Listor.se

Sveriges största listsajt

Historiens värsta seriemördare

Historiens värsta seriemördare
Utåt sett var John Wayne Gacy en välfungerande familjefar som uppträdde som clown på ett barnsjukhus. Bild: Privat

Ingen typ av brottsling verkar fascinera den mänskliga hjärnan mer än seriemördaren. Hur förklarar man annars alla böcker, filmer och tv-serier som både skildrat och hämtat inspiration från några av världshistoriens vidrigaste kriminella personer?

Här har vi listat 20 av historiens värsta seriemördare. Du känner säkert igen vissa av namnen medan andra, precis som för oss, kommer innebära nya otrevliga bekantskaper. Vi kan bara råda dig att låsa dörren innan du börjar läsa…

20. Ed Gein

Rent juridiskt kanske inte Ed Gein kan klassas som en seriemördare då han endast erkänt två mord, men mörkertalet lär vara stort. Gein var en utpräglad nekrofil och ägnade sig åt att gräva upp otaliga gravar, bland annat sin egen mammas, och använde sedan huden från liken att klä sig i och dekorera sitt hem med. För bland annat mordet på sin bror dömdes han 1968 till vård på livstid och dog senare av hjärtsvikt på ett mentalsjukhus.

19. Albert Fish

Albert Fish var en sado-maschokistisk seriemördare som torterade, dödade och styckade minst 5 barn under början av 1900-talet. Han avrättades med elektriska stolen 1936, 65 år gammal på det ökända Sing-Sing-fängelset.

18. Jack the Ripper

Mannen som fått sitt smeknamn efter det brutala sätt han skar upp sina offer satte skräck i London på 1800-talet då han mördade fem prostituerade kvinnor. Under de tre månader som Jack the Ripper härjade blev han aldrig tillfångatagen och vem han var förblir än idag ett mysterium.

17. Aileen Wuornos

Aileen Wuornos dömdes till döden i USA för morden på sju män hon begick mellan 1989-90. Aileen var prostituerad och hävdade att hon dödat männen i självförsvar då de försökt våldta henne.

16. Edmund Kemper

Redan 1964, endast 15 år gammal, dödade Edmund Kemper sina egna farföräldrar. Men det var först under det tidiga 70-talet han skulle komma blomma ut till en fullfjädrad seriemördare. Under perioden maj 1972 – februari 1973 plockade Kemper upp totalt sex liftande unga kvinnliga studenter som alla mördades,våldtogs och styckades. Dessa mord gav honom öknamnet ”The Co-ed Killer”.

I april 1973 slog han ihjäl sin egen mamma och dennes väninna med en hammare, varpå han utförde sexuella handlingar på sin mors avhuggna huvud innan han själv ringde polisen. Edmund Kemper sitter inlåst på California State Prison, utan möjlighet till frigivning. Det tackar vi för!

15. David Berkowitz

David Berkowitz härjade i New York under 70-talet där han sköt 13 kvinnor med en 44-kalibrig revolver, varav sex dog. Berkowitz var besatt av demoner och hävdade att grannens hund beordrat honom att utföra morden. Han fick sitt smeknamn efter att ha skrivit brev till pressen under namnet ”Son of Sam” och tjänar idag av sitt livstidsstraff på ett toppsäkert fängelse utanför New York.

14. Lawrence Bittaker och Roy Norris

Lawrence Bittaker och Roy Norris, även kallade ”The Tool Box Killers”, mördade tillsammans fem unga kvinnor i Kalifornien 1979. De båda männen lockade med sig sina offer till deras skåpbil och körde dem sedan till olika avskilda platser där de både våldtogs och torterades på de mest fasansfulla sätt innan de dödades.

Kvinnorna utsattes bland annat för grova övergrepp med hjälp av flertalet olika verktyg som Bittaker och Norris haft till hands. Bittaker dömdes till döden och inväntar än idag sitt straff i en dödscell. Norris slapp avrättning i utbyte mot sitt vittnesmål mot Bittaker och dömdes till 45 års fängelse.

13. Kenneth Bianchi och Angelo Buono

I slutet av 1970-talet terroriserades Kalifornien av kusinerna Kenneth Bianchi och Angelo Buono. De kidnappade, våldtog och ströp totalt tio flickor och unga kvinnor i åldrarna 12-28 år vilket gjorde dem kända som ”The Hillside Stranglers”. Bianchi försökte under rättegången fejka att han var psykiskt sjuk, men bluffen synades vilket ledde till att han både erkände sig själv skyldig och vittnade mot Buono. Båda dömdes till livstids fängelse.

12. Fred och Rose West

Det äkta paret Fred och Rosemary ”Rose” West levde ett till synes vardagligt liv i parets hem på 25 Cromwell Street i Gloucester. Bakom den fridfulla fasaden ruvade dock en fasansfull hemlighet. Paret torterade, våldtog och mördade minst 11 unga kvinnor och flickor i huset, som i media kom att kallas ”skräckens hus”.

Makarna West greps och åtalades 1994 efter att man påträffat människoben begravda både i trädgården och under golvbrädorna i huset. Fred hängde sig i sin cell innan han fick sin dom, medan Rose än idag avtjänar sitt livstidsstraff på en sluten anstalt.

11. Richard Ramírez

Ricardo ”Richard” Ramírez var en amerikansk satanist och seriemördare som härjade i Los Angeles mellan 1984 och 1985. Han fick smeknamnet ”The Night Stalker” då hans tillvägagångssätt gick ut på att nattetid bryta sig in hos sina offer, det yngsta en nioårig flicka. Ramirez dömdes till döden, men dog en naturlig död i sin cell efter 23 år i fängelse.

10. Jeffrey Dahmer

Jeffrey Dahmer raggade upp sina offer på olika gaybarer och dödade dem först efter att han haft sex med dem. Han begick sitt första mord 1978 (vad man vet) på en 19-årig liftare som han slog ihjäl med en skivstång och styckade. Det skulle dröja nästan tio år innan han slog till igen i oktober 1987, men efter det ökade tempot.

Inte förrän 1991 gjorde polisen den makabra upptäckten i seriemördarens lägenhet: tre lemlästade kroppar utan armar, huvud och ben som höll på att lösas upp i sovrummet, fyra avhuggna huvuden i ett kylskåp, sju kranier, skelettdelar garderoben samt en penis i en hummertina.

Eftersom dödsstraffet var avskaffat i delstaten Wisconsin, dömdes Dahmer till 957 år i fängelse för sina brott. Den 28 november 1994 blev han svårt misshandlad av en medfånge, och dog senare på väg till sjukhus.

9. Ted Bundy

Ted Bundy var en seriemördare och nekrofil som härjade i Florida under 70-talet. Han våldtog och ströp sina offer, alla unga kvinnor, och dömdes senare för 19 mord men erkände över 30 mord. Ted Bundy avrättades på Florida State Prison 1989 för mordet på sitt sista offer, en tolvårig flicka.

8. The Zodiac Killer

Mellan 1968-69 sköts flera människor till döds i norra Kalifornien och brev började strömma in till olika tidningar där en man som kallade sig själv ”The Zodiac killer” tog på sig ansvaret för dessa fruktansvärda dåd. I breven hävdade han att han tagit livet av totalt 37 människor, något som än idag inte har kunnat bevisas.

I San Fransisco, där ett par av morden begicks, har utredningen lagts ner och Zodiac-mördaren är fortfarande på fri fot.

7. Dennis Nilsen

Englands svar på Jeffrey Dahmer. Dennis Nilsen var en homosexuell man som mördade 15 män i sitt hem i London mellan åren 1978 och 1983. Precis som Dahmer behöll Nilsen liken, och det var när han försökte spola ner rester i toaletten han till slut kunde gripas efter att man påträffat människokött i hans avloppssystem.

Nilsen dömdes 1983 till livstids fängelse utan möjlighet till frigivning, ett straff han avtjänar än idag på Full Sutton-fängelset i Yorkshire.

6. John Wayne Gacy

Utåt sett var John Wayne Gacy en välfungerande familjefar som uppträdde som clown på ett barnsjukhus. Men när ingen såg på var han en skräckinjagande seriemördare som lurade hem unga män med det falska löftet om att de skulle få se hans handklovar. John Wayne Gacy dömdes för att ha våldtagit och strypt 33 män och avrättades på Stateville Correctional State i Illionois 1994.

5. Gary Ridgway

Efter att ha erkänt 48 mord 2003 är Gary Rigdway, också känd som ”The Green River Killer” en av de värsta seriemördarna i USA:s historia. Han härjade i Seattle där han våldtog och mördade 48 prostituerade kvinnor, vilket han beskrev detaljerat i brev till tidningar. Under rättegången ska han ha sagt att ”han försökte döda så många prostituerade kvinnor som möjligt” och dömdes till livstid flera gånger om.

4. Andrej Tjikatilo

Andrej Tjikatilo var en sovjetisk seriemördare som gick under smeknamnet ”Slaktaren från Rostov”. Han begick sexuella övergrepp på, och mördade minst 52 kvinnor och barn i Ryssland mellan 1978 och 1990, då han till slut kunde gripas efter att ha stått under polisbevakning en längre tid.

Han erkände totalt 56 mord och ställdes inför rätta för 53 av dem, varav han dömdes för 52. Offrens anhöriga krävde att myndigheterna skulle släppa Tjikatilo för att själva kunna ha ihjäl honom på lämpligt sätt. Så blev det inte, och en av tidernas värsta seriemördare avslutade istället sitt liv med ett nackskott i fängelset den 14 februari 1994.

3. Daniel Camargo Barbosa

Daniel Camargo Barbosa tros ha våldtagit och mördat över 150 unga flickor i Colombia och Ecuador under 70- och 80-talet. Han avtjänade ett straff i Colombia när han rymde och flydde till närliggande Ecuador. När Barbosa väl kunde gripas igen erkände han lugnt och sansat morden på 71 ecuadoriska flickor och ledde myndigheterna till platserna där han dumpat kropparna.

Daniel Camargo Barbosa dömdes 1989 till ynka 16 års fängelse av den enkla anledningen att det är det högsta straffet som finns att utdela i Ecuador. I november 1994 han dock rättvisan ikapp honom då han mördades i fängelset av en kusin till ett av offren.

2. Dr. Harold Shipman

Dr. Harold Shipman var en engelsk läkare som gjort sig känd som en av världens mest produktiva seriemördare någonsin med upp mot 250 människoliv på sitt samvete. Som betrodd läkare var Shipman väl respekterad i samhället, men både kollegor och lokala begravningsbyråer började ana oråd när dödligheten i området plötsligt sköt i höjden samtidigt som den populära husläkarens attest dök upp på onormalt många godkännanden för kremering av äldre kvinnor.

Flera kroppar som inte kremerats grävdes upp, och vid närmare undersökningar kunde man konstatera höga halter av diacetylmorfin. Det visade sig att ”Dr. Död” avsiktligt hade injicerat dödliga doser av läkemedlet i ett stort antal patienter och sedan förfalskat deras testamenten för att själv få ärva stora summor pengar.

Harold Shipman dömdes år 2000 mot sitt nekande till livstids fängelse x 15 utan möjlighet till frigivning, och han hängde sig i januari 2004 i sin cell vid Wakefieldfängelset i Yorkshire.

1. Pedro Alonso López

Pedro Alonso López, mer känd som ”Monstret från Anderna”, är den värsta seriemördare världen någonsin skådat. Man befarar att han våldtagit och mördat över 300 socialt utsatta flickor över hela Sydamerika, i synnerhet i Peru, genom att locka dem till avskilda områden och övergivna byggnader för att sedan ta dem av daga.

Efter ett misslyckat kidnappningsförsök kunde den produktiva mördaren gripas och han erkände snart över 300 mord. Polisen trodde till en början att de hade med en mytoman att göra fram tills en översvämning avslöjade en massgrav med många av den misstänktes offer.

Lopez behövde, precis som ovan nämnda Barbosa, endast tillbringa 16 år i fängelse och släpptes 1994 på grund av gott uppförande. Därefter bedömdes han vara psykiskt sjuk och fick psykiatrisk vård fram tills 1998 då han ansågs vara frisk. Idag vet man inte var Pedro Alonso López håller hus, men han är eftersökt för ett mord som begicks 2002. Man kanske borde ha slängt nyckeln istället?

3.98/5 (112)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap