Listor.se

Sveriges största listsajt

Historiens viktigaste astronomer

historiens viktigaste astronomer
Nicolaus Copernicus är en av historiens viktigaste astronomer.

Astronomi är vetenskapen om himlakropparna och universum och är ett av de absolut äldsta vetenskapsfälten med spår ända tillbaka till de första kända civilisationerna. Det var dock först i samband med teleskopets uppkomst i början av 1600-talet som astronomin utvecklades till en modern vetenskap. Trots sin ålder utvecklas astronomin idag snabbt och ny kunskap kommer fram i snabb takt.

Kluriga vetenskapsmän har ända sedan tidernas begynnelse försökt lösa universums oändliga gåtor. Sajten Science Channel har listat sju av historiens viktigaste astronomer, däribland ljushuvuden som Stephen Hawking, Isaac Newton och Copernicus, och man undrar ju var världen egentligen varit utan deras upptäckter?

 

7. Carl Sagan

Astronomen, astrofysikern, kosmologen och författaren Carl Sagan var den som på riktigt förde vetenskapen in i populärkulturen. Han blev mest känd för sin prisbelönta tv-serie ”Cosmos” från 1980. Han tilldelades Pulitzerpriset för sina studier av människans intelligens i ”The Dragons of Eden” från 1977.

6. Edwin Hubble

Amerikanen Edwin Hubble (1889-1953) var en av det tidiga 1900-talets främsta astronomer. Han kom bland annat att utforma en av de viktigaste vetenskapliga teorierna – den kosmologiska principen. Hubbles kosmologiska princip bygger på att ”Universum ser i stort sett likadant ut för alla betraktare var de än befinner sig”. Han är också hjärnan bakom ”Hubbles lag” som beskriver observationen inom fysikalisk kosmologi att hastigheten med vilken olika galaxer avlägsnar sig bort från oss är proportionell mot deras avstånd från jorden.

5. Edmund Halley

Edmond Halley, född 8 november 1656 i Haggerston utanför London, var en engelsk astronom, geofysiker, matematiker, meteorolog och fysiker. Han är mest känd för sin slutsats om att de kometer man siktat 1456, 1531, 1607 och 1682 var en och samma. Halley förutsåg också att den skulle återkomma 1758, vilket den gjorde. Sedan dess är kometen också känd som ”Halleys komet”.

4. Stephen Hawking

Stephen Hawking brukar inte helt oförtjänt kallas för världens smartaste människa och är förmodligen, näst efter Albert Einstein, världens genom tiderna mest kända fysiker. Han fick sitt stora genombrott i samband med sina omfattande studier av fysiska egenskaper hos svarta hål, vilka lett till ökad förståelse för universums uppkomst. Stephen Hawking avled 2018 i sviterna av ALS, en sjukdom han diagnostiserades med redan 1963.

3. Isaac Newton

Sir Isaac Newton föddes på juldagen i östra England år 1642 och skulle komma att bli en av de mest betydelsefulla vetenskapsmännen i historien. Hans verk utgör den vetenskapliga revolutionens höjdpunkt och med sina rörelselagar sammanfattade och preciserade han de rön som Galilei, Kepler med flera tidigare gjort.

2. Galileo Galilei

Italienaren Galileo Galilei rankas tillsammans med Arkimedes, Newton och Einstein som en av de största vetenskapsmännen genom tiderna. Hans studier av naturlagar lade grunden för alla experimentella forskare som skulle komma att följa i hans fotspår.

1. Nicolaus Copernicus

I sitt verk ”Om himlakropparnas kretslopp”, publicerat 1543, beskrev Copernicus hur jorden roterar kring sin egen axel, och hur den och de andra planeterna cirkulerar kring solen. Detta stod i strid mot den vedertagna uppfattningen att jorden utgjorde världens mitt med sol, måne och de andra planeterna i banor runt detta centrum.

4.6/5 (5)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos
https://spelafrank.se/basta-spelautomater
Casinobonusar


Share via
Copy link
Powered by Social Snap