Listor.se

Sveriges största listsajt

Historiens grymmaste tortyrmetoder

Flera av historiens grymmaste tortyrmetoder kan spåras så långt tillbaka som till antiken. Bland annat användes ett redskap kallat ”mässingstjuren” av härskaren Falaris på Sicilien år 500 före Kristus för att bestraffa brottslingar. Den dömde stängdes in i en tjur gjord av mässing som sedan eldades på underifrån så att offret helt enkelt stektes ihjäl.

Under medeltiden var tortyr ett vedertaget sätt att framkalla bekännelser hos mestadels oskyldigt anklagade människor. Inkvisitionen härjade fritt under denna mörka epok där en hetsjakt pågick mot påstådda kättare och häxor. Bland de mest kända offren för inkvisitionen var Jeanne D’arc, som 1431 brändes på bål efter att ha dömts för häxeri och trolldom.

I Sverige förbjöds tortyr 1735, med undantag för de allra grövsta brottslingar som fortfarande förtjänade ”ett svårare fängelse” enligt lagen. Först 1868 avskaffades tortyrmetoder helt genom en kunglig förordning utfärdad av Gustav III drygt hundra år tidigare.

Här har vi listat 10 av historiens grymmaste tortyrmetoder.

10. Judasstolen

Historiens grymmaste tortyrmetoder

Judasstolen användes under medeltiden med det mindre trevliga syftet att riva sönder kroppen inifrån. Detta genom att ”ettan” eller ”tvåan” sakta sänktes ner över den spetsiga sitsen, gärna med vikter så att den trängde längre in i offret. Den hemska tortyren som kunde pågå i dagar orsakade nog en och annan besvärlig infektion i de nedre regionerna, för de som överlevde vill säga.

9. Sågning

Historiens grymmaste tortyrmetoder

Det här var egentligen en avrättningsmetod, men eftersom att själva utförandet kunde ta upp till flera timmar var det en mycket långsam och smärtsam process. Kroppen hängdes alltså upp och sågades sedan itu, ibland bara ned till buken så att brottslingen sedan långsamt fick dö av skadorna.

8. Kinesisk vattentortyr

Historiens grymmaste tortyrmetoder

Denna tortyrmetod sägs ha uppstått i Kina och gick ut på att offret spändes fast i en stol med vatten droppande från hög höjd utan uppehåll, oftast på pannan. Droppandet på en enda punkt på kroppen blir så småningom mycket obehaglig och upplevs som mycket smärtsamt eftersom att känselnerverna stimuleras så tätt och långvarigt. Offren av denna tortyr drevs på detta sätt inte sällan till vansinne.

7. Spanska stöveln

Historiens grymmaste tortyrmetoder

Den spanska stöveln användes för att krossa benen med hjälp av två halvcylindriska plattor med trubbiga taggar på insidan. Plattorna lades runt brottslingens ben och skruvades sedan åt tills de krossades och benmärgen rann ut. Ouch!

6. Spiktunnan

Historiens grymmaste tortyrmetoder

En spiktunna bestod av en tunna med spikar som var genomslagna från utsidan. Offret placerades i tunnan och rullades omkring, med extrema skador eller död som följd.

5. Sträckbänken

Historiens grymmaste tortyrmetoder

Sträckbänken låter som något man skulle kunna hitta på det lokala gymet, men var i själva verket ett minst sagt skräckinjagande tortyrredskap som var en favorit hos medeltida rättsutövare. Metoden som sägs vara en av de mest smärtsamma var konstruerad för att slita sönder varenda ben i kroppen. Åskådare kunde höra när benen krossades och ibland var trycket så stort att kroppsdelar lossnade och flög iväg.

4. Scavenger’s Daughter

Historiens grymmaste tortyrmetoder

Leonard Skevington arbetade som tillsyningsman på Towern under 1500-talets England, och är mannen bakom detta minst sagt morbida tortyrredskap. Scavenger’s daughter fungerade på motsatt sätt som sträckbänken och användes för att pressa samman kroppen tills blod pressades ut genom näsa och öron och ryggraden utsattes för så stort tryck att den riskerade att knäckas.

3. Heretics Fork

Historiens grymmaste tortyrmetoder

Under inkvisitionen användes som sagt många olika raffinerade sätt för att framtvinga bekännelser ur anklagade brottslingar. Heretics Fork till exempel. Med hjälp av ett instrument bestående av ett järnrör med två spetsiga gaffeltänder i vardera änden som placerades mellan bröstet och hakan tvingades offren till sömnlösa nätter. Om offret somnade borrade sig spetsarna in djupare i kroppen och efter att ha stått upp i denna obekväma ställning en längre tid kom bekännelserna på löpande band.

2. Råttan

Historiens grymmaste tortyrmetoder

Detta är utan tvekan en av historiens vidrigaste tortyrmetoder. ”Råttan” var ett utstuderat tillvägagångssätt där brottslingen spändes fast med en utsvulten och instängd råtta på magen. Ibland stressades råttan med eld så att den skulle äta sig genom buken snabbare.

1. Huvudkrossaren

Historiens grymmaste tortyrmetoder

Det här tortyrredskapet användes precis som det låter för att krossa den utsatte personens skalle. Offret spändes fast i i en slags ställning mellan en järnmössa och en hakspärr som sedan långsamt skruvades åt så att huvudet pressades ihop. Tänderna sprack, ögonen pressades ut och huvudet krossades slutligen totalt. De som inte dog av behandlingen fick permanenta hjärnskador och gravt missbildade huvuden.

3.97/5 (32)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

1.1K Kommentarer
Nyast
Äldst Mest röstad
Inline-feedback
Visa alla kommentarer
Andreas
Andreas
6 år sedan

Människan är en vidrig varelse i sina mörkaste stunder. Tortyr förekommer så nära inpå oss utan att vi förstår det.

Madde
Madde
6 år sedan

Människor har i alla tider varit påhittiga när det gäller att plåga andra.
Tänk om de hade lagt ner sin tid på att uppfinna bra saker istället.
Hur kommer det sig att ingen som är närvarande någonsin protesterar mot tortyren och tortyrmetoderna, utan att alla bara går med på det??

helene nissen
helene nissen
4 år sedan
Svara till  Madde

helt rätt tänkt madde, vilka djävlar det finns i hela vår värld av 2benta människor. Jag som är god människa……..ial ej brottsling , försöker varje dag göra nåt gott för någon, vågar knappt tänka på en resa oavsett vart!!! Att vi ej reagerar är för att vi vågar inte …annars bryr vi oss inte ….eller rättare sagt vi är livrädda för att säga något som kan beröra en själv till det sämre ! Helene


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos


Share via
Copy link
Powered by Social Snap