Listor.se

Sveriges största listsajt

Historiens 9 kortaste krig

Historiens kortaste krig
Fredsbevarande FN-styrkor från Sverige evakuerar sin post under Sexdagarskriget den 6 juni 1967.

Krig tenderar att vara långdragna historier som pågår i åratal och ibland även längre än så. Till exempel ”firar” kriget i Syrien hela 10 år i år. Det är nog många av de inblandade länderna som idag önskar att konflikten hade löst sig i sin linda. Som en kontrast till de seglivade striderna i Mellanöstern har vi här rangordnat historiens 9 kortaste krig.

Ja, en del av alla krig som utspelats har faktiskt, trots mörka utsikter, lyckats avblåsas i relativt god tid. I vissa fall snabbare än vad det tar att få en pizza hemlevererad till dörren.

Har du koll på historiens kortaste krig? Vi har rangordnat de nio minst långvariga militära konflikterna genom tiderna.

9. Falklandskriget

År: 1982
Längd: 74 dagar
Inblandade länder: Storbritannien, Argentina

Upprinnelsen till Falklandskriget var resultatet av en segdragen diplomatisk konflikt mellan Argentina och Storbritannien angående kontrollen över Falklandsöarna, Sydgeorgien och Sydsandwichöarna. Inget av länderna deklarerade officiellt krig och striderna ägde till störst del rum kring de omstridda territorierna och Sydatlanten.

8. Andra balkankriget

År: 1913
Längd: 32 dagar
Inblandade länder: Serbien, Rumänien, Grekland, Montenegro, Osmanska riket

Andra Balkankriget utbröt i samband med att Bulgarien anföll sina tidigare allierade, Serbien och Grekland, då de var missnöjda med hur södra Makedonien skulle delas upp efter Första Balkankriget. Trots en betydelsefull fältseger norr om floden Struma, valde bulgarerna att begära vapenvila då man fruktade hotet från sina motståndares allierade, Rumänien och Osmanska riket.

7. Grek-turkiska kriget

År: 1897
Längd: 30 dagar
Inblandade länder: Grekland, Turket

Grek-turkiska kriget utkämpades mellan Kungariket Grekland och det Osmanska riket. Den direkta orsaken till krigets utbrott var frågan över statusen för den osmanska provinsen Kreta vars grekiska majoritet länge önskat en union med Grekland.

6. Kinesisk-vietnamesiska kriget

År: 1979
Längd: 27 dagar
Inblandade länder: Kina, Vietnam

När vietnamesiska trupper 1979 avsatte Kambodjas diktator Pol Pot, svarade Kina med att invadera Vietnam. Trots att det bara varade i 27 dagar, krävde kriget över 40 000 dödsoffer.

5. Serbisk-bulgariska kriget

År: 1885
Längd: 14 dagar
Inblandade länder: Serbien, Bulgarien

I och med det Osmanska rikets förfall under 1800-talets andra hälft, började ett flertal länder från Balkanhalvön börja intressera sig för nya territorier. När Serbien och Bulgarien drabbades samman gick Österrike-Ungern ut med sitt stöd för bulgarerna, vilket fick ett snabbt slut på konflikten.

4. Konflikten mellan Indien och Pakistan

År: 1971
Längd: 13 dagar
Inblandade länder: Indien, Pakistan

Konflikten mellan Indien och Pakistan grundade sig i motsättningar mellan Öst- och Västpakistan. Indien uttalade sitt stöd för östsidan vilket hjälpte dem till seger och uppnådd självständighet under namnet Bangladesh.

3. Sexdagarskriget

År: 1967
Längd: 6 dagar
Inblandade länder: Israel, Jordanien, Syrien, Egypten

Sexdagarskriget briserade efter en längre tids spänningar mellan Israel och dess grannar i Mellanöstern. Under sex dagar erövrade den överlägsna israeliska armén Västbanken, Golanhöjderna och hela Sinaihalvön. Efter att fred slutits mellan Israel och Egypten avslutades ockupationen av Sinaihalvön och Egypten hävdade inga anspråk på Gazaremsan, som ännu ockuperas av Israel.

2. Fotbollskriget

År: 1969
Längd: 4 dagar
Inblandade länder: El Salvador, Honduras

Fotbollskriget utbröt sedan spänningen kulminerat efter att El Salvador hade besegrat Honduras i VM-kvalet i fotboll. Som en direkt konsekvens av kriget tvingades över 300 000 invandrade salvadoraner fly Honduras, och i El Salvador välkomnades de inte tillbaka, vilket ledde till att de tvingades leva under hemska förhållanden och oerhörd fattigdom. Kriget var det första som någonsin utkämpats av El Salvadors militär.

1. Anglo-zanzibariska kriget

År: 1896
Längd: 38 minuter
Inblandade länder: Storbritannien, Zanzibar

Historiens kortaste krig varade bara i 38 minuter – alltså kortare än en fotbollshalvlek. När sultanen av Zanzibar avled den 25 augusti 1896, tog hans brorson, Sayyid Khalid ibn Barghash, makten i en statskupp. Detta var inte populärt hos britterna som hade en annan efterträdare i åtanke, varför man beordrade Barghash att omgående abdikera. När han vägrade gå med på detta ultimatum landsattes runt 900 brittiska soldater och fem krigsskepp la till i Zanzibars hamn och öppnade eld mot sultanens palats. Mindre än en timme senare hade alltså engelsmännen fått sin vilja igenom, och den kortlivade sultanen fördrevs till det tyska konsulatet, där han beviljades asyl.

3.9/5 (20)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap