Listor.se

Sveriges största listsajt

Historiens mest ökända fängelser

Ökända fängelser
Robben Island var bland annat Nelson Mandelas ofrivilliga hem i över 18 år.

I århundraden har fängelser använts för att spärra in allt från hårdkokta brottslingar till regimkritiker. En del av dessa fängelser har genom tiderna blivit beryktade på grund av sina missförhållanden eller för de historiska personer som hållits fängslade inom dess murar.

Vi har listat elva av historiens mest ökända fängelser. Ta en titt nedan och bli lite extra motiverad att hålla dig inom lagens ramar.

 

11. Hanoi Hilton

Hanoi Hilton, även känd under namnet Hoa Lo-fängelset, uppfördes av fransmännen 1896 med ändamålet att hålla vietnamesiska motståndsmän fångar. Under Vietnamkriget förvarades nedskjutna amerikanska stridspiloter här och det var då fängelset fick sitt öknamn Hanoi Hilton, efter den amerikanska hotellkedjan. Bland fångarna som suttit på det fruktade fängelset – ökänt för sitt övervåld mot fångar – finns bland annat John McCain och Bud Day. Idag används större delen av det forna fängelset som hotell, men en del har bevarats som ett museum öppet för besökare.

10. Tuol Sleng

Tuol Sleng var från början en skola, men gjordes 1975 om till ett av historiens mest fruktade fängelser av regimen som lydde under de Röda Khmererna. Oavsett brott förhördes alla fångar och torterades regelbundet för att få fram bekännelser – vilka ledde till omedelbar avrättning. Av de 17 000 människor som ska ha suttit på det fruktansvärda fängelset under de fyra år som det användes finns det idag extremt få kvar som kan vittna om de hemska brott mot mänskliga rättigheter som begicks där. Efter att Vietnameserna upptäckt fängelset 1979 blev det istället ett museum som numera är en populär turistattraktion.

9. Port Arthur

Port Arthur är en före detta fångkoloni på den avlägsna ön Tasmanien utanför Australien kust. Under tjugo år mellan 1833 och 1853 skeppades Storbritanniens värsta förbrytare till fängelset, tillsammans med de som beviljats nya liv på den stora kontinenten men återigen begått brott, samt de fångar som inte kunde sköta sig på andra fångkolonier. Idag är fängelseverksamheten sedan länge avvecklar, men kvar finns många av byggnaderna och som besökare kan man bland annat ta sig en titt i det före detta dårhuset.

8. Guantánamo Bay Naval Base

Den 11 januari 2002, i efterdyningarna av 11 september-attackerna, fördes de första fångarna till USA:s militärbas Guantánamo Bay Naval Base (förkortat GTMO, ofta kallad ”Gitmo”) på Kuba. Sedan dess har fängelset skapat rubriker, främst på grund förekomsten av allvarliga och upprepade kränkningar mot mänskliga rättigheter inom dess väggar. Godtyckliga frihetsberövanden, tortyr och annan misshandel, olagliga överföringar av fångar, inkorrekta rättegångar är enligt både vittnesmål och läckta dokument vardag på Guantánamo Bay, som helt klart är en av de fulare plumparna i USA:s historiska protokoll.

7. Elmina Castle

Elmina Castle uppfördes 1492 i Ghana och är den äldsta europeiska byggnaden söder om Sahara. I över tre hundra år tjänade slottet som en uppsamlingsplats för slavar som skulle säljas och föras vidare till bland annat Portugal och Holland. Människorna som skulle säljas förvarades i slottet under fruktansvärda förhållanden med hundratals människor i varje cell. Den omänskliga slavhandeln i Elmina Castle fortsatte ända fram till 1814.

6. Robben Island

Strax utanför Kapstadens kust i Sydafrika hittar man denna forna fängelse-ö. Genom historiens gång har ön använts både som leprakoloni och Vasco da Gama gjorde en visit här under en av sina resor 1496 – men framförallt är ön känd för de politiska fångar som satt fängslade där under apartheidtiden. Tillsammans med en rad andra apartheidmoståndare skickades Nelson Mandela hit 1962 där han fick sitta i arton år och arbeta i kalkbrottet, innan han flyttades till ett annat fängelse där han satt fram till sin frigivning 1990. I och med att apartheidregimen föll samman 1991 lämnade de sista politiska fångarna Robben Island och 1999 blev det uppsatt på UNESCO:s världsarvslista.

5. Goree Island

Goree Island är en vacker ö utanför Dakar vid Senegals kust med ett mörkt förflutet. Här ligger nämligen ”Slavarnas hus” vilket var den största omlastningsplatsen för människor under slavhandeln från 1400-talet fram till att slavhandeln avskaffades 1848. Idag reser många slavättlingar hit för att spåra sina rötter och stationen togs 1978 upp på världsarvlistan som en av de tolv första.

4. Chateau d’If

Chateau d’If blev världsberömt i och med Alexandre Dumas klassiker Greven av Monte Cristo som skildrar huvudpersonen Dantès tid på fästningen och flykten därifrån. Byggnaden på ön If utanför Marseilles kust stod färdig 1529 och användes som fängelse mellan 1634 och 1980 och var under sin tid ett av Frankrikes mest fruktade. De mer priviligierade fångarna kunde mot betalning byta till sig bekväma celler med havsutsikt, men de allra flesta levde under vidriga förhållanden i fästningens källarhålor.

3. Djävulsön

Den beryktade Djävulsön utgjorde en del av den fängelsekoloni som Frankrike bedrev i Franska Guyana under kolonialtiden. 1852 började ön, som tidigare verkat som karantänstation för spetälska människor från fastlandet, att istället användas som fängelse. De flesta som skickades till hit kom aldrig tillbaka och de allra flesta dog till följd av fruktansvärda förhållanden eller i tropiska sjukdomar. En av de mest kända fångarna som satt på ön var officeren Alfred Dreyfuss som blev anklagad för spioneri och dömdes till livstids deportering till den fruktade ön. Efter starka påtryckningar bland annat från Emile Zola blev Dreyfuss benådad av den sittande franska presidenten Émile Loubet 1899. Efter andra världskriget avvecklades verksamheten på ön och 1953 stängdes fängelsekolonin ner för gott.

2. Tower of London

Towern som numera är ett av Londons mest kända landmärken rymmer även de brittiska kronjuvelerna i sina forna fängelselokaler. Den medeltida borgen har ett mycket blodigt förflutet med bland annat avrättningar och tortyr av fångar. Från ungefär 1100-talet fram till 1600-talet användes borgen som fängelse och bland de kända fångar som suttit där finner vi bland andra Sir Thomas More, Kung Henrik VI, Anne Boleyn och Catherine Howard (båda fruar till Kung Henrik VIII). Towern sägs vara en av Storbritanniens mest hemsökta byggnader och det är bland annat just Anne Boleyn som avrättades på fängelset som går igen.

1. Alcatraz

På Alcatraz Island utanför San Francisco tronar fortfarande detta ökända fängelse – men idag endast som omåttligt populär turistattraktion. Ön som under 1800-talet byggts upp till anläggning för militära ändamål öppnade 1934 som USA:s första högsäkerhetsanstalt och bland fångarna som suttit av tid där finns bland annat gangsterkungen Al Capone. Av de 36 män som genom tiderna försökt fly från det rymningssäkra fängelset är det endast fem av dem som inte blivit infångade, skjutna eller drunknade. Om de överlevde eller ej är det ingen som vet, men kropparna har aldrig återfunnits. Alcatraz avvecklades som fängelse 1963.

 

4/5 (18)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap