Listor.se

Sveriges största listsajt

10 berömda hemsökta platser

Fascineras du av det övernaturliga och gillar kalla kårar längs ryggraden? Då kanske denna lista över 10 berömda hemsökta platser är något för dig?

Här samsas byggnader från hela världen som alla har ett och samma problem gemensamt – ”gamla hyresgäster” som vägrar flytta ut. Vi rekommenderar att du tänder lite lampor innan du börjar läsa…

10. Monte Cristo Homestead – New South Wales, Australien

monte-cristo-homestead

Monte Cristo Homestead i Junee, New South Wales betraktas som den mest hemsökta platsen i Australien. Detta på grund av mängden tragiska händelser som inträffat i huset sedan det byggdes 1885. Bland annat det tragiska dödsfallet när ett litet barn tappades ner för husets trappa, pigan som föll till sin död från balkongen, samt stallpojken som brann inne.

Det fanns också en psykiskt sjuk man vid namn Harold (son till en av vaktmästarna) som var kedjad i en liten stuga i 40 år. När han till slut hittades låg han hopkrupen intill kroppen av sin döda mor, varpå han skickades till ett mentalsjukhus där han dog kort därefter.

9. Château de Brissac, Maine-et-Loire, Frankrike

brissac

Detta slott byggdes ursprungligen på 1200-talet av grevarna från Anjou, men det var först efter ombyggnationen 1502 på order av Charles II, hertig av Brissac, som den fick sitt nuvarande namn. Slottet är Frankrikes högsta och det utstrålar mängder av gammaldags charm – men en tidigare inneboende har vid flera tillfällen gjort vistelsen sur för övernattande gäster.

Ett dubbelmord som inträffade på slottet någon gång under 1600-talet har resulterat i ett numera berömt spöke som går under namnet ”la Dame Verte” – den gröna damen. Nuvarande hyresgästerna, hertigen av Brissac och hans familj, säger sig själva ha vant sig vid spökets närvaro, men hon skall ha skrämt livet ur mer än en gäst. Hon ses oftast i kapellets tornrum bärandes en grön klänning, och i hennes ansikte gapar ögonhålorna tomma.

8. Banff Springs Hotel, Alberta, Kanada

banff

Banff Springs Hotel byggdes för över 125 år sedan som ett av lyx-stoppen för resenärer längs den kanadensiska järnvägen. Vackert så man storknar – men låt inte de pittoreska omgivningarna lura dig, hotellet ryktas vara en av Kanadas mest hemsökta platser.

Ett av de mer hårresande vittnesmålen inkluderar observationer av en ung kvinna som enligt utsago föll i hotellets trappa och bröt nacken efter att hennes bröllopsklänning fattat eld. Hennes skepnad har setts i trappan där olyckan skedde, men även dykt upp i huvudsalen under tillställningar.

Huvudattraktionen på Banff Springs Hotell är dock den familj som mördades i rum 873. Dörren till rummet har sedan länge murats igen, men det hindrar inte medlemmarna ur familjen att ta sig ut och vandra omkring i korridoren utanför.

Lyckligtvis har man även ett snällt spöke, den tidigare portiern Sam Macauley som tjänstgjorde på hotellet under 60- och 70-talet. Han dyker fortfarande upp i gästernas rum ibland och gör i ordning – men dricksa inte, då försvinner han!

7. Fort George, Nova Scotia, Kanada

fort-george

En annan av Kanadas mest hemsökta historiska platser är Fort George, beläget på toppen av Citadel Hill i Halifax, Nova Scotia. Det stjärnformade fortet är nästan 300 år gammalt och både personal och besökare har rapporterat om flera incidenter i dess omgivningar.

En liten flicka sägs plötsligt kunna dyka upp under guidade turer där flera deltagare upplevt att någon försökt hålla dem i handen. Andra rapporter inkluderar oförklarliga röster, dunsar och mystiska ljussken. Känslan av att vara iakttagen är ett vanligt klagomål hos besökare, liksom den plötsliga känslan av illamående, vindpustar i stängda rum och möbler som rör sig.

6. Ancient Ram Inn, Gloucestershire, England

ancient-ram-inn

Ancient Ram Inn, byggt 1145, sägs vara det mest hemsökta huset i hela Storbritannien. Berättelser om barnoffer, djävulsdyrkan och onda andar avslöjar varför det lilla värdshuset är så frekvent besökt av det okända. Huset är byggt exakt på skärningspunkten mellan två leylinjer, vilka många tror fungerar som kanaler för paranormal aktivitet. Dessutom sägs det att platsen tidigare tjänade som hednisk begravningsplats.

Under åren då värdshuset tjänade som bed & breakfast, hände det att gäster flydde sina rum i panik mitt i natten efter att tydliga skepnader uppenbarat sig, pratat med och även ibland vidrört dem.

Den nuvarande ägaren berättade att han under sin första natt i huset 1968 kände något greppa hans arm, varpå han drogs ur sängen och släpades över hela sovrummet. PR-knep eller inte – man har sedan dess funnit bevis för att både djävulsdyrkan och offerriter förekommit på platsen och såväl barnskelett som ett gäng trasiga dolkar har påträffats under trappen.

5. Tower of London – London, England

toweroflondon

Med en historia full av tortyr och avrättningar som går över 900 år tillbaka i tiden är Tower of London av många betraktat som en av de mest hemsökta platserna i hela Storbritannien – och världen.

Det har förekommit många rapporter om paranormala händelser på Towern genom åren. Dess mest berömda hyresgäst är Anne Boleyn, hustru till kung Henrik VIII. Hon halshöggs 1536, och hennes huvudlösa kropp har vid ett flertal tillfällen setts vandra omkring i de ödsliga utrymmena – ofta nära platsen där hon dog.

Bland andra tydliga uppenbarelser värda att nämnas hittar vi bland annat Lady Jane Grey (Englands monark 10 juli-19 juli 1553) som skymtades av en vakt 1957, samt ”den vita frun” som ofta setts stå vid ett särskilt fönster, där hon en brukar vinka till sina barn på andra sidan av byggnaden.

Det kanske mest hårresande observationen involverar två mystiska barnliknande skepnader som setts i nästan varenda rum i slottsbyggnaden. De ses ofta gå omkring hand i hand, iklädda sina nattlinnen och med en skräckslagen blick i ögonen. Man tror det är två före detta prinsar som inte ansågs legitima av parlamentet och därför skickades till Towern. Pojkarna försvann oförklarligt en dag och man antog att de mördades på order av sin farbror, hertigen av Gloucester.

4. Castle of Good Hope – Kapstaden, Sydafrika

castleofgoodhope

The Castle of Good Hope i Kapstaden är Sydafrikas äldsta koloniala byggnad med anor från 1600-talet. Den första rapporterade paranormala händelsen intränade 1915 när uppenbarelsen av en okänd man skymtades på slottet. Det skulle sedan dröja ända till 1947 innan han sågs igen, och denna gång dök han upp regelbundet under två veckors tid.

En av de mest populära historierna som förknippas med slottet är den om tidigare regulatorn Pieter Gysbert van Noodt. Han dog den 23 april 1728, samma dag som han dömt sju soldater till döden för desertering. Man tror att en av soldaterna la en förbannelse över van Noodt och krävde att han kom för att bevittna avrättningen, vilket han naturligtvis inte gjorde. Senare samma dag hittades van Noodt död, lutad över sitt skrivbord med ansiktet fruset av skräck.

Någon gång på 1700-talet hittade man en soldat som tagit sitt liv genom att hänga sig i klocktornet med utsikt över ingången till slottet. Efter incidenten spärrade man av tornet, men än idag händer det att klockan slår av sig själv trots att inte en människa befunnit sig i närheten.

3. Borgvattnets prästgård – Jämtland, Sverige

borgvattnet

Borgvattnet är en liten by i Jämtlands län som är mest känd för att husera ett av Sveriges mest hemsökta hus i den gamla prästgården som uppfördes 1876.

De första oförklarliga episoderna ägde rum i slutet av 1920-talet då prästen Nils Hedlund var bosatt i byggnaden. Han rapporterade om ett flertal märkliga händelser, som den gången när han var på väg upp på vinden för att hämta sin tvätt och såg alla sina kläder simultant rivas av linan.

På 30-talet beboddes gården av en annan präst vid namn Rudolf Tängdén. Han skymtade en gång skepnaden av en gammal dam klädd i grått i ett av rummen, och när han valde att följa efter henne försvann hon oförklarligt mitt framför ögonen på honom. En annan inneboende, en kvinna som under en kort period bodde i ett av rummen, har berättat hur hon vaknat mitt i natten av att tre gamla kvinnor suttit och stirrat på henne.

Så där har det fortsatt ända fram till idag, och är man modig nog finns det möjlighet att övernatta i den gamla prästgården. För den som vågar tillbringa dygnets mörkaste timmar på platsen väntar ett intyg dagen efter som bevisar det uppvisade modet.

2. Waverly Hills Sanitorium – Kentucky, USA

waverly-hill

Waverly Hills var ursprungligen ett sjukhus för tuberkulospatienter under några år på 1920-talet, och man tror att så många som 63 000 personer dog här. Dödssiffran, förmodad misshandel och tvivelaktiga experiment på patienter är alla ingredienser i receptet till USA:s kanske mest hemsökta byggnad.

När man vid ett tillfälle undersökte den idag övergivna byggnaden fick man oväntat utslag på en värmekamera i form av en skepnad som tycktes röra sig genom en korridor. Skepnaden uppskattades vara ungefär en meter hög, vilket stämmer överens med tidigare observationer av en pojke vid namn Tim – något man inte kände till innan resultatet från värmekameran presenterades.

Det finns mängder av andra incidenter rapporterade genom åren, däribland flyktiga skuggor, skrik från tomma rum, samt ljudet av fotsteg i korridorerna.

1. Eastern State Penitentiary, Pennsylvania, USA

eastern-state

Eastern State Penitentiary ett före detta fängelse i Philadelphia, byggt 1829. Fängelset är känt för att vara det första av sitt slag att införa isoleringscell, även kallat ”The Pennsylvania System”. Den nya, tuffa metoden drev mängder av fångar till vansinne, och 1913 valde man att skrota systemet. Men kanske var det för sent?

Vittnesmål om paranormal aktivitet har förekommit i byggnaden sedan 40-talet, men det var först efter att den övergavs 1971 som det tog fart på riktigt.

Berättelserna inkluderar – håll i er nu:

– Underliga ljud såsom kroppslösa fotsteg, avlägsna röster och slamrande celldörrar
– Skuggfigurer som dyker upp och snabbt försvinner när man närmar sig
– En mörk skepnad som ibland syns i vakttornet
– Skuggfigurer har setts svepa längs väggarna i cellblock 6
– Spöklika ansikten har uppenbarat sig i cellblock 4
– En skräckinjagande röst har ibland hörts eka över cellblock 12

sov-gott
3.53/5 (45)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.


© 2021 Listor.se
Stock images by Depositphotos
https://spelafrank.se/basta-spelautomater
Casinobonusar


Share via
Copy link
Powered by Social Snap