Listor.se

Sveriges största listsajt

Historiens största krigare

Vilka är historiens största krigare? De som skrivit historieböckerna åt oss såklart! Genom sina prestationer på respektive slagfält har dessa 10 kämpar utan tvekan förtjänat rätten att föreviga sin sida av historien.

Det finns för många fantastiska berättelser om krigare från det förflutna för att lista dem alla. Men vi har försökt minnas vad vi lärde oss på historielektionerna och kommit fram till en ganska imponerande skara erövrare ändå. Eller vad tycker du?
 
 
 

10. William Wallace

williamwallace

Alla som sett ”Braveheart” känner till historien om Skottlands främste nationalhjälte och tidigare regent, William Wallace, även om filmen avviker något från den verkliga historien. I och med Englands ockupation av Skottland i slutet av 1200-talet ledde William Wallace en revolt, varigenom ockupanterna kunde fördrivas från området. Wallace utropades till skotsk regent, men förlorade titeln redan året efter till följd av militära motgångar i det Skotska frihetskriget). Han tvingades fly, men tillfångatogs till slut den 5 augusti 1305 av engelska trupper efter att ha blivit förrådd av en av sina egna män. Wallace fördes i kedjor till London där han omedelbart dömdes till döden för högförräderi. Inför allmänhetens beskådan avrättades han sedan på ett torg genom att först bli hängd, sedan få inälvorna urtagna, och, fortfarande vid liv, till sist bli halshuggen och styckad.
 
 

9. Ching Shih

chingshih

De flesta prostituerade blir inte piratkaptener, men å andra sidan är de flesta prostituerade inte Ching Shih. Hon försörjde sig som kantonesisk prostituerad på en bordell när hon tillfångatogs av pirater. Men istället för att låta sig bli ett offer bestämde sig Shih för att vända situationen till sin fördel, och hon kom sedermera att gifta sig med piratkaptenen. När han sex år senare avled tog Ching Shih kontrollen över flottan, som hon styrde med järnhand. Hon lyckades med sin hårda krigsföring bygga upp ett rykte kring armadan som den mest fruktade i hela Kina – så fruktad att till och med den kinesiska regeringen gav sig efter henne. Något de borde struntat i då den kraftfulla piratflottan i princip förintade militärens armada. På ålderns höst erbjöds och accepterade till slut Ching Shih ett erbjudande om amnesti där hon tilläts behålla sina rikedomar, och hon kunde fram till sin död avnjuta ett liv i fullständig rikedom och lyx.
 
 

8. Hannibal Barkas

hannibalbarkas2

Den kartagiske generalen och fälthärren Hannibal Barkas var en mästerlig strateg och taktiker som inspirerat bland andra Napoleon i sin krigsföring. Efter att hans svåger mördats av en gallisk lönnmördare tog Hannibal över den kartagiska armén och ställde in siktet på Rom. Hans största seger anses vara slaget vid Cannae där det Romerska riket mötte sitt största nederlag någonsin. Våren år 218 f.Kr. kämpade Hannibal och hans 46.000 soldater sig igenom såväl Pyrenéerna som Alperna med hjälp av 37 krigselefanter under det andra puniska kriget i en av historiens mest berömda krigsmarscher. Hannibal besegrades till slut av Scipio i slaget vid Zama och flydde österut till seleukidkungen Antiochos III:s hov, där han tjänstgjorde fram till seleukidernas nederlag mot romarna i slaget vid Magnesia. Efter hot om att utlämnas till Rom flydde Hannibal ännu en gång, nu norrut till Bithynien där han begick självmord innan romarna kunde tvinga honom att ge upp.
 
 

7. Spartacus

spartacus

Man vet inte mycket om Spartacus ursprung innan han blev slav under romarna, men vad som är känt är att han var en hård jävel. Det tvistas om den store krigaren togs till fånga av romerska legioner eller om han tjänade som soldat i legionerna innan han deserterade och därefter dömdes till slaveri. Han utbildades vid gladiatorskolan tillhörande Lentulus Batiatus i Capua, men lyckades rymma tillsammans med några andra slavar. En av Spartacus största framgångar skedde mot Claudius Glaber och dennes 3000 man starka milisstyrka som skickats för att krossa slavupproret. Romarna underskattade dock motståndet och överraskades fullständigt under en nattlig räd där de flesta soldater, däribland Claudius själv, dödades i sömnen. Spartacus tros slutligen ha stupat i slaget vid floden Silarus år 71 f.Kr, även om det aldrig bekräftas då hans kropp aldrig hittades.
 
 

6. Saladin

saladin2

Om man var tvungen att äta middag med en person från listan är förmodligen Saladin den de flesta skulle välja. Till skillnad från de flesta andra grymma krigare ur historien omnämns nämligen den muslimske ledaren som både mild, snäll, barmhärtig och ridderlig. Saladin var rättvis, intelligent och smart, och försökte alltid undvika blodspillan om han kunde. Han var en så reko kille att till och med folket i de områden han erövrade gillade honom. Trots att ha lett en framgångsrik attack mot de engelska korsfararna är Saladin till exempel fortfarande högt ansedd i England. När han dog lät han dessutom sina undersåtar ärva hela hans förmögenhet.
 
 

5. Miyamoto Musashi

musashi

Miyamoto Musashi föddes i slutet av 1500-talet och är förmodligen tidernas mest kända samuraj. Han deltog i flera krig och utkämpade över 60 svärdsdueller utan att besegras eller ens skadas vid en enda. Efter sina första dueller vid 13 års ålder beslutade han sig för att överge sitt samurajsvärd då han ansåg att duellerna blev för orättvisa, och började istället använda ett träsvärd.
 
 

4. Attila

attila

Attila, hunnernas konung, slog skräck i hela det romerska riket där han gick under smeknamnet ”Guds gissel” då han föregicks av sitt barbariska rykte. Han härjade obarmhärtigt med sina styrkor över hela Balkan och stora delar av nuvarande Europa och utplånade mer än bara en stad i processen. Attilas armé nådde till och med Roms portar, och även om den slutligen slogs tillbaka stod den legendariske fältherren utan tvekan för sin beskärda del i det romerska rikets framtida upplösning.
 
 

3. Leonidas I av Sparta

Till skillnad från många av de andra legendariska krigarna på denna lista är Leonidas, kung av Sparta, mest känd för att ha förlorat sitt livs mest avgörande strid. Han ledde en grupp bestående av endast 300 spartanska krigare (som egentligen var några fler) mot en enorm persisk armé i slaget vid Thermopyle år 480 f.Kr. Trots att Leonidas och hans män stupade så inspirerades grekerna av deras mod och kunde till slut mota tillbaka perserna.
 
 

2. Alexander den store

alexander2

Kung Alexander III av Makedonien – med känd som Alexander den store – hör utan tvekan hemma i toppskiktet bland historiens mest framgångsrika fältherrar. Han intog den makedonska tronen vid 20 års ålder efter mordet på sin far Filip II, och trots att han själv dog redan vid 32 års ålder lämnade Alexander ett minst sagt imponerande avtryck efter sig. Han besegrade bland annat storkungen Dareios III och erövrade det mäktiga Perserriket, samt upplöste det flertusenåriga faraoniska riket och tog över Egypten.
 
 

1. Djingis Khan

djingiskhan2

Djingis Khan kunde det här med teambuilding. När han kom till makten var bestod inte Mongoliets krigsmakt av annat än ett gäng splittrade stammar. Efter att under en period ha observerat hur stammarna slaktade varandra i interna stridigheter insåg Khan att deras färdigheter kunde användas till något bättre och till slut lyckades han ena dem, vilket resulterade i historiens största sammanhängande imperium någonsin.
 

3.09/5 (11)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap