Listor.se

Sveriges största listsajt

Historiens bortglömda hjältar och hjältinnor

Historiens bortglömda hjältar och hjältinnor
Alan Turing knäckte nazisternas kod. Bild: Public Domain

Att påstå att de senaste två-trehundra åren varit ett händelserika vore en underdrift. Avskaffandet av slaveriet. Två världskrig. Fantastiska medicinska upptäckter. Industriella revolutionen. Internets födelse. Vi kan hålla på hur länge som helst.

De flesta av oss känner till större delen av både 1800- och 1900-talets avgörande händelser, vilken påverkan de haft på mänskligheten och vilka personer som spelade de avgörande rollerna – i alla fall utåt sett.

Den här listan är dedikerad åtta av historiens bortglömda hjältar och hjältinnor, utan vars gärningar många av oss förmodligen inte hade suttit här idag. Vilken historisk doldis skulle du vilja tacka i efterhand?

 

8. Peter Norman

Australiensaren Peter Norman tog ett överraskande silver på 200 meter vid Sommar-OS i Mexiko 1968. Strax innan prisutdelningen avslöjade amerikanerna Tommie Smith (1:a) och John Carlos (3:a) att de planerade en aktion mot rasism under nationalsången. De båda skulle sträcka en handskbeklädd knuten näve mot himlen för att visa sitt stöd för Black Power-rörelsen. Problemet var bara att Carlos hade glömt sina svarta handskar i OS-byn. Peter Norman föreslog då att de lika gärna kunde ta en handske vardera och att han själv kunde bära en protest-badge för att visa sitt stöd.

Bilden från prispallen har blivit ikonisk och Tommie Smith och John Carlos blev båda symboler för kampen mot rasism. Men vad hände med Peter Norman? I ett segregerat Australien tystades historien ner och hans insats vid aktionen föll i glömska. Han kvalificerade sig för sommarspelen i München 1972, men fick inte åka. Även internationellt verkade Peter Norman glömts bort – när ett monument över aktionen restes 2005 var han till och med borttagen från prispallen…

Peter Norman dog 64 år gammal 2006 efter att ha kämpat mot såväl depressioner som alkoholism. Vid begravningen bars kistan av Tommie Smith och John Carlos som tagit sig till andra sidan jordklotet för att visa sin respekt.

 

7. Russell Means

Russell Means var en av de mest framträdande ledarna för USA:s ursprungsfolk. Som frontman för American Indian Movement (AIM), en rättsaktivistgrupp för den nordamerikanska urbefolkningen, spelade han en betydande och ibland våldsam roll för att motarbeta förtrycket mot indianerna under 1900-talets andra hälft. Means var i sin ungdom ockupationsledare och hjärnan bakom ett flertal kontroversiella besittningstaganden, däribland:

· Ockupationen av Alcatraz 1969
· Ockupationen av Mayflower II 1970
· Ockupationen av Mount Rushmore 1971
· Ockupationen av Bureau of Indian Affairs 1972
· Den 71 dagar långa ockupationen av Wounded Knee 1973

1987 ställde den målinriktade Means in siktet på maktpositionen över alla andra – presidentposten. Han ställde upp för att bli det libertarianska partiets presidentkandidat, men förlorade mot kongressledamoten Ron Paul. Under framförallt 90-talet dök Means upp i ett flertal filmroller och han medverkade bland annat i ”Den siste mohikanen” och ”Pocahontas”. Russell Means avled den 22 oktober 2012 i sviterna av matstrupscancer.

 

6. Claudette Colvin

Kan du namnge den första svarta kvinnan som vägrade ge upp sin plats på en segregerad buss i Montgomery, Alabama på 50-talet? Svarade du Rosa Parks? Ledsen, men det stämmer inte.

Det var faktiskt en 15-årig flicka vid namn Claudette Colvin som var först när hon vägrade att ställa sig upp för en vit passagerare den 2 mars 1955 – nio månader före Rosa Parks. Så det borde kanske vara henne vi skall tacka för gnistan som utlöste Bussbojkotten i Montgomery – starten för den moderna amerikanska medborgarrättsrörelsen.

 

5. Edward Jenner

Edward Jenners bidrag till mänskligheten var de medicinska bedrifter han utförde som kom att bana väg för smittkoppsvaccinet. Den förödande sjukdomen hade svept över världen i epidemisk form innan Jenners upptäckter till slut kunde bromsa förloppet. 1980 förklarade världshälsoorganisationen världen fri från smittkoppor och idag existerar de endast i laboratoriemiljö.

Edward Jenners insatser ledde till en ökad förståelse för immunologi och vaccinationsprinciper, och utrotningen av den dödliga sjukdomen räknas idag som en av 1900-talets största medicinska bedrifter. Tack i efterskott Eddie!

 

4. Alexandra Kollontaj

Alexandra Kollontaj var en övertygad socialist och feminist som förespråkade äkta arbetarmakt, kvinnors frigörelse och det konventionella äktenskapets avskaffande under Sovjetunionens tidiga år. Detta trots hårt motstånd från konservativa riktningar inom kommunistpartiet som ansåg att hennes idéer inte var genomförbara. På grund av sitt engagemang i Arbetaroppositionen var Kollontajs politiska karriär på hemmaplan förstörd, men hon lyckades åtminstone undvika fysiska repressalier.

Kort efter oppositionens nederlag lämnade Alexandra Kollontaj landet och tjänstgjorde bland annat som sovjetiskt legationsråd i Norge och Mexiko innan hon 1930 blev hemlandets sändebud i Sverige.

 

3. Alfred Russel Wallace

Evolutionsteorin är som bekant tillskriven Charles Darwin. Men det var faktiskt en man vid namn Alfred Russel Wallace som kläckte idén först. Wallace var en naturalist som mellan åren 1854 och 1862 befann sig i ögruppen Malayskärgården för att studera ett flertal djurarter. Under denna tid utvecklade han idéer mycket snarlika de som Charles Darwin senare skulle komma att presentera.

Wallace sände faktiskt vid ett tillfälle sina forskningsresultat till Darwin, vilket ledde till en sampublicerad avhandling de båda emellan 1858.

 

2. Grace Eldering, Pearl Kendrick & Loney Gordon

Grace Eldering och Pearl Kendrick var båda läkare och deras forskning banade väg för utvecklingen av ett vaccin mot kikhosta – en sjukdom som när det begav sig dödade ungefär 6 000 barn varje år. Till skillnad från många andra forskare använde aldrig Eldering och Kendrick föräldralösa eller institutionaliserade barn i sin forskning, utan valde istället att bygga relationer med lokala hälsodepartement för att samla in statistik om förekomsten av sjukdomen.

Från ett labb i Grand Rapids, Michigan utvecklade de två kvinnorna avgörande diagnostiska verktyg, samt genomförde den första kliniska prövningen av vaccinet. Loney Gordon var en labbtekniker som arbetade nära Eldering och Kendrick. Hon har krediterats för att ha upptäckt en anmärkningsvärt stark stam av infektionssjukdomen, som ledde forskarna att skapa ett starkare vaccin än vad som tidigare varit möjligt. För sina insatser fick de tre damerna inte en spänn trots att deras vaccin uppskattas ha räddat mer än 13 miljoner människoliv.

 

1. Alan Turing

Exakt hur många människoliv som räddades tack vare matematikern Alan Turings enträgna arbete med att knäcka tyskarnas hemliga kryptering och koder under andra världskriget är oklart. Uppskattningsvis handlar det om siffror väl över 10 miljoner.

Efter kriget hemligstämplades Turings kodknäckarteorier och istället för ett stort jävla ”tack för hjälpen!” avslöjades han senare som homosexuell och straffades med kemisk kastrering enligt då rådande brittisk lagstiftning. Han tvingades bort från sitt jobb och både övervakades och kränktes systematiskt. Den fruktansvärda behandlingen blev för mycket för den ambitiöse kryptoanalytikern, som vid 41 års ålder avled till följd av cyanidförgiftning. Många hävdar att Alan Turing tog sitt eget liv – en teori som dock avvisats av både vänner och bekanta.

På en minnesplakett i Manchester står följande ord som trots allt bekräftar hans storhet: ”Alan Mathison Turing 1912–54. Datavetenskapens fader, matematiker, logiker, kodknäckare i krigstid, offer för fördomar.”

 

4.22/5 (9)
Prenumerera
Meddela om
guest

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

0 Kommentarer
Inline-feedback
Visa alla kommentarer

© 2021 Listor.seStock images by Depositphotos.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap