av hennes liv,. Det var efter denna olycka som Kahlo började måla. Kahlo var en färgstark kvinna i en mansdominerad värld, öppet bisexuell och hade ett stormigt äktenskap med den 20 år äldre konstnären Diego Rivera där de båda hade förhållanden vid sidan.

3. Susan B. Anthony

Susan B. Anthony

Susan B. Anthony föddes i Massachusetts 1820 och var en tidig motståndare till slaveriet och förkämpe för kvinnliga rättigheter och politiskt inflytande i samhället. Hon var även nykterhetsagitator och stark förespråkare för att kvinnliga och manliga lärare skulle ha lika löner. 1850 anslöt hon sig till den amerikanska kvinnosaksrörelsen där hennes arbete ledde till reformer för kvinnor som att ha rätt att förfoga över sin egen lön och egendom. Under det amerikanska inbördeskriget kämpade hon för avskaffandet av slaveri och samlade bland annat in över 400 000 namnunderskrifter för detta ändamål. 1872 greps hon och ställdes inför rätta för att olovligen ha röstat men vägrade att betala bötern. Anthony gav aldrig upp sin kamp för kvinnors lika rättigheter och 1920 antogs äntligen den lag som gav kvinnor rösträtt i USA.

2. Shulamith Firestone

Shulamith Firestone

Kanadensiska Shulamith Firestone räknas som en av kvinnorna som startade vad som kallas den andra vågens feminism och en av de mest tongivande feministerna under 70-talet där hon bland annat var med och startade den radikalfeministiska rörelsen ”Rödstrumporna”. Hon skrev manifestet ”The Dialectic of Sex” vilket räknas som ett av radikalfeminismens viktigaste verk, men har även fått hård kritik för samma text. Firestone försökte förena marxismens teorier om klasskamp med uppfattningen om att könen utgör den grundläggande uppdelningen av människor.

1. Josephine Butler

Josephine Butler

Josephine Butler var en brittisk feminist som levde och var verksam under 1800-talet där hennes arbete ledde till att flera sociala reformer genomfördes i det brittiska samhället. Butler var särskilt engagerad i att förbättra situationen för storstädernas prostituerade kvinnor som var extremt utsatta. Hon kämpade för avskaffandet av offentlig prostitution och agiterade mot den kränkande smittskyddslagen där prostituerade kvinnor tvångsundersöktes som 1886 upphävdes tack vare hennes insatser. Kampen slutade dock inte där och under 1880-talet började Josephine Butler rikta skarp kritik mot den omfattande barnprostitutionen i London, ett engagemang som ledde till att höja den sexuella myndighetsåldern från 13 till 16 år i hela Storbritannien.

3.6/5 (5)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Birgitta Andersson
Birgitta Andersson
5 år sedan

Intressant och allmänbildande!!!!


© 2021 Listor.seStock images by Depositphotos.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap